Túlačky Slovenskom,  východné Slovensko

Slovenský Stonehenge – SPIACI MNÍCH

Cestu medzi Prešovom a Starou Ľubovňou absolvujem celkom často. Koľkokrát som tadiaľto šla, toľkokrát mi môj zrak padol na zaujímavý skalný útvar, údajne pripomínajúci ležiacu postavu, nachádzajúci sa neďaleko obce Kamenica (ak mám byť ale úprimná, mne ju teda nepripomína :D). Miestni ho nazývajú “Kamenná baba”, avšak jeho najstarší názov je Spiaci obor a po 10 storočí bol premenovaný na Spiaci mních, čo súviselo so silným vplyvom kresťanstva.

Ak tu mám nejakých geológov, možno ich zaujme, že skalný útvar je zložený z krinoidového vápenca a nachádza sa v Spišsko-Šarišskom medzihorí. Je súčasťou bradlového pásma, ktoré sa tiahne od Záhoria cez Súľov, Oravu, Pieniny až smerom do Rumunska. Bližšie známe bradlá sú hrady Plaveč, Ľubovniansky, Kamenický, či Hanigovce… Zaujímavosťou je aj to, že skaly tvoria aj hranicu európskeho rozvodia medzi Baltským a Čiernym morom.

MIESTO OPRADENÉ LEGENDAMI

Každý obyvateľ blízkej obce Kamenica by vam pravdepodobne povedal inú legendu o ležiacom obrovi. Jedna z tých, ktoré sa ale najčastejšie opakuje, hovorí o tom, že v stredoveku tam v pustovniach žili benediktínski mnísi. Jeden z nich sa raz rozhodol nespať, aby mohol v noci pozorovať tanec nahých nočných víl. Prichytili ho pri čine, a tak bol potrestaný večným spánkom 🙂

MIESTO JASKÝŇ

V skalnom brale sa nachádzajú tri jaskyne. Perúnova jaskyňa (17 m) je priechodná. Kedysi vraj slúžila na iniciačné účely pri oslavách narodenia, vstupe do dospelosti či pri povýšení vodcu. Káblovú jaskyňu (35 m) objavili pred vyše 65 rokmi pátrači tak, že v jaskyni použili rozžeravený kábel, aby osvetlili podzemný priestor. Najhoršie prístupná je Lonová jaskyňa (45 m), do ktorej sa treba zlaniť. V budúcnosti sa v jej priestoroch chystá vytvorenie minimúzea s názvom Pamätajú pravek.

PRAKTICKÉ INFO:

– v blízkosti sa nachádza malé parkovisko, na ktorom je aj Mníchov prameň s ľadovou no chutnou vodou

– cesta je značená, drevenými tabuľami a na tých najkrajších miestach s najlepším výhľadom sa nachádzajú lavičky

– cesta od parkoviska až na vrchol skalného brala trvá približne 20 minút. Trasa nie je náročná, najprv mierne stúpanie a od prvej lavičky “Obor Golem” nasleduje krátky no riadny strmák  až na vrchol Spiaceho mnícha

– na vrchole je dobre si dávať pozor, keďže na niektorých miestach sú strmé zrazy

– najlepší čas, kedy sem prísť, je západ slnka

Navštíviť toto miesto som chcela vždy, keď som ho míňala autom. No dostať sa sem sa mi podarilo len teraz a do konca na západ slnka, kedy som si lepší čas asi naozaj vybrať nemohla. Z cesty možno pôsobí nenápadne, no v skutočnosti je to naozaj pôsobivé miesto s nádhernými výhľadmi a pokojom, ktorým vás odmení, keď sem prídete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram