EURÓPA,  Island,  Túlačky svetom

Sprievodca zaujímavými miestami južného Islandu

Na Island sme sa vybrali začiatkom septembra a svoje putovanie sme začali práve na juhu Islandu. Táto časť vulkanického ostrova je naozaj magická. Určite odporúčam si na ňu vyčleniť viac dní. Čo si v tejto časti Islandu pozrieť a určite nevynechať som pre vás pripravila v tomto článku.

 1. Národný park Þingvellir (Thingvellir)

 Toto miesto bolo jedno z prvých, ktoré sme južnom Islande navštívili. Ocitli sme sa na rozmedzí dvoch kontinentov. Þingvellir je svetový unikát. Na pár kilometroch rozlohy sú koncentrované tie najzvláštnejšie prírodné úkazy. Vodopády, horúce pramene aj dôležité míľniky histórie Islandu. Cesta do národného parku Þingvellir je jednoduchá. Nachádza sa asi 45 km severovýchodne od Reykjavíku. Autom z hlavného mesta sem, to potrvá asi 40 minút. Vyrazte po ceste č. 1 a za mestom Mosfellsbær prvou odbočkou na cestu č. 36. Tento národný park je známy predovšetkým tým, že v ňom nájdete miesto, kde sa oddeľuje severoamerická a eurázijská platňa rýchlosťou 2,5 cm ročne, sa tu ukazuje v plnej kráse. Národný park Þingvellir je jediným miestom, kde je tento zlom viditeľný nad hladinou mora. Roklina, dlhá 8 km, sa nazýva Almannagjá. Preteká ňou rieka Öxará a je zakončená čarovným vodopádom Öxaráfoss.

2. Kerid krater

 Našou ďalšou zastávkou bol kráter Kerid. Ide v podstate o kráterové jazero, ktoré vzniklo pred 3000 rokmi prepadnutím centrálnej časti sopky. Má šírku 170 metrov a hĺbku 55 metrov. Dá sa obísť zhora aj zdola. Kaldera sa postupne naplnila dažďovou i podzemnou vodou a vďaka sopečným horninám vytvorila jazierko so žiarivou tyrkysovou farbou.

Praktické info: Auto sme zaparkovali na neďalekom parkingu, ktoré je zadarmo, avšak ku kráteru sa platí vstupné 400 ISK.

 3. Geotermálna oblasť Geysir a Strokkur

 Island je najznámejší svojimi termálnymi prameňmi, vodopádmi a gejzírmi. Prvým známym európskym gejzírom je Geysir (alebo Veľký gejzír), ktorý dal meno aj ostatným gejzírom sveta. Je situovaný na úpätí hory Laugarfjall. Neďaleko od neho sa nachádza asi najznámejší spomedzi všetkých gejzírov na Islande – gejzír Strokkur. Hoci Geysir už pomaličky vyhasína, Strokkur vybuchuje každých 10 minút, pričom voda vytryskuje do výšky 20 metrov. Väčšina ľudí si ich obzerá zdola, avšak my sme si radšej vyši na neďalekú vyhliadku, z ktorej okrem gejzírov bol nádherný výhľad na celú oblasť. Určite odporúčam.

Praktické info: Vstupné i parking je zadarmo.

 4. Gulfoss vodopad

 Poslednou zastávkou prvého dňa boli známe vodopády Gullfoss (Zlatý vodopád), ktoré sa nachádzajú necelých 10 km od Geysiru a Strokkur-u. Je vidieť, že sa nachádzajú priamo na tzv. “Ring road” , pretože tu bolo milión ľudí. Vidieť ich sa ale určite oplatí, keďže sa radia medzi najmohutnejšie vodopády v Európe.

Tento kaskádovitý vodopád sa v podstate skladá z dvoch na sebe plynule nadväzujúcich častí. Horná časť má výšku 10 metrov a dolná 22 metrov. Voda sa vo vodopáde rúti o priemernom objeme okolo 100 m3 za sekundu, v jari dosahuje prietok až 2000 m3. Voda následne preteká 70 metrov hlbokým a 20 metrov širokým kaňonom, ktorý bol podľa geológov vytvorený už v dobe ľadovej.

Keď tu ale budete určite si vezmite niečo vode odolné, pravdepodobnosť, že zmoknete je 100%

 5. Vodopád Seljafandoss a vodopád Gljufabrui

 Vodopád Seljafandoss je jeden z najznámejších islandských vodopádov, ktorý je zaujímavý tým, že ho môžeme vidieť naozaj zo všetkých strán.  Najvýraznejšou črtou Seljalandsfossu je chodník, ktorý sa tiahne poza vodopád. V lete je možné prejsť touto cestičkou bez problémov. V zime tam zvykne byť veľmi veľa ľadu a je to dosť nebezpečné. Aj keď ide o fascinujúcu príležitosť, mali by ste byť pripravení na to, že sa namočíte. Voda špliecha všade dookola a tak je dosť ľahké rýchlo zmoknúť. Jednoznačne si nezabudnite dať pozor na šmykľavé skaly, ktorých tam nájdete viac než dosť.

Po návšteve Seljalandsfossu určite odporúčame navštíviť aj menej známy Gljúfrabúi, ktorý sa nachádza čiastočne skrytý za skalnou stenou menej ako 5 minút chôdze od Seljalandsfossu. Kvôli extrémnej popularite Seljalandsfoss je Gljúfrabúi považovaný za skrytý poklad. Ľudia ho totiž ľahko prehliadnu, alebo o ňom vôbec nevedia.

Praktické info: parkovisko je platené a v sezóne aj dosť plné, odporúčame sem prísť skoro ráno.

 6. Horúci bazén Seljavallalaug

 Ďalšou našou zastávkou bol najstarší islandský bazén Seljavallalaug. Seljavallalaug je najstarší termálny bazén na Islande. Bol postavený v roku 1923. Leží v údolí pod najznámejšou islandskou sopkou Eyjafjallajökul asi 6 kilometrov od vodopádu Skógafoss. Bazén je 25 metrov dlhý a 10 metrov široký a do roku 1936 bol najväčším bazénom na Islande.

Teplota vody v bazéne sa pohybuje medzi 20 a 30°C. Bazén je prírodný a preto na dne, ako aj na stenách sa nachádzajú riasy. Údržba bazénu a jeho čistenie sa vykonáva 1x zročne (v lete). Nie je to teda žiaden luxus, no za návštevu určite stojí. Nachádzajú sa tu aj staršie prezliekarne, ktoré ale nie sú v dobrom stave, a to práve vďaka bezohľadným turistom.

Praktické info: Kúpanie je zadarmo a je na vlastné riziko. Ku bazénu od parkoviska vedie neznačená asi 20 minútová prechádzka.

 7. Vodopád Skogafoss + túra k vodopádom Kæfuloss

 Skógafoss (alebo aj Lesný vodopád) je považovaný za jeden z najväčších a zároveň najkrajších vodopádov na Islande. Je vysoký až 60 metrov a do šírky meria 25 metrov.

Jeden z najznámejších a najkrajších pohľadov na vodopád je zo spodnej časti od rieky. Ak chcete zažiť aj trochu iný pohľad, nad vodopád vedú aj schody, po ktorých zdolaní si užijete výhľad z hornej vyhliadky. My sme si samozrejme ani pohľad z výšky nenechali ujsť.

Z hornej vyhliadky sme sa napojili na turistickú trasu k nášmu cieľu – vodopádom Kæfuloss. Túra k nim mala asi 7 kilometrov.  Detail našej túry, ako aj iné praktické informácie, ći fotografie nájdete v mojom článku TU.

Praktické info: parkovisko je platené, v blízkosti vodopádoch sa taktiež nachádza aj camp.  Nemá však krytú miestnosť, ani kuchynku. K dispozícii sú len sociálne zariadenia a sprcha (ktorá v čase našej návštevy bola zamknutá).

8. Reynisfjara beach

9. Víkurfjara black sand beach

 Ďalšie tzv. “must see” miesto Islandu – Reynisfjara beach. Pláž meria približne 3 kilometre a nachádzajú sa tu aj zaujímavé čadičové stĺpy Gardar. Hneď za nimi sa nachádza aj veľká jaskyňa Hálsanefshellir.

Pláž nie je zaujímavá len svojím čiernym pieskom a tak trochu temnou atmosférou, ale najmä obrovskými vlnami. tzv. “sneakers waves”. Objavia sa nečakane, vystúpia na breh a stiahnu človeka do mora. V roku 1991 ju National Geographic zaradil medzi TOP 10 najkrajších netropických pláží sveta, ktoré treba navštíviť a odvtedy sa teší veľkej obľube turistov. Pri prechádzke popri pobreží je nutné si dávať pozor na rozbúrené vlny Atlantického oceánu, ktoré vedia byť naozaj kruté. Na pláži došlo k viacerým smrteľným nehodám, keď voda stiahla nepozorných turistov do mora, preto treba byť mimoriadne opatrný a nepodceňovať silu prírody. Pozdĺž celej pláže sú značky, pokiaľ až môžete bezpečne ísť.

Sama môžem dosvedčiť že niektoré vlny prišli, keď som to vôbec nečakala. Bola som aj svedkom, kedy istému chlapíkovi jedna takáto vlna zmočila topánky.  Mal šťastie, že si to odniesli len tie.

Ak chcete zažiť čiernu pláž bez ľudí, určite navštívte Víkurfjara black sand beach v mestečku Vík.  Od Reynisfjara nie je ďaleko a tiež je veľmi pekná.

Praktické info: Keďže Reynisfjara beach je turisticky veľmi populárna, odporúčam sem zájsť v skorších hodinách. Parkovisko je platené. Platba sa vykonáva cez aplikáciu Parka.

10. Vyhliadka Dýrhólaey útsýnisstadur

 Vyhliadka na myse Dyrhólaey je 120 metrov vysoký výbežok do mora, ležiaci neďaleko dediny Vík. Svoje meno dostal podľa obrovského masívneho oblúku, ktorý sa pôsobením erózie oddelil od pevniny, a prekladá sa ako „dverový otvor“ či „kľúčová dierka“.

Praktické info: parking je pravdepodobne zadarmo, my sme neplatili nič

11.Eldraun lávové polia / Mossy lávové polia

 Eldraun lávové polia, resp. Eldraun lava field sú mimoriadne impozantné lávové polia, ktoré vznikli po jednej z najviac devastujúcich erupcií v histórii Islandu. Erupcia trvala 8 mesiacov na prelome rokov 1783 a 1784. Počas tejto erupcie sopka Grímsvötn vychrlila približne 14 kilometrov kubických čadičovej lávy a do ovzdušia uniklo množstvo jedovatých plynov. Táto udalosť bola tak ničivá, že mala za následok uhynutie polovice hovädzieho dobytka a koní a viac než štvrtiny oviec. V týchto rokoch sa na poliach neurodila nijaká úroda a v mori sa nenašli žiadne ryby. Na základe toho krajinu postihol hladomor a jeho výsledkom bolo zníženie populácie takmer o štvrtinu. Erupcia mala však ďalekosiahlejší dopad. V nasledujúcich rokoch sa zmenila klíma na severnej pologuli. V Severnej Amerike bola zima v roku 1784 najdlhšou a najviac mrazivou. Juh kontinentu zasiahla neuveriteľne silná snehová búrka a rieka Mississippi v New Orleans zamrzla. Najväčší dopad a dôsledky však mala táto erupcia v Európe. Leto v roku 1783 bolo extrémne teplé a jedovatý mrak, ktorý postupne prechádzal Európou spôsobil úmrtie veľkého počtu obyvateľstva.

V súčasnosti sú lávové polia posiate machom, ktorý je pre Island typický a vytvárajú oku lahodiacu scenériu. Mach pokrýva vulkanické horniny, z ktorých niektoré sú nepohyblivé, ale veľmi ostré, preto návštevníci musia dávať pozor, pretože nikdy nie je úplne isté, čo sa nachádza ukryté pod machom. Môžu natrafiť na rôzne otvory či medzery v skalách. Zaujímavosťou je, že na tomto mieste trénovali posádky Apolla 11, pretože predpokladali, že povrch je podobný, ako na Mesiaci, teda že na Mesiaci sa budú nachádzať tektonické formácie a pozostatky tektonických láv.

Praktické info: Do Google maps sme si zadali “Mossy lava field. Zavedie vás to na úzku štrkovú vedľajšiu cestu vhodnú na auto 4×4, ktorou môžete absolvovať a zažiť tak intenzívnejší zážitok z lávových polí.

12. Kaňon Fjardarárgljúfur

 Nádherný zelený kaňon ako z Pána prsteňov rieky Fjaðra sa určite oplatí vidieť.  Strmé až 100 metrov vysoké steny kaňonu uprostred sýto zelenej zvlnenej krajiny. Na dne kaňonu sa divoko kľukatí rieka. S dĺžkou 2 km sa kaňon zaraďuje k tým najdlhším na juhovýchodnom Islande. Na východnej hrane kaňonu sa nachádza turistická trasa s niekoľkými vyhliadkovými plošinami Dno kaňonu je však neprístupné.

Praktické info: Fjaðrárgljúfur sa nachádza asi 3,5 km od hlavnej cesty. Vedľajšia cesta, ktorá k nemu vedie je však veľmi dobre udržiavaná a vhodná pre všetky tipy áut. Parkovisko je spoplatnené. Platba sa vykonáva cez aplikáciu Parka.

 13. Kirkjugolf

 Kirkjugolf je zaujímavé miesto na krátku pauzu. Ide o malú plochu akoby vydláždenú čadičovými šesťuholníkmi. Na prvý pohľad je až náročné uveriť, že je to dielom prírody a nie človeka.

Praktické info: Parkovisko je zadarmo. Od parkoviska na miesto vedie krátka lúčna cesta, ktorá vám zaberie asi 5 minút.

 14. Kristinartindar

15. Ľadovcový splaz Skaftárjökull

16. Vodopád Svartifoss

 Skaftafell je druhý najväčší park na Islande. Rozprestiera sa na juhu ostrova priamo pod najväčším ľadovcom Islandu. Jeho súčasťou je aj obľúbený Kristínartindar, vrchol v pohorí Skaftafellsheiði, nachádzajúce sa medzi dvoma satelitmi Vatnajökullu, ľadovcami Skeiðararjökullom na západe a Örafajökullom na východe. Ako väčšina pohorí na Islande aj toto je výsledkom sopečnej činnosti. Na jeho južnom úpätí bolo vybudované turistické a informačné centrum s kempingom a stanovým táborom Skaftafell, ku ktorému odbočuje z hlavnej okružnej magistrály cesta č. 998. A práve odtiaľ sa viete dostať k známym vodopádom Svartifoss, či k ľadovcovému splazu Skaftárjökull. Camp Skaftafell je zároveň aj východiskovým bodom na absolvovanie nádhernej túry na vrchol hory Kristínartindar. Ak ste milovníci hôr, túto túru nesmiete vynechať.  Všetko o týchto troch nádherných miestach, ako sa tam dostanete, ako aj množstvo fotiek nájdete v mojom samostatnom článku TU.

Praktické info: Ak budete spať v campe, auto si môžete nechať v campe cca do tretej hodiny. Ak ho však nevyužijete, auto si musíte odparkovať na parkovisko neďaleko turistického centra. Poplatok za parking je 1000 ISK na celý deň. Platba sa vykonáva cez aplikáciu Parka, ale videla som tam aj automaty.

 17. Lagúna Jökulsarlón

18. Diamond beach

 Na juhovýchode Islandu nájdete aj ľadovcovú lagúnu. Nazýva sa Jökulsárlón alebo po anglicky Blue lagoon. Táto lagúna sa vďaka svojej ohromujúcej kráse stala jednou z najobľúbenejších atrakcií Islandu. Nachádza sa blízko cesty číslo jeden, asi 370 km východne od hlavného mesta Reykjavík. S maximálnou hĺbkou 248 metrov je Jökulsárlón najhlbším jazerom na Islande. Jeho rozloha je 18 km². Ľadovce v jazere pozostávajú z ľadu staršieho ako 1000 rokov.  Prvýkrát sa začal formovať v roku 1934, keď ľadovec Breiðamerkurjökull začal ustupovať a nechal v ceste lagúnu. Veľkosť lagúny sa od začiatku 70. rokov zväčšila štvornásobne, kvôli globálnemu otepľovaniu. Spája sa s oceánom, a preto sa skladá zo zmesi mora a sladkej vody, čo spôsobuje jej jedinečnú farbu. Tulene možno v Jökulsárlóne vidieť po celý rok, no v zime sa hrnú do ústia lagúny, aby chytali ryby. V septembri ich tam ale bolo až až. Lagúna je prirodzene vytvorená z roztopenej ľadovcovej vody a neustále rastie. Z neustále sa zmenšujúceho ľadovca odpadávajú veľké bloky ľadu, čo spôsobuje, že zakaždým, keď ju navštívite, bude vyzerať inak.

Menšie kúsky ľadovca, ktoré sa odtrhnú a padajú do lagúny sa pomaly roztápajú a unášajú do mora, kde ich obmývajú vlny severného Atlantiku. Potom ich oceán vyplaví na breh čiernej pláži s názvom Breiðamerkursandur, alebo Diamond beach. Táto čierna pláž je preto skoro vždy pokrytá priesvitnými kúskami ľadovca, ktoré sa lesknú na slnku, podobne ako diamanty. Počas našej návštevy v septembri bolo asi príliš teplo a preto ľadových diamantov” bolo na pláži pomenej. Ak ju však navštívite v zimnom období, ľadovú krásu určite uvidíte.

Praktické info: Lagúna Jökulsarlón a Diamond beach sa nachádzajú hneď vedľa seba. Parkovisko sa nachádza medzi nimi a je samozrejme platené. Platba je možná cez aplikáciu Parka.

 19. Lagúna Fjallsárlón

 Fjallsárlón je ľadovcová lagúna na Islande, ktorá sa nachádza na južnom konci ľadovca Vatnajökull. Nachádza sa pri hlavnej islandskej okružnej ceste, 47 kilometrov (29 míľ) východne od prírodnej rezervácie Skaftafell. Výstupný ľadovec Fjallsjökull, pochádzajúci z Vatnajökullu, siaha až po povrch lagúny, kde sa veľké ľadovce odtrhávajú od ľadovej pokrývky a padajú do vody. Hoci je lagúna menšia ako jej sused Jökulsárlón,  je menej známa, a preto aj menej preplnená ostatnými návštevníkmi.

 

Podobne ako lagúna Jökulsárlón, aj Fjallsárlón je charakteristická svojimi jedinečnými a trblietavými ľadovcami. Žiaden ľadovec nie je podobný, na vode sa lenivo vznáša mnoho stoviek rôznych tvarov a veľkostí. Keď sa tieto ľadovce presúvajú z miesta na miesto, často sa zrazia a vyjadrujú hlasný zvuk, keď sa ľad o seba trie.

Praktické info: Lagúna sa nachádza asi 5 km od hlavného ťahu. Vedie sem štrková cesta vhodná pre autá 4×4. Ak takéto auto nemáte, zvládnete túto cestu tiež, avšak musíte ísť veľmi pomaly. Parkovisko je bezplatné.

 20. Kaňon Múlagljúfur

 Kaňon Múlagljúfur je nádherné miesto na Islande, ktoré počas svojej návštevy určite musíte navštíviť.

V srdci tohto kaňonu leží úchvatný vodopád Hangandifoss, ktorý je aj jedným z najvyšších v celej krajine. Tento skrytý poklad južného pobrežia, bol objavený len nedávno. Nie je preto až tak navštevovaný a preplnený turistami. Krásna turistická trasa vás zavedie do kaňonu, kde uvidíte  úžasné vodopády Hangandifoss a Múlafoss.

Ako sa k nemu dostať som napísala do samostatného článku TU.

21. Hory Vestrahorn

22. Pláž Stokksnes

 Malé pohorie Vestrahorn na juhovýchodnom pobreží a patrí k najfotografovanejším miestam na Islande. Dramatické a pohorie s ostrými vrcholkami v v opustenej krajine vytvára dramatické scenérie. Najkrajšia scenéria na okolité hory Vestrahorn sa naskytá z neďalekej pláže Stokksnes. Tá je už sama o sebe zaujímavá sýto čiernym pieskom s obrovskými trsmi trávy. Kedysi bola v týchto miestach založená prvá farma. V druhej svetovej vojne ho používala britská armáda. Teraz neďaleko, v Stokksnes, prevádzkuje radarovú stanicu NATO.

Ako sa sem dostať, ako aj všetky potrebné informácie som spísala do samostatného článku, ktorý nájdete TU.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram