Túlačky Slovenskom,  východné Slovensko

MOJICH TOP 6 VÝHĽADOV NA VÝCHODNOM SLOVENSKU

Keď sa povie príroda na východnom Slovensku, myslím si, že mnoho ľudí si ako prvé predstaví Vysoké Tatry. Východné Slovensko však v sebe skrýva kopec iných miest, ktoré sú známe skôr tunajším ľudom. Pohorie Čergov, nádherný kúsok sveta na severovýchode, Slanské vrchy tiahnuc sa od Prešova až do Maďarska, či  Slovenské rudohorie a jeho horský celok Čierna hora nachádzajúci sa v okolí Košíc. Keďže pochádzam z východného Slovenska a aj tu žijem, navštevujem tieto pohoria veľmi rada. Či už na bajku, alebo peši, vždy tam nájdem dokonalý pokoj a energiu. Rozhodla som sa im preto venovať zopár riadkov a predstaviť tak mojich top šesť miest s najkrajšími výhľadmi. Áno, tento článok bude veľmi subjektívny. Určite sa nájde niekto, kto by vybral iné pre neho najkrajšie, no myslím si, že práve v tom spočíva tá krása slovenskej prírody. Každý si v nej nájde ten svoj obľúbený kút.

1. Minčol (1.125 m.n.m.) – Čergov

Nie, teraz nemyslím jeho o 200 výškových metrov vyššieho brata nachádzajúceho sa v Malej Fatre, ale najvyšší vrch Čergova. Úžasný kopec, z ktorého  vidieť celý východ Slovenska a juh Poľska. Budem sa dívať vľavo, uvidím Šarišský hrad,, Kojšovú hoľu, otočím hlavu druhým smerom a Tatry budú akoby na dosah.

Ako sa tu dostanem?

Mapa TU

GPS: 49,234581 20,989041

Na Minčol sa dá dostať z viacerých strán. Buď:

z Kyjova (Kyjov – traverz Lysej hory – Minčol – Minčolský kríž – Lipianska dolina (cez Sokoľ) – popod Sokoliu skalu – poľná cesta do Kyjova – Kyjov)

z Livovskej Huty (Livovská Huta – Lazy – Minčol, komu sa máli, môže pozrieť aj Malý Minčol a pokračuje na  Uhlisko – Malý Minčol – sedlo Hajduška – Livovská Huta). GPX  a ďalšie info nájdete TU.

2. Sivec (781 m.n.m.) – Čierna hora

Vrch Sivec (ľudovo zvaný i Šivec alebo Šivá skala), je ďalšie krásne miesto. Pozorovať sa z neho dá priľahlá dolina Hornádu a pohorie Volovské vrchy a za priaznivých podmienok nie je problém zahliadnuť aj vzdialený Lomnický štít. Na vrchole  za dažďa, prípadne snehu je potrebné si dávať trochu pozor, aby ste nezleteli dole, keďže výhľady odtiaľ sú nádherné, no zrazy strmé 🙂

Ako sa tu dostanem?

GPS: 48,848553 21,100106

1.) Z rekreačnej oblasti Ružín-Ružín zastávka je to po  žltej turistickej trase, ktorá prechádza Ružinskými lúkami až ku križovatke turistických tras – sedla Priehyba pod Sivcom (640 m n. m.). Odtiaľ pokračujeme po  žltej turistickej trase až na vrchol Sivca (asi tak 20 minút). Celkový čas na vrch po tejto trase trvá trvá približne 2:00 h (naspäť 1:40 h).

 2.) Z rekreačnej oblasti Ružín-Košické Hámre je to po  zelenej turistickej trase cez Sivecké lúky až do sedla Priehyba pod Sivcom (640 m n. m.). Odtiaľ pokračujeme po  žltej turistickej trase až na vrchol Sivca (asi tak 20 minút). Celkový čas na vrch po tejto kombinovanej trase trvá trvá približne 1:30 h (naspäť 1:10 h).

Na zelenej  turistickej trase, presnejšie na Siveckých lúkach je možné využiť červenú turistickú odbočku a lesnícky náučný chodník na výhľadovú Drienkovú skalu (530 m n.m.)

3.) Z obce Košická Belá je to po  modrej turistickej trase do sedla Gaľová (780 m n.m.) a od sedla pokračujeme po  zelenej turistickej trase až do sedla Priehyba pod Sivcom (640 m n. m.). Odtiaľ pokračujeme po  žltej turistickej trase až na vrchol Sivca (asi tak 20 minút). Celkový čas na vrch po tejto kombinovanej trase trvá trvá približne 3:00 h (naspäť 2:30 h).

 3. Zbojnícky hrad (661 m.n.m) – Slanské vrchy

Jedno z mojich najobľúbenejších zákutí na východnom Slovensku. Vždy sem vybehnem, keď potrebujem rýchlo načerpať pozitívnu energiu, alebo keď mi chýba parádny západ slnka s Vysokými Tatrami v pozadí. Zbožňujem kombináciu lesa, výhľadov, ticha a histórie, ktorú tu vždy nájdem.

Ako sa tu dostanem?

Mapa: TU

GPS: 48,974696 21,346381

GPX: TU

Na hrad sa dá dostať z Ruskej Novej Vsi po červenej značke. Ide o jednoduchú prechádzku, na konci ktorej budú každého čakať nádherné výhľady. Komu by ale bolo málo, môže pokračovať ďalej a dať si väčší okruh. Zo Zbojničáku pokračuj ďalej na chatu Sova (800 m) – Oltáre (906 m) – chata Fricka (837 m) – Šťavica (540 m) – Sigord (490 m) – Ruská Nová Ves (420 m). – Značka: červená 0915 , modrá 2842, zelená 5703.

4. Šarišský hrad (570 m.n.m.) – Spišsko-šarišské medzihorie

Častý cieľ mojich cyklo-výletov, keďže to mám pomerne za rohom. Nádherné výhľady z hradného vrchu vždy stoja za to a je to ďalšie skvelý tip na pozorovanie západu slnka. Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 2,7 hektára. V 70. rokoch 20. storočia sa tu začal systematický archeologický výskum a rovnako aj občasné dobrovoľnícke udržiavacie práce. Od roku 2007 sa mesto Veľký Šariš intenzívne venuje jeho záchrane a zveľaďovaniu.  Šarišský hrad bol postavený na hradnom vrchu, ktorý je pozostatkom vulkanickej činnosti a jeho strmé stráne dokazujú, že bol pred miliónmi rokov sopečným kužeľom. Toto miesto je celkovo veľmi obľúbené, dôkazom sú aj dve akcie, ktoré sa tu pravidelné konajú a to Filmová noc na hrade (júl) a Šarišské hradné dni (september).

Ako sa tam dostanem?

GPS: N49.05215, E21.17603

Veľký Šariš (žltá značka) – rázcestie pod Šarišským hradom – Šarišský hrad a späť

5. Lysá Stráž (696 m.n.m.) – Spišsko-šarišské medzihorie

Na vrchol Lysej Stráže sa mi podarilo vyjsť až na druhý pokus. Prvýkrát som sa sem vybrala v lete, no kvôli prichádzajúcej silnej búrke a bleskom, ktoré bolo počuť každé tri minúty som bola nútená dobrovoľne-nasilu to otočiť.  Na druhý pokus to už ale konečne vyšlo. Bola tuhá zima a všade naokolo bolo kopec snehu. Cesta hore bola v celku mrazivá, ruky a nohy boli skrehnuté, no hore na mňa čakal krásny výhľad na Slanské vrchy, Spišsko-šarišskú vrchovinu, Čiernu horu či pohorie Buchureň.

Ako sa sem dostanem?

GPS: 49,083975 21,230025

Na Lysú stráž vedie viacero značených turistických trás, najjednoduchší prístup je z obcí Terňa a Kanaš (Kanaš (305 m) – sedlo Stráže (449 m) – Lysá Stráž (696 m) – Zimná studňa (470 m) – Kanaš (305 m) – červená 0901, žltá 8706)

6. Kamenná (804 m.n.m.) -Bachureň

Toto je úplne skvelý kopček nie len pre parádny výhľad, ale aj preto, lebo sem až tak veľa ľudí nechodí. A práve to je dôvod, prečo rada chodím do prírody. Nájsť pokoj 🙂

Ako sa sem dostanem?

Sabinov (324 m) – Kohút (711 m) – Kamenná (810 m) – Túra začína v Sabinove (324 m), na železničnej stanici sa napojíme zeleno značený turistický chodník. Ten okolo zaniknutých mestských kúpeľov Švabľovka serpentínami stúpa na hrebeň pohoria. Chodník vedie lesným terénom, na občasných priesekoch sa otvárajú výhľady do doliny Torysy a na súbežný hrebeň pohoria Čergov. Asi po dvoch hodinách prídeme k vrcholu Kohúta (711 m, 2 h).. Z tohoto nenápadného miesta je za dobrého počasia pekný výhľad na susedný Čergov.  Z Kohúta schádza chodník do sedla, kde je prameň vody. Tu sa stáča doľava a klesá spoločne so žltou značkou, ktorú po 15 minútach opustí a v pravotočivom oblúku v krajinársky peknom lúčnatom teréne sa vracia na hrebeň. Chodník stúpa už lesom na Kamennú (810 m, 2:45 h).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram