EURÓPA,  Island,  Túlačky svetom

Hory Vestrahorn & Pláž Stokksnes

Malé pohorie Vestrahorn (nazývaná aj hora Batman) sa rozprestiera na juhovýchodnom pobreží a patrí k najfotografovanejším miestam na Islande. Dramatické a pohorie s ostrými vrcholkami v v opustenej krajine vytvára dramatické scenérie. Najvyššou horou je 847 metrov vysoký Klifatindur. Vzhľadom k tesnej blízkosti mora sú hory veľmi strmé a oficiálne turistické trasy na ne nevedú. Nachádza sa tam však zopár vyšliapaných cestičiek, z  ktorých sú nádherné výhľady na čierno-šedé svahy a oceán.

Čierna pláž Stokksnes

 Najkrajšia scenéria na okolité hory Vestrahorn sa naskytá z neďalekej pláže Stokksnes. Tá je už sama o sebe zaujímavá sýto čiernym pieskom s obrovskými trsami trávy. Kedysi bola v týchto miestach založená prvá farma. V druhej svetovej vojne ho používala britská armáda. Teraz neďaleko, v Stokksnes, prevádzkuje radarovú stanicu NATO.

Na brehu sa pomocou vetra a vody neustále tvoria lávové duny. Bližšie k moru, mokrý piesok dáva úplnú ilúziu, akoby kráčajúc po hladine vody. Možno aj kvôli tomu sem chodia fotografi z celého sveta.

Keďže cesta do Westrahornu nie je taká náročná, dá sa navštíviť nielen v lete, ale aj v zime. Zimná krajina je rovnako pôsobivá.

Vikingská osada

 Medzi plážou Stokksnes a horami Vestrahorn sa nachádza opustená historická vikingská osada, ktorá však s reálnou históriou Islandu nemá nič spoločné. Bola postavená v roku 2010 ako kulisa k pripravovanému filmu, ktorý však nakoniec nebol dokončený. Replika osady tam ostala opustená dodnes.

Ako sa sem dostať?

Vestrahorn a pláž Stokksnes sú veľmi dobre dostupné autom. Nachádzajú sa priamo  na hlavnej okružnej ceste číslo 1 pod tunelom Almannaskard. Najbližším mestom je 18 km vzdialený Höfn (cca 10 minú autom). Od Reykjavíku je vzdialený 466 km.

Cesta, ktorá vedie na pláž, je súkromná. Platí sa v neďalekom campe. Ak však v campe ostanete cez noc, v cene máte už aj vstup na pláž.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram