Hocičo,  Premýšľam

PREČO NIKDY NEABSOLVUJEM JAZDU NA SLONOVI

Cestovanie nikdy nebolo dostupnejšie, ako teraz. Za zlomok ceny sa ľudia vedia dostať skoro kamkoľvek. Instagram je plný tých najkrajších, najefektívnejších, najidylickejších záberov. Ľudom už mnohokrát nestačí len objavenie nového miesta, či kultúry, ale túžia po niečom ešte vzrušujúcejšom. Častokrát nehľadiac na etické normy, ekologický dopad, či životné podmienky zvierat.

Za posledný rok som videla na sociálnych sieťach veľké množstvo zdanlivo krásnych fotiek turistov sediacich na slonoch. Krásne prostredie, exotické zviera, nejaký ten filter na fotku a úspech na sociálnej sieti je zaručený. Pre iných je to zase nezabudnuteľný zážitok dívať sa na  svet zo slonieho chrbta, neuvedomujúc si, aké utrpenie to pre slona prináša.

Musím sa priznať, že pred mojou cestou do Thajska som o tom mala veľmi málo informácii. Presnejšie, skoro žiadne. Zaujímať sa o túto problematiku som sa začala až po mojom prvom stretnutí so slonom počas krátkeho treku na ostrove Ko Lanta. Na jednej strane ma nesmierne potešilo, že som toto nádherné a múdre zviera mala možnosť vidieť na vlastné oči, na strane druhej ma veľmi zamrzelo, že som ho prvýkrát stretla v takýchto podmienkach. Bol priviazaný o strom, na chrbte mal uviazaný “sedák” a v jeho očiach som vycítila obrovský smútok. Bol to zážitok, ktorý ma prinútil začať sa o to skutočne zaujímať.

SMUTNÝ ŽIVOT SLONÍČAŤA

 Slony nie sú od prírody krotké zvieratá, preto im je maximálne neprirodzené voziť ľudí na svojich chrbtoch. Človek ich preto musí najprv skrotiť. Pre slonie mláďa to znamená začiatok  konca. Malé sloníča najprv chytia a oddelia od matky. Keďže malý slon sa vycvičí oveľa jednoduchšie, pytliaci zaň na čiernom trhu získajú oveľa viac peňazí, než za dospelého jedinca. Chytené mláďa následne zavrú do malého priestoru, zviažu a bitkou si získavajú jeho poslušnosť.  Jediným cieľom tejto ťažko predstaviteľnej tyranie nazývanej aj “phajaan” (v preklade “rozdrviť”), ktorá trvá aj niekoľko týždňov, je donútiť slona k maximálnemu podriadeniu človeku. Tento postup je najviac využívaný v Thajsku, Indii a Mjanmarsku. Voľne žijúce slony sú sociálne stvorenia, avšak tieto, sú častokrát osamelé a umiestnené do malej klietky. Výnimkou nie je ani ich priviazanie reťazami, takým spôsobom, že sa im zarezávajú do kože a spôsobujú tak nepredstaviteľnú bolesť. V takýchto podmienkach pritom v súčasnosti žije viac ako 3000 slonov. A to všetko len kvôli pobaveniu (nielen) zahraničných turistov, ktorí kúpou takejto “zážitkovej atrakcie” len podporujú ľudskú krutosť. Napríklad taký cestovný ruch v Thajsku posledné roky dosahuje extrémne rozmery.  Spolu s ním sa žiaľ aj zvyšuje dopyt po takzv. “elephant trekking”. S cieľom uspokojiť tento dopyt je každý rok 50 až 200 malých sloníčat chytených a prepašovaných z Myanmarska do Thajska. Viac informácií nájdete napr. TU.

 

AKÉ SÚ INÉ ALTERNATÍVY?

 Ak patríte medzi milovníkov týchto nádherných zvierat, túžite ich vidieť na vlastne oči a zároveň nechcete podporovať voči nim krutosť, navštívte radšej rehabilitačné centrá, ako napríklad TOTO. V týchto centrách sa nachádzajú slony, ktoré sa podarilo zachrániť pred krutým zábavným priemyslom a reálne im poskytujú to, čo naozaj potrebujú. Vzájomnú socializáciu, veľký životný priestor,  či dostatočnú zdravotnú starostlivosť.  Taktiež ponúkajú návštevníkom možnosť vidieť slony zblízka a v niektorých prípadoch aj možnosť ich okúpať, či sa ich dotknúť. Pri výbere rehabilitačného centra je ale potrebné byť dôsledný a pred návštevou si ho preveriť, či naozaj poskytujú slonom dobré životné podmienky. Určite nenavštevujte tie, ktoré okrem iného ponúkajú aj jazdu na slonovi, či rôzne vystúpenia.

Tie, ktoré stoja za návštevu sú :

Elephant Nature Park (Chiang Mai) 

Boon Lott’s Elephant Sanctuary (Sukhothai)

Elephant’s World (Kanchanaburi)

Wildlife Friends Foundation Thailand (Petchaburi)

 CESTOVANIE JE ZODPOVEDNOSŤ

 Ponuka je taká, aký je dopyt. “Slonia turistika” je častokrát základným príjmom miestnych ľudí, ktorí zvyčajne sa snažia turistom priniesť len to, čo si myslia, že chcú vidieť. Kým ľudia budú naďalej tieto atrakcie kupovať, kruté zaobchádzanie s týmito nádhernými zvieratami nikdy neskončí. Cestovanie nie je len o spoznávaní nových miest, či kultúr. Cestovanie v sebe nesie aj obrovskú dávku zodpovednosti a to predovšetkým v súčasnosti, kedy po svete cestujú masy. A ak každý jeden človek sa zamyslí nad svojim konaním, nad tým, čo bude svojimi peniazmi podporovať, prispeje to k zlepšeniu životných podmienok nielen slonov, ale aj iných zvierat. Nepodporujte žiadne “live show” so zvieratami, cirkusy, hadie vystúpenia a podobne. Navonok nevinná zábavka totiž v skutočnosti ukrýva, tyraniu a tragické životné podmienky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram