stredné Slovensko,  Túlačky Slovenskom

Výlet Kvačianskou dolinou

Jedno z najkrajších a najnavštevovanejších miest na Liptove je jednoznačne  Kvačianska dolina. Je to krasová dolina na Liptove a zároveň národná prírodná rezervácia zasadená do krásneho horského prostredia.

Malebné prostredie Kvačianskej doliny sme prešli za približne dve hodinky vrátane cesty naspäť. Po ceste nás sprevádzalo 12 tabúľ s informáciami o samotnej doline. Túra bola nenáročná a je teda vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Začiatok trasy je v obci Kvačany pri parkovisku. Pri ňom sa nachádza aj altánok a ohnisko. Z parkoviska sme sa vydali po červenej turistickej značke smerom do lesa. Po prekonaní jemného kopca sme sa dostali na vyhliadku Kobyliny.

 

Vyhliadka Kobyliny bola prvým miestom počas túry po Kvačianskej doline, z ktorého sa nám naskytol  pohľad na 70 metrov hlboký kaňon, potok Kvačianku a na  prírodný skalný útvar pod názvom Jánošíkova hlava. Jánošíková hlava je vysoká skala pripomínajúca tvár človeka – má oči, nos aj uši. Je pomenovaná po Jurajovi Jánošíkovi, ktorý na Liptove zomrel. O skale sa hovorí, že vie aj plakať, pretože keď prší, dážď po nej steká, akoby otvory pripomínajúce oči ronili slzy. Jedinečnú skalu, ktorá vyzerá ako ľudská tvár, uvidíte aj po ľavej strane počas výstupu z parkoviska v Kvačanoch.

zroj: sorger.sk

Od prvej vyhliadky sme pokračovali ďalej jemným stúpaním, až sme sa dostali na najvyšší bod Kvačianskej doliny a zároveň aj k druhej vyhliadke – Malý Roháč. Malý Roháč je o niečo mladšia vyhliadka postavená trochu vyššie nad Kobylinami. Je postavená medzi stromami a poskytuje výhľad na hornú časť doliny a skalnú ihlu vyčnievajúcu z okolitej prírody.

Odtiaľ cesta pokračovala ďalej, no tentokrát jemným klesaním až sme sa dostali na križovatku ciest. Červená značka pokračovala až k dedine Huty, modrá viedla k slovenskej kultúrnej pamiatke – Mlyny Oblazy. My sme si vybrali modrú. Asi po desiatich minútach sme sa dostali k Vodným mlynom Oblazy. Hneď pri nás bol tzv. Horný mlyn (Gejdošovský), ktorý, bol postavený v prvej polovici 19. storočia za obcou Sviňarky, dnes Malé Borové, pre potreby miestnych obyvateľov. Dnes tu môžeme pozorovať zrekonštruované mlynské zariadenie, ako aj pozostatky zo starej histórie mlyna.

V tom istom čase bol obcou Veľké Borové postavený aj tzv. Dolný mlyn (Brunčiakovský), ktorého dve kolesá poháňali okrem mlynského zariadenia aj starý typ píly. Dnes je píla v zrekonštruovanom stave. Dolný mlyn sa nachádza len o pár desiatok metrov ˇalej od Horného mlyna. Prešli sme po drevenej lávke, kde nás privítala nielen pani správkyňa, ale aj jej domáce zvieratá ako sliepky, mačky, kozy a ovce… ? Dolný mlyn je jediný funkčný mlyn svojho druhu na Slovensku, po objekte sme sa mohli voľne pohybovať, pričom informačné tabule nám poskytli množstvo zaujímavých informácii. Vstup je dobrovoľný, avšak očakáva sa aspoň 2 Eura /osobu.

Tretí mlyn predstavovala furmanská krčma, ktorú v roku 1944 ustupujúci fašisti podpálili. Dnes tu nájdeme len jej základy.

Od Vodných mlynov – Oblazy sa viete dostať okolo Ráztockého vodopádu do susednej Prosieckej doliny. My sme tú pre zlé počasie a nedostatok času vynechali. No určite sa sem raz vrátime, keďže Prosiecka dolina je rovnako krásna ako tá Kvačianska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram