EURÓPA,  MADEIRA,  Portugalsko,  Túlačky svetom

MADEIRA island – FUNCHAL a okolie

„Perla Alantiku“, „ostrov večnej jari“, či „vždy zelený ostrov“. Madeira. Relatívne malý ostrov no plný rôznorodého života. Nádherná príroda, strmé a kľukaté cesty, dych berúce výhľady z útesov, či zaujímavá miestna kuchyňa. Pár slov, ktoré aspoň z časti charakterizujú tento kúsok sopečnej bodky niekde v Atlantiku.

Počasie

 Počasie je tu ovplyvňované vetrom vejúcim od Atlantiku a teplým Golfským prúdom. Na Madeire ani v zimných mesiacoch neprekvapia veľké výkyvy počasia. Teplota väčšinou neklesá pod 18 °C. Prevažnú časť dňa svieti slnko a vládnu príjemné teploty. Typické madeirské počasie ponúka hneď ráno jasnú a bezoblačnú oblohu, ktorú začnú v priebehu dňa zakrývať mraky zostupujúce z hôr.

Letenky

 Dostať sa na Madeiru nie je veľký problém. V posledných mesiacoch letenky do tejto destinácie ponúkajú aj známe nízkonákladovky ako Ryanair, či Wizzair mimo sezóny už od 80 eur. Väčšinou je však nutné rátať minimálne s jedným prestupom v Lisabone. Keďže v Portugalsku som už v minulosti bola a nechcelo sa mi strácať čas prestupom, využila som relatívne nové priame spojenie z Katowic za 130 eur spiatočne. V cene letenky sme mali aj jeden kus 20 kg batožiny. Letí sa odtiaľ jedenkrát do týždňa, pričom samotný let trvá štyri a pol hodiny. Pre ľudí z východného Slovenska ideálne spojenie. Využiť môžete rovnako aj linku z Budapešti, či Viedne ktoré sú taktiež priame.

Ubytovanie

 Ubytko sme riešili cez Booking cca tri týždne vopred. Prvé tri noci sme strávili v hlavnom meste ostrova Funchal v penzióne Valhalla Panorama –  the old Residencial Pina vzdialeného asi  desať minút peši do centra. Bol na kopci s krásnym výhľadom a súkromným parkoviskom.

Jednu noc sme strávili v mestečku Porto Moniz na západe ostrova v hoteli Euro Moniz. Posledné tri noci sme sa presunuli na sever ostrova do mestečka Santana. Za seba môžem určite odporučiť Santana in nature bed & breakfast. Je trochu ďalej od centra, no má nádherný výhľad , bazén, súkromný parking a celkom v pohode reštauráciu 🙂

Doprava na Madeire

 Tak ako všade na mojich cestách, ani Madeira nebola výnimkou kde sa mi potvrdilo pravidlo, že na tie najkrajšie miesta sa inak ako autom dá dostať len veľmi  ťažko. Požičanie auta určite odporúčam. Nestojí veľa, máte oveľa väčšiu dávku slobody, keďže nie ste viazaní na odchody autobusov a hlavne ušetríte množstvo času, ako keby ste mali stopovať. Cesty na Madeire sú úzke, kľukaté a hlavne dosť strmé. Úprimne, neviem či som na Madeire videla rovnú cestu 😀

My sme si auto požičali od spoločnosti Madpoint, ktorú vrelo odporúčam. Asi najlepšia a najlacnejšia autopožičovňa. Ceny priateľské, neblokujú žiadnu sumu na kreditke,  vyzdvihnutie auta rýchle a bezproblémové (zamestnanec autopožičovne vás počká priamo na letisku, kde dôjde k úhrade a k odovzdaniu auta). Keď si požičiavame auto, vždy využívame plné krytie tzv. fullcover, kedy si zaň samozrejme za každý deň doplácame, ale aspoň nemusíme mať obavy pri šoférovaní cez úzke serpentíny, ktorých tu je celkom dosť, alebo sledovať každý kamienok, či nám oškrel lak. Nás vyšlo požičanie auta na 7 dní s plným krytím na 260,- €.

Som na Madeire. Kam teraz?

 OD LETISKA SMEROM K FUNCHAL

 Keďže je Madeira nádherný ostrov, rozhodli sme sa ho za necelý týždeň prejsť celý. Aj keď sme sem prileteli neskoro poobede, napriek tomu sme prvý deň stihli čo to objaviť. Asi desať minút od letiska sa nachádza vyhliadka Miradouro das Neves, kde sme si urobili prvú krátku foto-zastávku na ostrove. Dlho sme sa tu však nezdržiavali, keďže oveľa krajšie miesto, ktoré sme objavili bolo Ponta do Garajau. Ide o skalný cíp hneď pod slávnou sochou Cristo Rei, z ktorého sa dá pozorovať nádherný západ slnka. Ukážkový gýč, ktorý občas potrebuje zažiť každý z nás. Odtiaľ už za tmy sme vyrazili do hlavného mesta, – Funchal.

FUNCHAL

Historické uličky, ktoré sa tiahnu do kopcov (niektoré majú celkom desivý sklon), zelené námestia s fontánami, množstvo kvetov (ktoré si mi kupujeme v Obi a tu rastú všade navôkol), upravená promenáda, množstvo áut a v prístave kotviace obrovské výletné lode. Aj také je hlavné mesto. Backpackerská večera pozostávajúca z pečiva, miestneho syra a guacamole sediac na múriku na tunajšej pláži s výhľadom na lámajúce sa vlny Atlantického oceánu bola na nezaplatenie ?

Hlavné mesto v noci, má úplne inú atmosféru, ako cez deň. V noci je to pokojné príjemne, možno trochu ospalé mestečko. No cez deň je to úplne opak. Plné turistov (predovšetkým z výletných lodí, ktoré sem priplávajú na jeden deň), či pouličnými hudobníkmi. Vo Funchale určite odporúčam navštíviť miestny Farmer´s market (Mercado dos Lavradores). Nachádza v historickej časti hlavného mesta ostrova Madeira, v štvrti Santa Maria. Bola postavená v 30.rokoch 20.storočia podľa návrhu Edmunda Tavaresa (1892 – 1983) a jej architektúra je kombináciou štýlu art deco a modernizmu. V tržnici nájdete lokálne exotické ovocie, zeleninu a kvety. Samotný priestor je krytý, má dve poschodia. Na prízemí nájdete stánky s rybami a mäsom, na poschodí zase tropické ovocie, zeleninu a množstvo korenín. Čo robí tento miestny trh zaujímavým, je jeho špecifická atmosféra, ktorú sa oplatí zažiť.

 

Ďalším zaujímavým miestnom je miestna botanická záhrada Jardim tropical Monte Palace. Roskladá sa na ploche o rozlohe  70 000 m2 a obsahuje rozsiahle zbierky exotickej flóry z rôznych kontinentov. My sme sa tu túlali vyše troch hodín, napriek tomu si myslím, že sme neobjavili všetky jej zákutia.

PRAKTICKÉ INFO:

Otvorená je každý deň od 9:30 do 18:00. Do  botanickej záhrady vedie aj lanovka, ktorú sme ale nevyužili. Vstupné do botanickej záhrady je 12,50 Eur (cena bez lanovky), deti do 15 rokov majú vstup zadarmo.

 

Náš ďalší tip ktoré sa určite oplatí navštíviť je miniatúrna reštaurácia s názvom A tendinha, kam chodia len miestni. Majú tu chutné jedlo, ktorého cena je dosť v pohode (cca 6 Eur), obsluhuje vás samotný majiteľ a nachádza sa na ulici Tv. dos Reis 5.

ZAUJÍMAVÉ MIESTA V OKOLÍ FUNCHAL

CAPO GIRAO (najvyšší útes v Európe)

Capo Girao so svojou výškou 580 m.n.m. sa radí medzi najvyššie útesy v Európe. Na jeho vrchole sa nachádza presklená vyhliadková plošina, ktorá niektorým ľuďom trpiacim strachom z výšok spôsobovala problémy. Pod hrubým sklom sa totiž naskytá 580 metrov hlboké prázdno, ktoré končí výhľadom na  tzv. fajâs, poľnohospodársku pôdu na pobreží. Výhľady z tohto miesta sú krásne, avšak Capo Girao medzi veľmi populárne a teda aj dosť preplnené miesto. Prístup sem je totiž veľmi jednoduchý, parkovisko je od plošiny vzdialené len pár metrov.

TUNEL DAS POCAS DO GOMES

Tunel das Pocas do Gomes je skalná jaskyňa s oknom do Atlantického oceánu. Vstupné je údajne okolo 2 eur a zvykne byť otvorené do 19:00. V súčasnosti je ale toto miesto uzavreté, keďže prebiehajú rekonštrukčné práce až do mája 2023.

CALHAU DA LAPA (pláž)

Zaujímavým no stále málo známym miestom v okolí hlavného mesta je aj  pláž Calhau da Lapa. Ide o kamennú pláž ku ktorej vedie 1,2 km dlhá cesta, pričom posledných 200-300 metrov pozostáva z veľmi prudkého klesania. Keď sme sem prišli nachádzali sa tu iba dvaja ľudia inak nikto nikde (okrem troch hladných kačiek). Kúpať sa tu pre veľké vlny nedalo, avšak výhľad na vlny Atlantického oceánu, ako aj na jaskyne vytesané do skál stálo za to. Na betónovom múriku sa však nachádzal rebrík do vody, čiže zopár odvážlivcov si kúpanie predsa len môže vyskúšať.

 

V hlavnom meste sa určite oplatí stráviť niekoľko dní. Nie preto, že by samotnom Funchale bolo toho toľko k videniu, no je to skvelý východiskový bod na rôzne výlety v okolí. Okrem vyššie spomínaných miest, aj túra cez najvyššieho vrcholy Madeiry z Pico do Arieiro na Pico Ruivo (o tejto túre píšem viac TU), či po miestnych levadách ako Levada Nova, či Levada do Moinho (o nich viac píšem TU).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram