Anglicko,  EURÓPA

ČO VIDIEŤ ZA DVA DNI V ANGLICKU?

“To ako naozaj idete do Anglicka na víkend?” znela bežná otázka, ktorá nasledovala po vyslovení nášho plánu. A hneď za ňou nasledovala ďalšia: “A to sa vám oplatí tam ísť?”.  

            A veruže oplatí! Keďže pochádzam z východného Slovenska, zameriavam sa predovšetkým na letenky v okolí Budapešte, Krakowa, či Katowíc. Na  letisko v Košiciach, či v Poprade často nepomýšľam, čo sa neskôr ukázalo ako chyba. Aj tieto totiž  vedia príjemne prekvapiť. Tentokrát ma  letisko v Košiciach potešilo spiatočnou letenkou do Londýna v cene 25,- €. No nekúp to, hlavne keď išlo o cenu víkendovej letenky. Jednoducho lákavá ponuka nízkonákladovej leteckej spoločnosti Wizzair.

6 MIEST, KTORÉ SA OPLATÍ NAVŠTÍVIŤ

1. STONEHENGE

Naše prvé kroky viedli na legendárne historické miesto nachádzajúce sa v južnom Anglicku pri mestečku Amesbury, v anglickom grófstve Wiltshire, asi 13 km severozápadne od Salisbury. Tajomná monolistická stavba postavená okolo r. 8000 p.n.l. stojí akoby uprostred ničoho. Vzdialene ju môžete pozorovať už z cesty A303. Dorazili sme sem už pomerne neskoro, okolo pol šiestej večer. Ešte pred samotným parkoviskom nás “privítala” tabuľa o tom, že posledné lístky sa vypredali o piatej. Zopár áut nesmelo stojí, no my to skúšame aj tak a pokračujeme smerom na parkovisko. Pri samotnom vstupe do komplexu vidíme ďalšiu tabuľu, ktorá si síce protirečí s prvým oznamom, no dozvedáme sa oveľa príjemnejšiu správu. Dnes sú vraj lístky zadarmo. Neveriacky sa na ňu dívame a s predstieranou suverénnosťou vstupujeme. Nikto nás nekontroluje, nikto nič nerieši. Na začiatku sa nachádzali realistické modely príbytkov vtedajších ľudí z obdobia legendárnej stavby Stonehenge a 3D model komplexu. Samotný Stonehenge sa nachádzal oveľa ďalej, približne 2 km peši.

Cesta k nemu netrvala dlho, približne 20-25 minút, no za veterného chladného počasia to nemusí byť najpríjemnejšia prechádzka 🙂 Najprv cesta viedla po peknom chodníčku, neskôr sa stočila k bránke (jej otvárací mechanizmus bol pre nás malý rébus), až sme sa dostali na klasickú cestu pre autá. Na konci asfaltky sa nachádzalo ďalšie parkovisko, kde už stali “vyberači” vstupného. Tí nám hneď oznámili, že komplex je zavretý a k bezprostrednej blízkosti sa už nedostaneme. Navigujú nás však k neďalekému chodníčku, ktorý vedie bezprostredne popri platenom areály, čiže aj tak o nič neprichádzame 🙂 Monumentálne kamenné balvany sú nádherne vidieť a spolu so zapadajúcim slnkom vytvárajú nádherné vizuálne divadlo.

Praktické info:

– Oficiálne vstup funguje na časové lístky, ktoré si musíte vopred rezervovať. Stonehenge patrí medzi celosvetovo vyhľadávanú pamiatku a rezervácia je (oficiálne) jediný spôsob, ktorý zaručuje vstup vo vami vybranom dni a konkrétnom čase. Lístky sa dajú rezervovať TU, kde nájdete aj info o celkom desivých cenách, prípadne sa z Londýna organizujú rôzne tours, viac info TU. Ak sa vám však nechce dvakrát platiť prehnane drahé vstupné (nám sa veru nechcelo), príďte sem okolo piatej podvečer. Vstupné sa už nevyberá a vy uvidíte Stonehenge pri západe slnka 🙂

6. zaujímavostí ku káve:

  •  Stonehenge sa údajne nachádza v najnebezpečnejšej oblasti v UK  na Salisburskej planine, ktorá slúži ako hlavný výcvikový priestor britskej armády. Cvičia sa tu predovšetkým tankové jednotky a táto oblasť sa stala cieľom najmenej ôsmich miliónov delostreleckých granátov, pričom asi 10 000 z nich doposiaľ nevybuchlo.
  • V roku 1998 bolo na základe archeologických objavov zistené, že pre prevoz kameňov sa používali drevené nosidla podobné saniam (ich model nájdete aj pri vstupe).
  • Počas vykopávok v roku 1920 bola pod jedným balvanom nájdená fľaša portského vína, z roku 1810. K veľkému sklamaniu nálezcov však bola zátka hnilá a väčšina vína vytiekla.
  • Bežným návštevníkom nie je umožnené sa dotýkať kamenných balvanov. Výnimku tvoria oslavy letného a zimného slnovratu a taktiež dni jarnej a jesennej rovnodennosti. Iba počas týchto dní sa návštevníci môžu medzi kameňmi voľne pohybovať.
  • Po druhej svetovej vojne boli väčšie kamene komplexu zaliate do betónu, pretože v oboch svetových vojnách začali následkom otrasov vypadávať. Aj cez zabetónovanie však jeden z kameňov v r. 1963 pri veľkej víchrici spadol.
  • V 70. rokoch bol objavený zaujímavý astronomický detail týkajúci sa komplexu. Prstence Stonehenge zodpovedajú priemerným vzdialenostiam medzi planétami našej slnečnej sústavy.

            2.  NEW FOREST NATIONAL PARK

Krásne lesy, nízke vresy medzi ktorými sa pasú kone, poníky, či hovädzí dobytok. Pokoj, čistý vzduch, spev vtákov a miestni ľudia na nedeľnej prechádzke so svojím psom. New Forest je taktiež skvelé miesto na wild camping, ktoré sme  osobne vyskúšali :). Nájdete tu rôzne možnosti turistiky,  či ubytovanie vo forme bed & breakfast. Viac info o tomto mieste nájdete TU , alebo napr. TU .

3. HIGHCLIFFE BEACH

Krásna piesková pláž, ktorú sa určite oplatí navštíviť. V čase našej návštevy sa tu nachádzalo len zopár ľudí vychutnávajúc si príjemné slnečné lúče. Táto pláž je veľmi obľúbená u plavcov a surfistov. Aj keď sa nazýva Highcliffe beach, vysoké útesy tu veľmi nenájdete. Nachádzajú sa tu zatrávnené duny a stromy, pričom  na jej  západnom konci sa nachádza prírodná rezervácia Steamer Point. Na pláži sa od júla do septembra nachádza plavčík, no pláž je v pravidelných intervaloch čistená a udržiavaná aj v zime. V blízkosti pláže, v hornej časti útesu Highcliffe je k dispozícii platené parkovisko. Na mape Highcliffe beach nájdete TU .

4. HURST SPIT (HURST CASTLE)

Hurst Spit je asi 1,6 km dlhý štrkový násyp pri dedinke Keyhaven   opäť na južnom pobreží Anglicka. Štrkový násyp vedie cez oblasť soľných močiarov a bažín, ktoré sú známe ako bažiny Keyhaven a Pennigton. Na jeho úplnom konci sa nachádza pevnosť s názvom  Hurst Castle postavená za Henricha VIII ako súčasť siete pobrežnej obrany na ochranu Anglicka proti francúzskej a španielskej invázie. Viac info o pevnosti nájdete TU a TU.  Maják, ktorý sa na konci taktiež nachádza bol postavený v r. 1860. Mňa toto miesto zaujalo predovšetkým svojou pohodou, ktorú vytvárali miestni ľudia. Videla som tu starších pánov na prechádzke so psom, mladé rodinky s deťmi kŕmiac labute, či mladé páriky pozorujúc okolie podobne ako ja … Pre “pravé” cestovateľské zážitky sa nemusíme vždy náhliť za najznámejšími, najkrajšími, najlepšími a inými “naj”, “naj”, “naj” miestami. Niekedy zdanlivo “obyčajné” miesta nás vedia obohatiť oveľa viac.

5. BRIGHTON

Malý Londýn, či raj hipsterov. Aj takéto prívlastky má toto mesto. My  sme sem dorazili už pomerne neskoro, no vy tu určite strávte viac času.  Odparkovali sme auto v parkovacom dome a hneď sme si to zamierili do miestnej reštaurácie na tradičnú “fish & chips”. Bez toho by výlet po Anglicku jednoducho nebol úplný 😀 Objavili sme príjemnú reštauráciu The London & County, kde ceny neboli až tak strašidelné a jedlo bolo na anglické pomery chutné 🙂

Pôvodne sme sa v Brightone nechceli veľmi zdržiavať, plán bol stihnúť highlight nášho výletu, Seven sisters cliffs ešte za svetla. Po obede sme sa vrátili na miesto, kde sme odparkovali auto, no na naše prekvapenie, parkovací dom spolu s naším autom a osobnými vecami bol zamknutý. Nikde nikto. Len my, bezradne stojaci na ulici premýšľajúc čo teraz. Po chvíli sme však zistili, že v tom nie sme sami. Tú istú chybu urobil aj miestny pán s malou dcérou. A tak nás tam bezradne stojí o dvoch viac. Potom sme zbadali na tabuli telefónne číslo, z ktorého sa neskôr dozvedáme, že pánko nám príde otvoriť (hurááá), …… ale neskôr najskôr tak o hodinu (fňuk). V duchu sa už lúčim s nádherným výhľadom na Seven sisters cliffs. Máme hodinu času a nám sa čakať na parkovisku nechce. Vybrali sme sa z rýchlika objavovať Brighton. Náš nový cieľ promenáda a miestna pláž. Mestečko Brighton je naozaj pekné, klasické britské radovky, honosné radovky, “Bansky” na smetiaku, graffity, kaviarničky a obchodíky na každom rohu. Viem si živo predstaviť, že cez deň je toto mesto naozaj rajom hipsterov a “fashion blogerov”. Asi po 15 minútach sme sa dostali k pobrežnej promenáde.

Vietor vo vlasoch, plážové domčeky, bežci, cyklisti … a západ slnka. Z promenády sa dá dostať na rozľahlú kamenistú pláž. Pláž je lemovaná obchodíkmi či galériami. Hlavnou atrakciou tejto časti mesta je Brighton Pier. Na móle sa tu nachádza obrovský zábavný park, v ktorom si prídu na svoje všetky vekové kategórie. Ak sa tu budete nachádzať, určite nevynechajte štvrť Lanes. Kedysi centrum rybárskej osady,  dnes spleť uličiek, reštaurácií, kaviarní, obchodíkov či klubov. Atmosféru dotvárajú pouliční umelci či hudobníci.

6. SEVEN SISTERS CLIFFS

Keď sme svoje auto konečne vyslobodili, bola už tma. Napriek tomu sme sa rozhodli si to zamieriť k Seven sisters cliffs. A dobre sme urobili. Naše oči síce veľa toho cez tmu nevideli, môj foťák si tu však riadne prišiel na svoje. Seven sisters cliffs sú biele kriedové útesy, ktoré vďaka svojej majestátnosti vidieť za každého počasia (dokonca aj v noci bez svetla). Nachádzajú sa pár kilometrov od mesta Brighton v národnom parku South downs, čo im zabezpečuje ochranu pred akýmikoľvek zásahmi človeka.  

            Z mesta Brighton k útesom to je nejakých 15 minút. Zaparkovali sme auto pri reštaurácii s názvom Birling Gap Café and Bar, kde sa nachádzalo aj veľké parkovisko. Odtiaľ drevenými schodíkmi sme sa dostali priamo na pláž. Pohyb po pláži nie je vždy pohodlný kvôli kamienkom rôznych tvarov a veľkosti, no mne to vôbec neprekážalo.

Park Seven Sisters má zaujímavú históriu, ktorú obohacujú napríklad aj trosky lodí, ktoré môžete nájsť pri prechádzke po pobreží. Park je skvelým miestom na prechádzky, pričom ako bonus ponúka jedinečný výhľad na útesy Seven Sisters, Seaford Head, Cuckmere Haven a okolitú krajinu, zároveň je funkčnou farmou s pasúcimi sa ovcami a dobytkom.

Praktické info: Najjednoduchšie sa tu dostanete autom. Ak však auto nemáte a výlet sem chcete podniknúť z Londýna, nie je to nemožné. Vlakovým spojením London – Eastburne sa dostanete na stanicu Lewes (cca 15- 20 min.) kde prestúpte na vlak do Seafordu (cesta trvá 20min). V Seaforde je autobusová stanica oproti vlakovej, odkiaľ vás do Parku Seven Sisters odvezú autobusy – 12, 12A, alebo 13.

2 zaujímavosti ku káve:

  1. Seven sisters cliffs je vďaka svojej výške (cca do 100 výškových metrov) častým cieľom pre samovrahov. Ročne sa tu objaví približne 20 skokanov, ktorí tu neváhajú skoncovať zo životom.
  2. Mnoho ľudí si myslí, že “sestry” sú metaforickým pomenovaním kopcov (ktorých je ale osem, nie sedem). Legenda však hovorí o siedmich sestrách, z ktorých každá mala dom medzi jednotlivými kopcami 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram