Túlačky Slovenskom,  východné Slovensko

Ticho na Sľubici (1.129 m.n.m), alebo o mieste kde davy nenájdem

Je tu rok 2020 a jeho prvé dni som strávila v prírode. Napríklad v pohorí Branisko, kde sme si dali 14 kilometrový okruh, ktorého hlavným cieľom bol výstup na Sľubicu (1.129 m.n.m). Sľubica je tretí najvyšší vrch pohoria Branisko, ktorý sa nachádza v jeho južnej časti (vyšší je Smrekovica 1.200 m.n.m a Patria 1.171 m.n.m). Aj keď ja som už tradične počasie na výhľady nevystihla, z vrcholu je za iných okolností vidieť Spiš (áno uvidíš aj Spišský hrad), Dreveník, Slovenský raj, či teraz populárne Vysoké Tatry.

 

ZOPÁR PRAKTICKÝCH INFO: ⬇️

❄️ Na vrchole sa nachádza informačná tabuľa a menšie posedenie so stolom a lavičkami

❄️ Hore sa dá dostať viacerými trasami, napríklad z obce Vojkovce, Dúbrava, Slatvina či Richnava.

My sme si však ale dali asi 14 kilometrov dlhý okruh ➡️ Odparkovali sme auto pri motoreste Branisko, odtiaľ neznačeným lesným chodníkom vedľa hlavnej cesty, sme sa dostali k rázcestiu Peklisko (cca 1 kilometer od motorestu). Odtiaľ vedie modrá značka po lesnej ceste až do Sedla Predky (890 m.n.m). Cesta stúpa veľmi pozvoľne a je dlhá asi 6 kilometrov (my sme použili trošku výživnejšiu skratku krížom cez les. Neviem ju opísať, no ak si stiahneš appku mapy.cz určite ju nájdeš ?). Pár metrov od smerovníka sa nachádza pekný prístrešok s posedením a ohniskom, ako aj zatúlaná tabuľa MHD zastávky (asi dvojča tej na Rysoch ?). Odtiaľto na vrchol to síce nie je ďaleko, no očakávaj fakt strmé stúpanie,ktorým sa dostaneš na predvrchol s názvom Čole. Potom už len pár desiatok metrov cez lúky a si na vrchole. Naspäť sme sa vybrali inou trasou – po zelenej značke až do sedla Humenec. Tu niekde sme uvideli šípku s nadpisom “Motorest” a po krásnych lesných cestičkách sme sa dostali priamo k nášmu odparkovanému autu.

❄️ Ak na túru vyrazíš skôr, 20 minút od sedla Humenec sa nachádzajú skalné útvary Rajtopíky, ktoré si taktiež môžeš pozrieť

❄️ Neďaleko Pekliska sa nachádza utulňa, ktorá leží asi 20 metrov od značenej modrej trasy. Nájdeš ju úplne jednoducho. Je veľká asi 3×4 metre a je postavená na malej plošine na svahu.

❄️ Zaujímavá info od vás – zo Sľubice sa spúšťajú parašutisti, ktorí majú pristávacie miesto za obcou Dúbrava

❄️ Ak ti môj opis trasy nie je dostatočne jasný, odporúčam stiahnuť si aplikáciu mapy.cz, kde je táto trasa pekne zaznačená ?

❄️ Tento výlet odporúčam všetkým, ktorí v prírode sú radi sami. Za celý čas sme stretli jednu trojčlennú skupinku a jeden párik. Inak nikde nikto.

          

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram