EURÓPA,  Island,  Túlačky svetom

Vodopády Skogafoss & Túra k vodopádom Kæfuloss

Skógafoss (alebo aj Lesný vodopád) je považovaný za jeden z najväčších a zároveň najkrajších vodopádov na Islande. Je vysoký až 60 metrov a do šírky meria 25 metrov.

Nachádza sa na rieke Skóga a vyznačuje niekdajšiu pobrežnú líniu, kedy v dávnych dobách islandská pevnina končila v oceáne. V súčasnosti sú odtiaľto brehy Atlantského oceánu vzdialené 5 kilometrov. Útesy ale zostali a dnes urćujú hranicu medzi nízkym pobrežím a tzv. Islandskou vysočinou tiahnucou sa smeron na sever. Rieka Skóga je známa tým, že sa na nej nachádza hneď niekoľko vodopádov, z ktorých najznámejši a najkrajší je práve Skógafoss. Jeden z najznámejších a najkrajších pohľadov na vodopád je zo spodnej časti od rieky. Ak chcete zažiť aj trochu iný pohľad, nad vodopád vedú aj schody, po ktorých zdolaní si užijete výhľad z hornej vyhliadky. My sme si samozrejme ani pohľad z výšky nenechali ujsť.

Z hornej vyhliadky sme sa napojili na turistickú trasu k nášmu cieľu – vodopádom Kæfuloss. Túra k nim mala asi 7 kilometrov.  Hoci pri Skógafoss sa nachádzalo celkom dosť ľudí, na tejto turistickej trase s  pribúdajúcimi kilometrami ich bolo stále menej a menej (po čase sme boli úplne sami). Počas prechádzky sme uvideli aj kopec ďalších krásnych vodopádov. Napríklad Hestavaðsfoss, Fosstorfufoss, Steinbogafoss, Fremri-Fellsfossa, Innri-Fellsfoss, či Rollutorfufoss. Okrem nich nás celou cestou sprevádzali aj nádherné scenérie.

Na Islande ale nič nie je zadarmo. Cestou späť nás solídne prefúklo (opäť) a zmokli sme už ani neviem po koľkýkrat. Po dlhej dobe som zmokla doslova na kosť. Samotná turistická trasa však neskončila pri nami stanovenom cieli. Práve naopak. Cesta viedla až do vnútrozemia Islandu. Mnoho turistov, tak podstupuje výzvu a prechádza priesmykom, ktorý vedie medzi ľadovcami Eyjafjallajökull a Mýrdalsjökull. Cesta končí v údolí Þórsmörk, kde sa napája na slávnu cestu Laugavegur, vedúcu až do oblasti Landmannalaugar.

Praktické info: parkovisko je platené, v blízkosti vodopádoch sa taktiež nachádza aj camp.  Nemá však krytú miestnosť, ani kuchynku. K dispozícii sú len sociálne zariadenia a sprcha (ktorá v čase našej návštevy bola zamknutá).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram