EURÓPA,  MADEIRA,  Portugalsko,  Túlačky svetom

Tip na 4 krásne levady na Madeire

Madeira je rozlohou malý, avšak na turistiku veľmi bohatý ostrov. Snáď nikde inde na svete nenájdete toľko krásnych a rozmanitých turistických trás ako práve tu a to vďaka tunajším dômyselným  zavlažovacím kanálom tzv. levadam.

Levady na Madeire sú jedinečný zavlažovací systém, ktorý umožňuje aby sa voda zo severu ostrova a hôr dostala do suchších oblastí. Dažďová voda, ktorá sa zachytáva v nádržiach a jazerách, alebo voda z prírodných prameňov sa rozvádza do siete zavlažovacích kanálov, tzv. levadas, ktoré pretkávajú celý ostrov. Celková dĺžka kanálov na ostrove je okolo 2 500 km. Údržbové cesty pozdĺž kanálov vytvárajú sieť možných chodníkov pre pešiu turistiku, ktoré umožňujú dostať sa do vzdialených častí ostrova a preniknúť tak do nádhernej prírody.

Na Madeire je množstvo kránych turistických trás, ktoré vedú priamo cez levady, no v tomto článku sa zameriam na štyri, ktoré určite stoja za návštevu.

1. LEVADA NOVA 

&

2.LEVADA DO MOINHO

PRAKTICKÉ INFO:

Vzdialenosť okruhu: cca 9 km

Trvanie: 2,5 hodiny

Prevýšenie: 150 m

Štart: Igreja da Lombada da Ponta do Sol (parking pri miestnom kostole)

 

Levada Nova a Levada do Moinho sú dve samostatné levady, ktoré je možné spojiť do pekného okruhu. Ich východiskové body totiž začínajú blízko seba a sú od seba vzdialené  približne 100 výškových metrov. My sme začali s Levada Nova. Vyrazili sme skoro ráno a  dobre sme urobili. Počas celej trasy sme stretli len  minimum ľudí. Úzky kamenný, miestami betónový chodníček sa kľukatil popod strmú skalnú stenu. Samotná trasa, aj keď bola miestami zabezpečená na niektorých miestach lanovým zábradlím, bola kde -tu dosť exponovaná. Práve tam, kde by sa laná zišli, tak chýbali. Na chodníku boli asi dve krátke miesta, kedy som sa pre istotu nedívala pod seba, ale radšej som sa sústredila na každý krok. Predsa len, chybný krok by mohol mať za následok, že zletím dole.

 

Výhľady z tejto levady boli ale naozaj nádherné. Časť cesty viedla popod vodopád, či cez kamenný tunel, ktorý by sa bez čelovky, alebo svetla na mobile dal prejsť len obtiažne. Na druhej strane bola trasa ľahká, stúpanie bolo minimálne, väčšinou sa išlo po rovine.

Asi po dvoch hodinách veľmi pohodovým krokom sme prišli do bodu, v ktorom chodník pretínal malú horskú rieku. Krátka pauza, omočenie nôh v sviežej vode a pokračovali sme ďalej po ceste, ktorá sa plynulo napájala k druhej levade – Levada do Moinho.

 Druhá časť trasy Levada de Moinho bola oveľa jednoduchšia, vhodná aj pre rodiny s menšími deťmi. Stretli sme tu aj viac ľudí, čo mohlo byť spôsobené pokročilejšou hodinou. Aj z tejto trasy bolo možné vidieť pekné výhľady, no Levada Nova bola jednoznačne krajšia, ale aj exponovanejšia.

 

3. CALDEIRAO VERDE

&

4. CALDEIRAO DE INFERNO

Kto chce vidieť Madeiru, akú videli prví prisťahovalci, určite by sa mal vybrať práve sem. Nádherné staré chodníčky vybudované v 18. storočí ukryté v pôvodnom vavrínovom lese.

Východiskovým bodom na túru cez Caldeirão Verde a Caldeirão do Inferno je Casa das Queimadas. Dostať sem sa dá z mestečka Santana. Odtiaľ  sme zamierili smerom na Pargue Tématico a za ním na križovatke je smerovník Casa das Queimadas. Od mesta sa ide celý čas po úzkej ceste do strmšieho kopca smerom k najvyšším horám Madeiry.

V Queimadas sa nachádza malé platené parkovisko s rampou. Aj tu platí pravidlo, že na  túru sa oplatí privstať, aby ste sa vyhli množstvu ľudí a problémom s parkovaním.

Hneď na parkovisku sa nachádzala informačná tabuľa s mapou trasy Levada do Caldeirão Verde. Táto túra má oficiálne označenie PR 9. Mapu s trasou do Caldeirão do Inferno sme tu však nenašli. Kto má ale v mobile stiahnutú aplikáciu mapy.cz, nemôže mať žiadny problém.

Z Queimadas je to k vodopádu Caldeirão Verde približne 6,5 km, a odtiaľ k Caldeirão do Inferno sú to ďalšie 2 km. Trasa tam i späť má celkovo 17 km a trvalo nám približne 5 hodín (aplikácia STRAVA nám však ukázala nachodených necelých 25 km, ktovie kde je pravda ?). Na rozdiel od Levada Nova na týchto levadách sa nenachádzali žiadne exponované miesta, každá časť trasy bola zabezpečená. Jedinou prekážkou bolo vyhýbanie sa turistom na úzkom chodníčku. Aj na tejto túre  určite odporúčam mať pri sebe  čelovku, alebo baterku, keďže po cesta sa nachádza niekoľko neosvetlených tunelov.

Od Queimadas do Caldeirão Verde vedie  široká no blatistá lesná cesta vavrínovým  lesom. Neskôr sa cesta zužuje, až nakoniec je z nej len betónový chodníček. Aj keď trasa neponúka dych berúce výhľady ako pri Levada Nova, už samotná cesta je  zážitok. Na ľavo strmé skalné steny prerastené machmi a lišajníkmi pomedzi ktoré stekajú pramienky vody  , vpravo hustý porast z vavrínového lesa a niekde pod ním hlboká dolina ukrývajúca sa v hmle. Vlhko, blato, päťdesiat odtieňov zelenej…dokonalá exotika.

Prvý vodopád po ceste Lombo do Bodes má výšku asi 50 m. Vyberáme foťáky a po krátkej pauze pokračujeme ďalej. Onedlho prichádzame k prvému tunelu a po ďalších  4,5 km sa dostávame k rázcestiu, kde sa na našu levadu z pravej strany napája turistická trasa z Ilhy. Nasleduje druhý, už o poznanie dlhší tunel. Hneď za ním je tretí, ešte dlhší, no aj nižší. Upozorňujem Satelita nech si dáva pozor na hlavu a pomaly za svetla baterky pokračujeme po mokrej zablatenej cestičke ďalej.  Onedlho nasleduje na tejto levade posledný štvrtý tunel.  Je však krátky, neoplatí sa mi ani zapínať baterku. Po chvíli prichádzame na miesto,  kde Levada do Caldeirão Verde končí. Vodopád na konci tejto levady sa nachádza pár desiatok metrov, no vedie k nemu kamenistá cesta  popri potoku. V cieli nás víta 100 metrov vysoký vodopád. Dlho sa tu však nezdržiavame a kým tu nie je veľa ľudí, rýchlo vyrážame na ďalšiu levadu – Caldeirão do Inferno.

Po pár minútach prichádzame k schodom, ktoré nás trochu od vodného kanála odkláňajú.   My však pokračujeme ďalej, po cestičke míňame staré koľajnice a vybudované nádrže s vodou s ceduľami „zákaz kúpania“, až sa dostávame k ďalším tunelom. Vyberáme si ten vpravo (ostatné nikam nevedú) .

Cesta je aj tu mokrá, blatistá, no nádherná. Kde – tu sa objaví krásny výhľad do údolia. Asi po desiatich minútach prekonávame zopár schodov a ani sa nenazdáme prichádzame k druhému cieľu –  Caldeirão do Inferno. Kruhový vodopád, zelená exotická  vegetácia, hlboké kaňony…skrátka raj pre turistov a fotografov.  Pod vodopádom sme si rozložili veci a dopriali si zaslúžený polhodinový odpočinok s výhľadom na dychberúcu prírodu okolo.

Naspäť sa vraciame tou istou trasou, pričom stretávame už o poznanie viac turistov. Napriek tomu si ja a môj foťák užívame každý meter cesty.

 

PRAKTICKÉ TIPY NA ZÁVER:

  • Od parkoviska (asi 5 minút) pri smerovníku sa nachádza lesná cesta (Caminho dos Vinháticcos), ktorá vedie k jazierku s lavičkou. Veľmi pekné miesto a veľa turistov to míňa. Stiahni si appku mapy.cz, v ktorej máš toto miesto zaznačené.
  • Na túru sa určite vyber skoro ráno, vyhnete sa tak davom
  • Oplatí sa mať čelovku, nepremokavú obuv a vetrovku
  • stiahni si aplikáciu mapy.cz (nezabudni si stiahnuť offline mapu ostrova) a nemusíš sa spoliehať na turistické značky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram