Túlačky Slovenskom,  východné Slovensko

MORSKÉ OKO – OZDOBA VIHORLATU

Prírodné jazero Morské oko sa nachádza v chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Leží pod Sninským kameňom v katastri obce Remetské Hámre, v nadmorskej výške 619 m a dosahuje hĺbku až 25,1 m. Zaraďuje sa medzi najväčšie prírodné jazerá na Slovensku. Po Štrbskom plese a Veľkom Hincovom plese mu patrí tretie miesto. Jazero vrátane okolitých lesov je vyhlásené za národnú prírodnú rezerváciu a patrí do Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Platí tu najvyšší 5. stupeň ochrany. Z tohto dôvodu sú všetky vodné aktivity ako rybolov, kúpanie či člnkovanie prísne zakázané.

Okolo neho vedie asfaltová cesta, pričom tá končí pri chate s rovnomenným názvom. Chata je v sezóne otvorená a nachádza sa v nej aj bufet, kde sa dá občerstviť.  Na brehu je postavený aj kaštieľ z roku 1924, ktorý kedysi slúžil ako zotavovňa pacientov s respiračnými ochoreniami. Dnes patrí lesníkom a tí objekt prenajímajú aj širokej verejnosti.

Ako táto krása vznikla alebo geologické okienko

Vznik Morského oka spadá do obdobia doznievania sopečnej činnosti vo Vihorlate. Mohutný zosuv z východného svahu Motrogonu a Jedlinky zahradili dolinu potoka Okna a za vzniknutou bariérou vzniklo prírodné jazero. Dnešná podoba jazera existuje od osemdesiatych rokov 19. storočia, keď bol vybudovaný umelý priehradný múr. Asi 7 ha plocha jazera po zvýšení vodnej hladiny o 5 m vytvorila dnešnú plochu 13,8 ha. Maximálna dĺžka jazera je 775 m a šírka 312 m.

V súčasnosti do jazera ústi 6 stálych prameňov a niekoľko periodických. Prebytočnú vodu z jazera odvádza potok Okna. Samotné pobrežie jazera je veľmi členité. V západnej a severjnej časti  má breh mierny sklon a je pokrytý jemným pieskom. Východný breh je strmý a kamenitý. Hlbšie časti jazera sú pokryté hrubou vrstvou bahna. V blízkosti prítokov sa hromadí lístie, z ktorého sa celoročne uvoľňuje metán.

Prístup

Priamo ku jazeru sa dá dostať iba pešo.

  1. Zo sobraneckej strany pohoria vedie cesta z dediny Remetské Hámre až na parkovisko Krivec (v sezóne sem zachádza aj autobus SAD), odkiaľ je ku hrádzi Morského oka  približne polhodinka cesty do kopca.
  2. Zložitejší prístup ponúka cesta zo sninskej strany pohoria, kde vedie zo sninských rybníkov modrá značka súbežne s náučným chodníkom cez Sninský kameň a odtiaľ  schádza ku Morskému oku. Na túto trasu si treba vyčleniť tri a pol až štyri hodiny.

Kam sa z Morského oka ešte dá ísť?

My sme to spojili s cyklovýletom o ktorom píšem detailnejšie TU. Pre tých, ktorí namiesto bicykla uprednostňujú chôdzu, môžu sa z Remetských Hámrov vybrať po modrej značke na Sninský kameň.

Neďaleko sa nachádza i menšie jazero Malé Morské oko, k nemu vedie žltá turistická značka, začínajúca pri turistickom smerovníku Morské oko, kaštielik (618 m n. m.), výstup trvá cca 30 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram