ÁZIA,  Spojené arabské emiráty

Odskočila som si do Dubaja

Musím sa priznať,  Dubaj nikdy nepatril medzi moje vysnené destinácie, ktoré som túžila navštíviť. Napriek tomu som rada, že sa mi naskytla príležitosť ho vidieť a to vďaka 22 hodinovému prestupu. Dlhé prestupy vnímam väčšinou pozitívne. Netreba sa ich báť, pretože vďaka nim sa naskytá príležitosť objaviť ďalšie nové miesto. Vnímam to ako bonusový výlet.

Dubaj je presne taký, ako som si ho predstavovala. V skratke – megalomanská zelená luxusná oáza nachádzajúca sa v púšti. V jeho okolí sa totiž nenachádza žiadna rieka, hoci niektorí za rieku považujú Dubai creek. V skutočnosti je to len zátoka v rámci Perzkého zálivu. Rok 1966 bol pre toto mesto doslova prelomový, kedy sa tu našli náleziská ropy. Len ťažko si dokážem predstaviť, že niekedy pred 50timi rokmi to bolo len obyčajné púštne mesto. V súčasnosti je centrom celého regiónu a patrí medzi najväčšie finančné centrá na svete. Je to mesto, v ktorom developeri posúvajú limity (nachádza sa tu 25% žeriavov sveta), mesto, v ktorom nájdete najväčšiu fontánu, najväčší obchodný dom, najvyšší mrakodrap, jediný šesť hviezdičkový hotel na svete (cena za noc začína na 1.500 €), umelý ostrov v tvare palmy… A aby toho nebolo málo, v budúcnosti sa možno dočkáme aj otvorenia najväčšieho zábavného parku na svete – Dubailand ( 2x väčší ako Disney World resort), či uvidíme najväčší človekom postavený kanál na svete, tzv. Arabský kanál.

AKÉ SÚ TU TEPLOTY?

December až marec – okolo 24 až 28 stupňov Celzia (voda 22-23)
Marec až apríl – okolo 28 – 33 stupňov Celzia (voda 23-25)
Máj  až jún – teploty dosahujú 37 – 39 stupňov Celzia (voda 29 stupňov)
Júl a august – dosahujú “príjemných” 41 stupňov Celzia (voda má “osviežujúcich” 31 stupňov)
September a október – okolo 39 až 36 stupňov Celzia (voda 30 stupňov)
November – “ochladenie” na 31 stupňov (voda 28 stupňov)

A ČO VÍZA?

 Slovenská republika so Spojenými arabskými emirátmi nemá vízovú povinnosť. Po príchode do krajiny dostanete bezplatné vízum oprávňujúce k pobytu na 30 dní. Podmienkou udelenia víz, je cestovný pas s minimálnou platnosťou 6 mesiacov od vstupu do Spojených arabských emirátov. Tí, ktorí využili lacné letenky do Izraela a precestovali aj túto krajinu, musia rátať s tým, že imigračný pracovník môže (nemusí) mať nejaké doplňujúce otázky a vstup do krajiny nemusí povoliť. Avšak s takýmto prípadom som sa ešte nestretla.

ČO SME STIHLI ZA 22 HODÍN?

 1. Dobre som sa vyspala na miestnej pláži

 Keďže sme do Dubaja prileteli dosť neskoro (po 22-hej hodine) a noc sme nechceli stráviť v letišnej hale a ani míňať peniaze na hostel, rozhodli sme sa ako správni backpackeri, že noc strávime na miestnej pláži. Odchytili sme si prvý taxík a oznámili mu jednoduché inštrukcie a to -“chceme ísť na hocijakú pláž, kde sa dá dobre vyspať”. Prvú sekundu nám venoval mierne prekvapený pohľad, avšak hneď sme sa s ním spriatelili a nakoniec nás odviezol na fakt super miesto s názvom Al mamzar beach. Tichá pláž, nachádzajúca sa na periférii Dubaja v blízkosti susedského emirátu Sharjah. Biely piesok, zopár altánkov a málo ľudí. V noci sme tam turistov ani nevideli, len miestnu mládež, ktorá si tam z mobilu robila improvizovanú arabskú diskotéku. Rozložili sme si “požičané” Emirates deky z lietadla, ruksak pod hlavu a užili sme si noc v milión hviezdičkovom hoteli. Toto miesto môžem odporučiť všetkým, ktorí hľadajú vodu bez veľkých vĺn a pokojnú pláž bez turistov.

2. Túlala sa uličkami v starej časti Dubaja (Deira)

 Dubaj nie sú len mrakodrapy, obchody, či luxusné reštaurácie a hotely. Je to aj história, múzeá, vôňa korenia, orientálne trhy a zjednávanie. A práve to nájdete v historickej časti Deira, ktorá je od modernej časti mesta romanticky oddelená zátokou Dubai Creek. A veruže, najviac sa mi páčilo práve tu. Pekné uličky, trhy ponúkajúce tie najrôznejšie korenia, či rôzne zlaté “čačky”, ktorým odolať bolo miestami náročné … 🙂 Miesto, ktoré si najviac užijete tak, že sa v ňom dobrovoľne stratíte 🙂

3. Previezla sa tradičnou drevenou loďkou “abra”

 Ďalší skvelý zážitok, ktorý určite odporúčam. Abra je tradičná drevená loďka s jednoduchým motorom a strieškou, ktorá sa v súčasnosti využíva ako “vodný taxík”. Keďže je využívaná predovšetkým miestnymi, ponúka autentický zážitok, ktorý si cením vždy najviac. Jedna jazda touto loďkou stojí 1 AED (cca 0,20 centov), pričom za jazdu sa platí až po nasadnutí.  Počas našej cesty na loďke okrem nás neboli už žiadni iní turisti. Loďky vyplávajú z prístavu Al Sabkha v časti Deira a priplávajú do Al Ghubaiba (Old Souq) na straně Bur Dubai.

Tip č. 1: Ak vám však cca 10 minútová jazda z jednej strany zátoky na druhú nebude stačiť, môžete si abru objednať aj na dlhšie. Hodinová súkromná jazda vás vyjde cca 100 AED, avšak všetko je vec dohody a talentu zjednávania.

 4. Pozrela si “must see” atrakcie ako Burj Khalifa / The Dubai mall / Dancing fountain

 Toto sú miesta, ktoré si myslím nie je potrebné extra opisovať, keďže  sem chodí asi každý turista nachádzajúci sa v Dubaji. Pre tých, ktorým sa nechce veľa chodiť mám dobré správy. Najvyšší mrakodrap Burj Khalifa sa nachádza v bezprostrednej blízkosti najväčšieho obchodného centra na svete The Dubai mall a najväčšej fontány Dancing fountain.

Tip č.2: Najvyšší mrakodrap Burj Khalifa ponúka na 124. poschodí aj vyhliadku. No, keďže je v daný deň skoro vždy beznádejne vypredaná, odporúčam si v prípade záujmu vstup  dopredu kúpiť cez internet napríklad TU. A komu 124-te poschodie nestačí, môže si priplatiť a na 148-mom poschodí sa nachádza najvyššie položená vonkajšia vyhliadka na svete. Môžete taktiež absolvovať aj zážitkovú jazdu špeciálnym výťahom s projekciou až na 125-te poschodie.

Tip č.3: Vidieť Dancing fountain nachádzajúcu sa uprostred jazera Burj lake môžete úplne zadarmo. Stačí len prísť v správny čas. Predstavenia trvajú približne 5 minút a začínajú v piatok (o 13:30 a 14:00) a ostatné dni (13:00 a 13:30). Večer show začína od 18:00 do 23:00 (celý týždeň).

Tip č. 4: Dubai mall je najväčšie nákupné centrum na svete. Vo vnútri to však vyzerá v podstate ako v každom inom lepšom nákupnom centre s tým rozdielom, že sa tu nachádza vyše 1200 obchodov a bránami strediska prejde cez 80 mil.  návštevníkov (pre porovnanie mesto NY navštívi za ten čas 60 miliónov návštevníkov).

Môžete tu však nájsť aj zopár zaujímavosti a to Dubai Aquarium & Underwater   Zoo (kto chce prejsť podmorským tunelom, musí zaplatiť, lístky vie kúpiť aj cez net, napríklad TU, avšak vonkajšie steny sú      prehľadné a vidieť raju, či žraloka, nie je nemožné. 

Nájdete tu aj obrovský vodopád so skákajúcimi   mužmi.

 5. Oddýchla si na pláži s výhľadom na najluxusnejší hotel na svete – Burj Al Arab

 Záver nášho jednodňového výletu v Dubaji sa niesol v znamení oddychu a kúpania na jednej z verejných pláži nachádzajúcich sa v blízkosti najluxusnejšieho hotela na svete Burj Al Arab. Názov pláže neviem s určitosťou uviesť, keďže nás na ňu zaviedli miestni chlapci z autobusu. Videli, že sme unavení turisti s boľavými nohami, túžiaci sa vyvaliť na pláž a tak sa zľutovali a zavolali nás so sebou. Podľa mojej GPS navigácie sa mohla volať Umm Suqeim Beach. Dlhá piesočnatá pláž, na ktorej sme taktiež nevideli žiadnych turistov, čo jej dodalo len plusové body.

Cieľom tohto článku nebolo len opísať čo všetko sa dá v Dubaji stihnúť za 22 hodín, ale aj ukázať, že dlhé prestupy netreba brať ako “nevyhnutné zlo” , ktoré je častokrát spojené pri lacných letenkách. Ale práve naopak. Vnímajme ich ako príjemný bonus, ktorý nám umožňuje spoznať ďalší zaujímavý kúsok sveta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram