stredné Slovensko,  Túlačky Slovenskom

ČO VIDIEŤ V ČAROVNEJ BANSKEJ ŠTIAVNICI?

Banskú Štiavnicu jednoznačne zaraďujem medzi najkrajšie mesto na Slovensku. Nádherné centrum, ani jedna rovná ulica, všadeprítomná príjemná atmosféra. A ja, “kaviarenský povaľač” som si tu úplne prišla na svoje. Množstvo štýlových kaviarní a obchodíkov na meter štvorcový potešilo moje srdce.

ČO SI TU POZRIEŤ?

Myslím, že si tu každý nájde to svoje, no za seba určite odporúčam tieto miesta:

✅  Kalvária v Banskej Štiavnici

Štiavnická kalvária patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy. Stojí na kopci Scharffenberg (Ostrý vrch), vidieť ju zo všetkých strán a poskytuje celkový výhľad na štiavnickú kalderu (veľký kotol, ktorý vznikol prepadnutím stien sopky).

Kalvária je prístupná počas celého roka cez víkendy, v letnej sezóne sú kostolíky a kaplnky otvorené denne. V Dolnom kostole je malá expozícia, môžete si tu dohodnúť prehliadku so sprievodcom. Najcennejšie artefakty, sochy a obrazy predstavuje výstav Kalvária v exile na Starom zámku.

✅  prechádzka po historickom centre

✅  Dom Maríny a Banka lásky

 Adresa: Radničné námestie 18

Photo: bankalasky.sk

Banka lásky v Dome Maríny je zážitková expozícia venovaná Najdlhšej  ľúbostnej básni na svete. V každom verši je toľko Schránok lásky, koľko je v ňom písmen, znakov a medzier. Srdcom expozície je unikátny Archív lások. V Dome Maríny je okrem Banky lásky aj niekoľko iných atrakcii: Hovoriace obrazy ako z Harryho Pottera, Magické madlá, Interaktívne oživovanie veršov, Unikátny láskomer, Rukopis najdlhšej ľúbostnej básne sveta a iné.

Otváracie hodiny:

Vstupy sú každú hodinu po max. 16 osôb. Je potrebné prísť min. 7 minút pred vstupom

pondelok – piatok (9:30 – 19:00)

sobota (9:30 – 20:00)

nedeľa (9:30 – 19:00)

✅  kaviareň Divná pani

 Adresa: Andreja Kmeňa 120/8

 

Ak sa vyberiete na prechádzku po banskoštiavnickom trotuári, môžete natrafiť na Divnú pani. Veľmi pekná a asi najštýlovejšia kaviareň v akej som bola. Pozostáva z niekoľkých miestností a terasy, v ktorých nájdete všetky možné a nemožné dekorácie. Majú skvelú kávu, kávové nápoje, koláčiky..skrátka všetko čo dobrá kaviareň má mať.

✅  antikvariat Antikvariatik

 Adresa: Námestie sv. Trojice 6, Banská ŠTiavnica 

Jednoznačne najkrajší antikvariát v ktorom som bola. Okrem starých (ale naozaj starých) kníh, tu nájdete historické mapy, obrázky, časopisy… Kúzelné miesto, v ktorom sa stratíte v čase.

  botanická záhrada

Botanická záhrada v Banskej Štiavnici bola vysadená okolo polovice 19. storočia pod dohľadom odborníkov z tunajšej Baníckej a lesníckej akadémie. Nachádza sa v nej viac ako 200 domácich i cudzokrajných drevín, z ktorých najvýznamnejšími sú céder libanonský či návštevnícky mimoriadne obľúbená sekvoja mamutia, obor medzi stromami, ktorého fotka zdobí album nejedného návštevníka mesta. Okrem drevín možno v areáli záhrady obdivovať i historické budovy spomínanej Baníckej a lesníckej akadémie. Botanická záhrada je prístupná verejnosti v stanovených hodinách počas celého roka. 

  štôlňa Glanzenberg

Adresa: Kammerhofská ulica 26, 969 01 Banská Štiavnica

photo: regionbanskastiavnica.sk

Glanzenberg, v preklade Ligotavá hora, označuje  tzv. dedičnú štôlňu, jednu z najstarších v štiavnickom regióne. Dedičné štôlne slúžili na odvodnenie šácht, názov je odvodený od toho, že ju budovali generácie baníkov. Najdlhšia mala okolo 16 km a dlhé roky bola najdlhším podzemným tunelom Európy.

Dedičnú štôlňu Glanzenberg, ktorá vedie iba niekoľko metrov pod hlavnou cestou, preslávili návštevy viacerých panovníkov a cisárske návštevy z viedenského dvora, na počesť ktorých boli v štôlni osadené pamätné tabule. Zaujímavosťou štôlne sú cisárske schody vytesané do kameňa.

 Prehliadku podzemia je možné absolvovať pri splnení nasledujúcich podmienok:

– vek minimálne 6 rokov

– zakúpenie lístka do podzemia ( max. počet osôb na 1 vstup – 15, minimálny počet- 4)

– vystrojený prilbou, plášťom, príp. lampou (plášť je možné aj zakúpiť v pokladni expozície)

– pred vstupom vykonať dezinfekciu rúk a absolvovať meranie teploty

– počas celej prehliadky dodržať povinné prekrytie dýchacích ciest (tváre)

Približná dĺžka prehliadky je 90 minút.

Sprevádzanie v cudzom jazyku (anglický a nemecký jazyk) – príplatok 15,00 €.

  lokálny pivovar ERB

 Adresa: Novozámocká 2, Banská Śtiavnica

Pre všetkých milovníkov remeselných pív odporúčam navíviť lokálny pivovar ERB. Príjemné prostredie, pekná terasa, chutné, no trochu drahšie pivo (3 Eur za malé pivo desiatku mi príde celkom dosť).


  Tajchy nad Banskou Štiavnicou (ja som navštívila Klinger, Veľká vodárenská tajch, Beliansky tajch)

 TAJCH KLINGER

 GPS: 48,451386 18,883147

 

Umelá vodná nádrž Klinger nachádzajúca sa na okraji Banskej Štiavnice. Vznikla ako zdroj vody pre čerpacie stroje banských šácht, napríklad i šachty Ondrej, ktorá je dnes súčasťou neďalekého Banského múzea v prírode. Historickou zaujímavosťou nádrže je, že kvôli prácam na nej oprave bola v 30-tych rokoch 19. storočia vybudovaná prvá povrchová koľajová trať na Slovensku. Nádrž sa v súčasnosti využíva na oddychové a rekreačné účely. Jej voda je studená, ale čistá a zdravotne nezávadná a z tohto hľadiska vhodná na kúpanie. (Kúpanie je však len na vlastné riziko) Pri nádrži je možnosť občerstvenia.

VEĽKÁ VODÁRENSKÁ TAJCH

Poloha: 48.466708, 18.888871

 

Tajch Veľká Vodárenská – prvá zmienka pochádza už z roku 1500. Voda z nádrže slúžila na 2 hlavné účely, a to pre potreby štôlne Schmidtenrinn a ako rezervoár vody v prípade požiarov. Za mňa je tento tajch jednoznačne najkrajší. Obkolesený lesom, bez zbytočných bufetov a hluku. Voda v tomto tajchu je priezračne čistá a ma tyrkysovú farbu.

BELIANSKY TAJCH

 Poloha: 48.471451, 18.912522

 

Beliansky tajch leží v nadmorskej výške 559 m a vznikol pred rokom 1747. Objem nádrže bol 146 000 m³ s maximálnou hĺbkou 18 m. V roku 2001 prebehla generálna rekonštrukcia tajchu. Spoločne s Halčianskym tajchom patrili Gerambovej banskej únii a postavili ich ako zásobníky vody na poháňanie stúp, ktoré boli vybudované v Kozelníckej doline pozdĺž Starého potoka a potoka Jasenica až po obec Kozelník. Hovorí sa, že zo všetkých štiavnických jazier je najteplejšie, a preto možno práve táto lokalita zaujme mnohých z vás najviac.

   kultúrno-turistické centrum Hájovňa pri Červenej studni

Adresa:

– Peši je to z Trojičného námestia 1,9 km (20 minút), smer tajch Veľká Vodárenská (sedlo Červená studňa).

– Autom sa dostanete z Trojičného námestia po 3,9 km jazdy (8 minút), smer : Vyhne, Hodruša Hámre, Bratislava.

– Akoukoľvek taxislužbou sa doveziete z Banskej Štiavnice maximálne do sumy 4 €/jedna cesta. Poprosíte odviesť do Hájovne pri tajchu Červená studňa.

 

Kultúrno -turistické centrum. Nevšedná kombinácia? Možno. Hájovňa je hipstersko -hippiesácka útulňa v ktorej vám načapujú pivo z bývalého autobusu, posedíte si na parádnych teraskách a keď prídete v čase, keď tam bude nejaká vernisáž, zažijete kúsok umenia ako bonus. Určite odporúčam 🙂

MIMOCHODOM VEDELI STE, ŽE:

➡   Na štiavnických radničných hodinách sú ručičky nasadené opačne než na ostatných hodinách: veľká ukazuje hodiny a malá minúty.

➡   Koncom 18. storočia mala Banská Štiavnica 23 tisíc obyvateľov, vďaka čomu bola druhým najväčším mestom na území Slovenska a tretím najväčším v Uhorsku.

➡      Priamo v Banskej Štiavnici pramení takmer 55 kilometrov dlhá rieka Štiavnica. Takmer celý jej tok cez územie mesta vedie pod zemou. V čase vzniku mesta však riečka tiekla po povrchu a dala mestu meno.

➡      V roku 1443 postihlo Banskú Štiavnicu ničivé zemetrasenie, po ktorom muselo byť mesto opätovne vybudované.

➡      Historické mesto Banská Štiavnica a technické pamiatky jeho okolia“ bolo zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO v sobotu 11. decembra 1993

➡      Na stavbe dvoch Richňavského tajchu pracovalo 9. júla 1740 rekordných 5 283 ľudí. Aby sa stavba podarila, muselo tam počas troch rokov každý deň súčasne pracovať 4000 robotníkov. Po dokončení to bolo najväčšie vodné dielo na svete.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram