EURÓPA,  Island,  Túlačky svetom

Čo vidieť na severe Islandu

Sever Islandu je rovnako krásny (pre niekoho možno aj viac) ako jeho južná časť. Divoký,  miestami úplne ľudoprázdny, drsný. Na sever sme sa vybrali zo známeho miesta Vestrahorn mountains. Naším prvým cieľom bol kaňon Studlagil.

 1. Kaňon Studlagil

Do roku 2017 bolo toto miesto neznáme, avšak práve v tomto roku sa objavilo v bedekri islandských airoliniek a z kaňonu sa stal veľký cestovateľský hit. A veru, čadičové stĺpy sú naozaj krásne. Avšak mám pocit, že v tomto prípade instagramové fotky tyrkysovo modrej vody, či dramatické videá z dronu, ktoré ovládli instagramový cestovateľský svet tú pravú realitu úplne nezobrazujú. Krásu kaňonu z vyhliadky minimálne z tej hlavnej úplne neuvidíte. A ak nevychytáte to najlepšie počasie, namiesto modrej priezračnej rieky, očakávajte hnedú a kalnú. Taktiež sa nenechajte pomýliť vyretušovanými fotkami, ktoré navádzali pocit, že na tomto mieste budete úplne sami. Opak je totiž pravdou.

Ku kaňonu sa viete dostať z dvoch strán. Buď si zadáte do navigácie názov Studlagil canyon, ktorá váz zavedie na kovovú plošinu tzv. vyhliadku. My sme sa rozhodli pre opačnú stranu a do navigácie sme sa dali Klaustursel. Tam bolo prvé parkovisko, no my sme autom pokračovali ďalej, prešli cez most a po kamenistej ceste sme sa dostali na parkovisko č. 2. Od parkingu viedla ku kaňonu asi 20 minútová prechádzka.  Výhodou tohto miesta je, že z tejto strany viete zísť až úplne k vode. Za pekného počasia (ktoré sme my žiaľ nemali) budete mať odtiaľto krajší výhľad.

Od kaňonu sme sa presunuli už konečne do campu pri jazere Mývatn. Za Satelita camp pod názvom Vogar bol zatiaľ jednoznačne najlepší. Noc v tomto campe, bola pre mňa špeciálna z iného dôvodu. Konečne som na vlastné oči videla polárnu žiaru. A bola nádherná. Tancovala na oblohe, hýrila intenzitou, dokonalosť. V tom momente aj keď som klepala kosu, som bola najšťastnejší človek za posledné dni. Foťák cvakal jedna radosť a aj keď mi bola neskutočná zima, ten večer bol skrátka špeciálny.

2. Hverir (geotermálna oblasť) 

Ak oblasť na juhu ostrova (gejzíry Geysyr a Strokkur – viac informácii o nich v článku TU) bola zaujímavá, tak táto bola dvakrát toľko. Silné sírne výpary, vyzrážaná síra na zemi, zápach, horúca zem, skrátka zážitok. Geotermálna oblasť Hverir (alebo inak Hverarönd) sa nachádza vo východnej časti vulkanického pohoria Námafjall, doslova kúsok od jazera Mývatn. Toto miesto je známe mnohými charakteristickými geotermálnymi formami. Oblasť vďačí za svoje vlastnosti tomu, že teplota v hĺbke 1000 metrov dosahuje nad 200°C a ohriata podzemná voda sa vyparuje a stúpa na povrch. Kvôli vysokej teplote sa v geotermálnej oblasti prakticky nevyskytuje flóra a za pestrosť farieb pôdy sú zodpovedné plyny vychádzajúce z vnútra zeme. Geotermálna oblasť nezaberá veľmi veľkú plochu a celú ju prejdeme bez veľkého náhlenia 30-45 minút.

My sme si ešte ako bonus vybehli na okolitý hrebeň a tie výhľady z jeho najvyššieho bodu Námafjall (490 m.n.m) či už na sopku Askja, či iné kopce stáli za to. Ak tam budete, určite si dajte aj tento 2,5km dlhý “hajk”.

3. Kráterové jazero Krafla 

Z oblasti Hverir sme sa presunuli k neďalekému kráterovému jazeru so smaragdovo zelenou vodou – Krafla. Nad ním sa vynímala sopka Krafla, naposledy aktívna v roku 1984. Krafla je aktívny centrálny vulkán s nadmorskou výškou 818 metrov. Približne 10 kilometrov široká kaldera vznikla pred 100 000 rokmi, čo dokladajú početné formácie ryolitových tufov.

Priamo pod jazerom sa nachádza parking. Urobiť si okruh okolo celého kráteru nie je možné, avšak krátku prechádzku si tu dať viete. Jazero je krásne a vďaka tyrkysovo-modrej vode, vďaka ktorej je častým objektom fotografov.

4. Krafla shower

 

Jedna z najúžasnejších toaliet sa nachádza pri geotermálnej stanici Krafla na Islande. Na okraji cesty vedúcej do Kraflu, uprostred veľkého kusu holej zeme, sa nachádza sprcha. Nielenže nemá steny (steny tvorí malebná krajina), ale aj sprcha funguje úplne bez problémov. Je napojená na termálny prameň, v dôsledku čoho je v sprche horúca voda po celý rok. Nedávno bola v blízkosti inštalovaná toaleta, v dôsledku čoho sa táto kúpeľňa stala miestnou turistickou atrakciou. Kúpeľňa sa často uvádza vo výbere najneobvyklejších verejných záchodov, ale v skutočnosti sa nikdy nevyužívala. Záchod je totiž umeleckým objektom, ktorý mal upozorniť na nezvyčajnú kúpeľňu v Krafli. V roku 2017 bola toaleta nahradená umývadlom nainštalovaným na odtokovej rúre. Nie je napojené na vodovodné potrubie a slúži na dekoratívne účely. Neobvyklá kúpeľňa priťahuje pozornosť mnohých turistov, ktorí sa v nej radi fotografujú alebo sa tam radi osviežia. To znamená, že umiestnenie toalety je dosť izolované. Návštevník by si pravdepodobne mohol uľaviť alebo sa rýchlo osprchovať bez toho, aby si to niekto všimol, a pritom si vychutnávať úchvatný výhľad na islandskú krajinu.

5. Leirhnjúkur

 Asi 200 metrov od kráterového jazera sa nachádza sopka Leirhnjúkur. Oblasť je zaujímavá pre bublajúce sírne pramene vytvárajúce jazierka, či rôzne lávové polia. Pomedzi ne vedie cestička, čiže všetko sme si mohli pozrieť (prípadne ohmatať) zblízka. Toto miesto určite nevynechajte.

6. Jaskyňa Grjótagjá

 Naše ďalšie kroky viedli na fakt krátku zastávku k jaskyni s horúcou vodou Grjótagjá. Tá vo svojom vnútri ukrýva termálny prameň s priezračnou modrou vodou. Až do 70. rokov minulého storočia bola jaskyňa obľúbeným miestom na kúpanie. Ale počas erupcií v rokoch 1975 až 1984 teplota vody výrazne vystúpila na viac ako 50 °C. V súčasnosti jej teplota výrazne klesla, aj keď sa tu ešte stále občas vyskytujú veľmi horúce prúdenia. Ako náhradné miesto na kúpanie sa častokrát používa neďaleká lávová jaskyňa Stóragjá. Grjótagjá bola použitá ako miesto natáčania piatej epizódy tretej série Hry o tróny s názvom „Kissed by Fire“.

 7. Hverfjall volcano trail

 Hverfjall volcano trail je túra po vrchole krátera, ktorý sa dá celý obísť (cesta okolo krátera trvá cca hodinu). Z neho sa naskytajú opäť krásne výhľady na celú krajinu. Na jednej strane sa vám naskytnú výhľady do jeho vnútra, smerom von môžete obdivovať krásy jazera Mývatn, lávového poľa Dimmuborgir, či pseudokrátery Skútustaðagígar.

PRAKTICKÉ INFO:

Kráter Hverfjall nájdete priamo na východe od jazera Mývatn. Z cesty 848 odbočte v tomto mieste (GPS: 65.610892, -16.917781) na nespevnenú cestu. Asi po kilometri prídete ku križovatke, kde odbočíte vľavo a pokračujete ďalej. To už budete priamo pod kráterom Hverfjall. Po ďalších 1200 metroch prídete na parkovisko, kde začína výšlap na vrchol. Parking je platený a nachádzajú sa tu aj platené toalety.

GPS súradnice sopečného kráteru Hverfjall: 65.608962, -16.877643

 8. Akureyi – hlavné mesto severného Islandu

 Na mňa však už pomaly začínala z celodenného chodenia prichádzať únava a tak sme si to namierili do mesta Akureyri, kde konečne spíme v hosteli a nie poskladaní v aute. Tak trochu sme si pripomenuli to pohodlie, ktoré mi už tak trochu začínalo chýbať. Ešte predtým, než sme rozbití zaľahli do postele, vybrali sme sa na mini mestskú turistiku. Mesto Akureyri je štvrté najväčšie na Islande, mestský život v ňom, mi príde porovnateľný so Sabinovom a v celom meste cítiť zápach maštale. Na druhej strane tu majú háčkované smetiaky, dúhové schody, skvelé hotdogy, srdiečkové semafóry a veľmi príjemnú piváreň. Ochutnávku miestnych pív sme si dopriať museli 🙂 Po ceste domov sa nám nad hlavou opäť objavila nádherná polárna žiara. Je zaujímavé vidieť ako miestni to už neberú ako niečo výnimočné, no pre nás turistov je to krásny zážitok. My sme v tomto meste strávili krátky čas, no ak vy budete mať miernejšie cestovateľské tempo ako my, pozrite si Akureyri art museum, či Akureyiri botanical garden.

9. Whale waching tour (Pozorovanie veľrýb)

 V meste Akureyi sme sa vybrali aj pozorovať veľryby. Rozhodli sme sa pre rodinnú firmu Keli sea tours, rodákov z Akureyri. Traja bratia a ich otec. Ten aj postavil loď na ktorej sme sa plavili. Najprv nás busom odviezli z Akureyi do dediny Grenivik, kde mali zakotvenú loď. Samotná cesta trvala asi hodinu Následne sme vyfasovali červené kombinézy proti vetru a dažďu a konečne smer loď. Plavili sme sa po fjorde Eyjafjördur, počasie bolo krásne a more pokojné. Najprv sme nevideli žiadne veľryby. Už som si začala myslieť, že naše pozorovanie dopadne ako na Sri Lanke, no tam bol oceán pre zmenu riadne divoký. Našťastie sri lanský scenár sa neopakoval a veľryby sa nám konečne začali ukazovať. Niekedy aj dve naraz, inokedy priplávala až úplne k nám, kedy bola cca 2 metre od lode. Skrátka zážitok na celý život. Celkovo výlet aj s cestou trval tri hodiny. Určite túto rodinnú firmu odporúčam všetkými desiatimi.

 10. Fosslaug hot spring

Fosslaug je prírodný horúci prameň na severnom Islande, ktorý pozostáva zo skál a bahenného dna. Napriek bahnitému dnu je voda v tomto horúcom prameni celkom čistá a teplota nie je taká horúca, je teda ideálny na relax. Z prameňa sa naskytá nádherný výhľad na krajinu s krásnou a pokojnou scenériou. V okolí sa nenachádza nič, len rieka, lúka a ovce.

Nachádza sa na odľahlom mieste vo Fosslaug na severnom Islande, v blízkosti vodopádu Reykjafoss vedľa malej rieky. Kvôli odľahlej polohe prameň navštevujú tí, ktorí si chcú užiť pokojný zážitok z kúpania ďaleko od preplnených geotermálnych bazénov.

PRAKTICKÉ INFO:

Horúci prameň Fosslaug je približne 15 míľ (24,14 km) od Reykjafossu a približne 7,1 km od dediny Varmahlid. Tento skrytý drahokam je trošku ťažšie nájsť, odporúčam si stiahnuť aplikáciu mapy.cz Jeho súradnice GPS sú 65°29’44.6″N 19°22’55.6″Z.

Z Ring Road, choďte na cestu 752 na Varmahlid a pokračujte asi 7 kilometrov. Potom odbočte doľava, keď zbadáte vývesný štít Vindheimar a choďte ďalej, kým neprejdete cez dva malé mosty. Na štrkovej ceste odbočte doprava a zaparkujte svoje vozidlo pri plote. Keď zamierite doprava, prejdite cez dve brány a prejdite sa asi päť minút k horúcemu bazénu.

 11. Hot spring pri campe Sæberg

 Tieto horúce pramene môžem naozaj len odporúčať. Nachádzajú sa neďaleko campu Sæberg priamo pri fjorde. Pramene pozostávajú z malého kamenného bazénika s nádherným výhľadom. Nevýhodou je, že voda v týchto prameňoch zvykne kolísať. V čase našej návštevy bola veľmi veľmi horúca. Podľa môjho odhadu mohla mať tak 45 stupňov (aj viac). Pokúsila som sa namočiť aspoň nohy, no vzdala som to. Satelit bol odvážnejší, do vody namočil nohy a aj časť rúk. Tá teplota ale bola celkom na nevydržanie. Niektoré recenzie však spomínali, že voda v bazéniku bola studená… Tieto málo známe pramene sú teda tak trochu o šťastí. Po asi pol hodine relaxu sme sa presunuli do neďalekého campu, v ktorom sa taktiež nachádzali dve kade s horúcou vodou, ktoré boli taktiež zadarmo.

GPS na camp: 65.259723, -21.109133

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram