Bajkovačky

CYKLOvýlet na Lysú (1.067 m.n.m)

Dedina Drienica, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od Sabinova mi je blízka. Strávila som tu celé detstvo, keďže sme tu kedysi mali chatu. O to viac ma potešilo, že ani na tomto mieste sa nezabudlo na cyklistov a v rámci rozvoja turizmu sa medzi týmito dvoma bodmi postavil cyklochodník. Ten je verejnosti prístupný od augusta tohto roka. Konečne žiadne vyhýbanie sa autám, ktoré ma častokrát svojou jazdou a nedodržiavaním vzdialenosti pri obehovaní vytláčali na samý okraj vozovky a niekedy aj za ňu. Niečo také už nehrozí a o to radšej sa tu budem vracať.

Cieľom tohto cyklovýletu však nebola dedina Drienica, ale západ slnka na štvrtom najvyššom vrchu pohoria Čergov. Chvíľka napätia, ešte jedna chvíľka napätia …..áno (ne)uhádli ste, je to Lysá (1.067,9 m.n.m) 🙂 Ešte donedávna mnohí poznali klasickú asfaltovú trasu, ktorá viedla k už dlhšie chátrajúcemu Hotelu Lysanka, ako aj k o niečo vyššie položenému horskému Hotelu Šport. Aj keď je táto trasa stále do kopca a človek sa pri nej aj celkom spotí, mňa by celkom nudila. Predsa len, kombinácia horského bicykla a asfaltového povrchu mi nejde veľmi dokopy 🙂 Ďalšou pozitívnou správou pre mňa preto bolo vytvorenie novej značenej lesnej cyklotrasy. Hoci nejaké lesné cesty tu existovali aj predtým, neboli však nijakým spôsobom vyznačené.  Teraz už nezablúdi ani bajker s tým najmenším zmyslom pre orientáciu.

Šomská cyklodražka

Samotná trasa nazývaná aj “Šomská cyklodrážka” je dlhá približne 10 kilometrov. Začína v obci Drienica a smeruje cez Boguš ku chate Šport, následne cez sedlo Besna až dolu. Celá trasa je označená charakteristickým značením – drevené rázcestníky a smerovníky. Trasy sú rozdelené podľa náročnosti a tak si každý vie vybrať podľa svojej kondície.

Naša varianta

My sme si ju však trochu upravili. Na chate Šport sme nezastavovali, pauzu na studenú kofolu a orosené pivo sme si radšej dali o pár sto metrov ďalej a to na nedávno zrekonštruovanej chate Ostravanka nachádzajúcej sa pod sedlom Besná. Z nej  sme mali na okolité vrchy Baranie a Capie oooveľa krajší výhľad. Nasledovala krátka pauza a smer Lysá. Odtiaľto na vrchol to vôbec nebolo ďaleko. Avšak samotnú krátku vzdialenosť celkom slušne vykompenzovalo 200 metrové prevýšenie. Peši nič náročné, avšak na bicykli naozaj výživné. Kto túto trasu vyjde na bikeu až hore (ale bez pestávky! 🙂 ),  má môj virtuálny obdiv 🙂

Lysá (1.067 m.n.m)

Vrch Lysá nachádzajúci sa v pohorí Čergov sa kedysi využíval aj na lyžovanie, čo pripomína aj niekoľko zjazdoviek ako aj zhrdzavený vlek. Naposledy fungoval niekedy v roku 2013 (info od miestneho chlapca) a je vidieť, že najlepšie časy už má žiaľ za sebou. Čo je však veľká škoda, lyžovačka s takýmito krásnymi výhľadmi by určite stála za to. Napriek nefungujúcemu vleku sa tu oplatí prísť aj v zime a to kvôli bežeckým trasám, ktorých tam je až až.

Keďže  do západu slnka sme mali ešte necelú hodinu, rozhodli sme sa že si skrátime čas motaním sa po okolí. Trasa, ktorú za seba môžem odporučiť je Lysá – Oltár kameň – Ostrý kameň – sedlo Črhľa – Chata Čergov – vrch Čergov (1050 m.n.m). Tú sme ale vtedy z časových dôvodov zamietli, keďže sme mali iba jedno regulérne svetlo a ísť nočným lesom iba s blikačkami by bol pre mňa nechcený adrenalín. Nakoniec sme si pojazdili po neďalekých lúkach s krátkymi fotopauzami a bolo nám dobre aj tak 🙂

Na vrchol Lysej sme sa vrátili presne na západ slnka. Viditeľnosť bola dobrá, dokonca sa v diaľke krásne vynímala aj silueta Vysokých Tatier. Nikde nikto, iba mierne pofukujúci vetrík a dokonalá pohoda. To je presne to čo na prírode a cyklistike v nej zbožňujem.

Po západe slnka sme sa už len spustili dole a ani sme sa nenazdali, boli sme naspät v dedine. Ešte krátka zastávka na  chate Ride (fazuľová polievka musí byť!) a dokonalý nedeľňajší poldeň bol za nami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram