EURÓPA,  Island,  Túlačky svetom

Skrytý poklad Islandu – kaňon Múlagljúfur

Kaňon Múlagljúfur je nádherné miesto na Islande, ktoré počas svojej návštevy určite musíte navštíviť.

V srdci tohto kaňonu leží úchvatný vodopád Hangandifoss, ktorý je aj jedným z najvyšších v celej krajine. Tento skrytý poklad južného pobrežia, bol objavený len nedávno. Nie je preto až tak navštevovaný a preplnený turistami. Krásna turistická trasa vás zavedie do kaňonu, kde uvidíte  úžasné vodopády Hangandifoss a Múlafoss.

Hangandifoss, ktorý sa týči do impozantnej výšky 123 metrov, je jedným z najvyšších islandských vodopádov. Múlafoss, hoci je menší a trochu zastrčený, dodáva svoje čaro na dne kaňonu. Tieto dva vodopády elegantne padajú do kaňonu a vytvárajú očarujúcu scenériu. Počas jasných dní je možné v diaľke vidieť aj rozľahlú ľadovú pokrývku ľadovca Vatnajökull.

Ako sa k nemu dostať?

Na rozdiel od turisticky obľúbenejších miest Islandu tu nenájdete žiadne turistické značky. Kaňon Múlagljúfur sa nachádza 40 minút jazdy (45 km) východne od národného parku Skaftafell a len 14 minút (6,5 km) východne od Fjallsárlónu.

Aby ste sa k nemu dostali, musíte odbočiť z hlavnej cesty číslo 1 na malú poľnú cestu. Za zmienku stojí aj to,  že táto trať nemusí byť v najlepšom stave. Určite odporúčam použiť SUV alebo vozidlo 4×4. Cesta nie je dlhá, približne 2,1 km na parkovisko od hlavnej cesty.  (označené ružovou čiarou na mape nižšie).

Žltá čiara predstavuje turistickú cestu ku kaňonu a vodopádu Hangandifoss. Tento chodník je štrkový a neudržiavaný. Na nájdenie odbočky na parkovisko použite GPS súradnice 63.9886667; -16,3971589.

Ružová čiara: trasa od hlavnej cesty k parkovisku / Žltá čiara: turistická cesta

Kaňon je prístupný od apríla do septembra. My sme ho navštívili v septembri. Po snehu ešte ani stopy, no blata bolo naozaj neúrekom.

Aká bola samotná túra?

Východiskovým bodom pre túto stredne pokročilú túru je malé parkovisko. Chodník má dĺžku asi 3 km a cesta tam nám zabrala asi 45 minút, kým sme sa dostali k hlavnému bodu kaňonu. Spiatočná cesta bola o niečo rýchlejšia, vzhľadom na to, že zostup je po tej istej ceste.

Cesta bola pomerne úzka, obklopená bujnou vegetáciou a hlavne množstvom húb. Niekde sa nám objavila  aj žltá značka, ktorá nás akoby uistila, že sme na správnej trase. Asi po pätnástich minútach sa nám z mierne vyvýšeného miesta naskytol podmanivý pohľad na Fjallsárlón. Ako sme pokračovali ďalej, narazili sme na dva malé potoky, ktoré sa dali ale ľahko prekročiť. Po druhom potoku chodník už bol niečo strmší. Táto časť výstupu bola trochu šmykľavá, no pripisovali sme to daždivému počasiu, ktoré nás celú túru sprevádzalo.

Na vrchole sa nám naskytol úchvatný  pohľad na prvý vodopád, Hangandifoss, uprostred pôsobivých skalných útvarov. 360° panoráma z tohto bodu bola neuveriteľná. V túre sme pokraćovali ďalej, s cieľom dostať sa bližšie k druhému vodopádu, Múlafoss. A dobre sme urobili. Výhľad  naň ako aj na more a ľadovce nám boli zaslúženou odmenou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram