ÁZIA,  Sri Lanka,  Túlačky svetom

Ako chutí Sri Lanka?

Sri Lanka. Krajina tej najkrajšej zelenej, usmievavých ľudí, veľkých vĺn, tuk-tukov, či bláznivých autobusárov. Miesto plné kulinárskych zážitkov, korenistých jedál a  rajom všetkých milovníkov chilly. Krajinou, kde vegetariáni, vegáni, či frutariáni si určite prídu na svoje.

Kuchyňa Sri Lanky je ovplyvnená nielen Indiou, ale aj všetkými koloniálnymi mocnosťami, ktoré sa tu v priebehu storočí objavili. Okrem Indie v nej cítiť holandský, portugalský, či britský vplyv. Základnými surovinami je ryža, rôzne druhy korenia, kokos a v neposlednom rade ….. chilly. Veľa chilly. Veľmi veľa chilly. Kuchyňa je tu neuveriteľne pálivá, avšak  turistom vedia pripraviť jemnejšiu variantu. Neznamená to však, že ak miestnemu poviete “no spicy, please”, že vám jazyk aj tak nezhorí. Keďže ja osobne nemám problém pridať feferóny aj do bryndzových halušiek, dokázala som prežiť aj ich spicy variantu. Priznávam však, že taká slzička mi sem tam vyšla 🙂

S miestnymi v obchodíku s korením v Galle

Na ostrove Cejlón je veľmi rozšírené pouličné stánkové jedlo, či jedlo od tzv. “vlakových predajcov”. Celkovo sa nazývajú short eats a dostala som ich zabalené výlučne do opravenej písomky, domácej úlohy, či novinového papiera (a že sa vraj v Ázii minimálne recykluje :)) . Pod “short eats” si predstavte taštičky a rolky plnené pikantnou mäsovou, či zeleninovou zmesou, vyprážané zeleninové fašírky, pečivo vádai zo šošovicovej múky a pod. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • samosa – smažené plnené taštičky, väčšinou trojuholníkového tvaru
  • rolls – tenučké placky, najčastejšie z ryžovej múky, plnené zeleninou, zemiakmi alebo mäsom, zrolované a vypražené na oleji
  • ulundhu vadai (medhu vadai) – smažené strukovinové placky (najčastejšie z červenej šošovice alebo cíceru), ochutené množstvom korenín, majú rôzne tvary
  • issovadai – smažená jednohubka s nelúpanými krevetami
Issovadai zabalené do domácej úlohy
Ja v krčne v Dalhousie, kde nás prichýlili miestni počas veľkého dažďa. Len pre zaujímavosť dve “kávy”, niekoľko slaných a sladkých buchiet nás dokopy vyšlo na 0,90 centov 🙂

OVERENÁ KLASIKA NA SRI LANKE

Rice & curry

Národné srílanské jedlo je jednoznačne “rice & curry”, (ryža a kari). Pod týmto jedlom si určite nepredstavujte do žlta zafarbenú suchú ryžu. Ryža sa tam síce nachádza, no k nej dostanete aj spravidla štyri druhy tzv. kari podávané v malých miskách. Jedno mäsité (napr. kúsky ryby, kurčaťa, krevety, kalamáre v chilli alebo kari omáčke) a tri zeleninové (napr. žltá šošovica, fazuľové struky, kapusta, tekvica, jackfruit, sekané bylinky so strúhaným kokosom, zemiaky v kari omáčke) a pod. Každá rodina má však  svoj vlastný unikátny recept, preto sa ingrediencie môžu mierne líšiť. Tento pokrm miestni jedávajú každý deň na obed a niekedy aj večer.

Dál Kari (Dhal)

Kokosové kari s červenej šošovice. Jedno z mojich top jedál na Sri Lanke a dokázala by som ho jesť 24 hodín denne.

Rótí

rótí v zrolovanej variante

Chlebové placky zo pšeničnej múky.  Na rótí niekto pridáva masové, zeleninové či zemiakové kari a sambal, alebo rovno celú túto zmes  zabalí do placky viď foto.

Kotthu rótí

Vlastná fotka tohto jedla sa mi niekde stratila, tak aspoň pre ilustráciu z netu 🙂 Zdroj:https://halfprice.agency

Tamilské jedlo rozšírené po celej Sri Lanke. Chlebové placky rótí sa spolu so zeleninou, mäsom, vajcom alebo syrom nakrájajú, a potom sa to všetko spolu smaží na rozpálenej kovové plotni. Krájanie a miešanie ingrediencií dvoma tupými kovovými nožmi vytvára typické zvuky, ktoré na Sri Lanke počuť skoro všade.

Hopper (appam)

Tenká palacinka, alebo placka z ryže a kokosového mlieka. Konzumuje sa na raňajky alebo na večeru. Smaží sa v malej panvici, takže jej tvar pripomína  misku. Do vnútra sa pridáva hocičo, napr. vajce, pikantná zeleninová zmes alebo pri sladkej variante jogurt a med.

Devilled

Devilled je spoločný názov pre silne korenené jedlá. Zvyčajne ide o “devilled” kurací alebo rybací, pričom omáčka obsahuje kopec kopec  cibule a chilli.

Pol sambol

Pikantná príloha z chilly papričiek a mletého kokosu.

Ryby a morské plody

Grilované ryby, či morské plody sa na Sri Lanke tešia obľube a mnoho reštaurácií (hlavne na plážach)sa vyslovene pýšia svojou dennou ponukou, lákajúc turistov na chladené pulty s efektne poukladanými ligotavými rybami a plodmi mora. Stačí si len vybrať 🙂

MÁM CHUŤ NA SLADKÉ, ČO SI DÁM?

Pani pol

                                                              

Najlepšia sladkosť z celej Sri Lanky. Omeletky z kokosového mlieka plnené kokosovou zmesou s troškou kardamónu (aspoň ja som ho tam cítila). Chuť, ktorú neviem k ničomu prirovnať, musíte skúsiť!

Ovocie

                                                         

Vynikajúcim dezertom môže byť aj samotné ovocie. Na Srí Lanke rastie neuveriteľné množstvo exotického ovocia, ktoré je naozaj sladké, šťavnaté. Až tu spoznáte tú pravú chuť ananásu, manga, či papaye. Ich chuť je diametrálne odlišná od tých, v kamióne /  v lietadle dozrievaných, ktoré si vieme kúpiť v slovenskom Tescu. Medzi najrozšírenejšie patria banány, papája, ananás, melóny, niekoľko druhov manga, avokádo a guave, drevené jablko (wood apple), durian (chutí dobre no ten zápach….) a veľa veľa iného.

ČÍM UHASIŤ NA SRI LANKE SMÄD?

 Džúsy, džúsy, ach tie džúsy

 

Na Sri Lanke (no dobre možno ešte v Thajsku) som pila tie najlepšie a najhustejšie ovocné šťavy. Pila som ich na litre a stále som nemala dosť. Taký limetkový, ananásový, banánový, papájový alebo mangový džús (alebo skôr smoothie)….mňam! Dostanete ich vo všetkých reštauráciách a v ovocných baroch za veľmi pohodovú cenu (cca 1 € / 1,50 € za veľký pohár).

Young coconut (kokosový orech)

Jemne sladká šťava z čerstvo oskalpovaného mladého kokosového orecha v šialených horúčavách je asi to najlepšie čo vás môže postretnúť.

Čistá voda

Predpokladám, že samozrejmosti typu “nepite vodu z vodovodu ak nechcete objímať záchodovú misu” vám písať nemusím. Balenú vodu nájdete v každom obchode a stojí niekoľko desiatok centov.

Tea (čaj)

Môžem písať článok o Sri Lanke a nespomenúť čaj? Pre túto krajinu je typický predovšetkým čierny čaj, ale vyrába sa tu aj zelený. Niekde ho pijú čistý bez mlieka, no najčastejšie  je presladený s mliekom. Mne veľmi chutili obidve varianty. Viac o čaji sa dozviete v pripravovanom článku. 🙂

Káva

Malá hádanka: Na ktorej fotke je káva a na ktorej čierny čaj? 🙂

Čo mi na ostrove Cejlón fakt nechutilo, tak to bola ich káva. Ak si ju napriek môjmu varovaniu predsa len nemôžete odpustiť, pripravte sa na priesvitnú hnedú tekutinu bez chuti. Sri Lanka je však krajinou čaju a nie kávy, čiže mi to až tak neprekážalo.

Lassi

Aj keď je lassi typický skôr pre Indiu než Sri Lanku, napriek tomu vám ho odporúčam. Studený nápoj zložený z jogurtu, vody a korenín na horúcom slnku vynikajúco osvieži. Najradšej som mala bez príchute, z čistého jogurtu, no aj tak som v ňom cítila mierne sladkú chuť (na Sri Lanke zvyknú byť sladké aj čisto biele jogurty). Jeho obrovskou pridanou hodnotou je fakt, že podľa ajurvédskej medicíny dokonale očisťuje organizmus.

AKO JE TO S ALKOHOLOM?

Alkohol kúpite iba v licencovaných obchodoch, tzv. wine shopoch (nájdete ho podľa zamrežovaného okienka, cez ktoré vám ho podajú). Rovnako v reštauráciách na plážach dostanete pivo úplne v pohode. Na Sri Lanke je obľúbené predovšetkým Ginger beer, no je to skôr zázvorová limonáda s trochou alkoholu, než reálne pivo. Reálnemu pivu sa približuje pivo značky Lion (fľaše 0,7 l), alebo klasika v plechovke. Videla som verziu lager, čiže ležiak, aj silnejšiu porter. Mne osobne chutilo ako Zlatý Bažant zriedený s vodou, avšak čo som si všimla v rôznych cestovateľských skupinách, mnoho čechov a slovákov si ho pochvaľovalo, tak neviem… 😀 Malá rada, sklenené fľaše sú vratné a dostanete za ne zopár drobných, alebo vám sumu odrátajú pri kúpe ďalšieho piva.

Za zmienku ešte stojí tradičný miestny destilát arrack Získava sa destilovaním palmového vína. Dostať ho v najrôznejších kvalitách, v niektorých prípadoch sa necháva dozrieť v sudoch až 15 rokov. Obsah alkoholu sa pohybuje od 33 – 60%. Chuťovo sa podobá rumu alebo whisky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram