Poľsko,  Túlačky svetom

Výlet na TRZY KORONY (982 m.n.m.)

Tento výlet bol ďalší z našich spontánnych nápadov. V jeden neskorý večer padol návrh urobiť si krátku turistiku na poľské Trzy korony (782 m.n.m). Keďže sme mali voľno, chuť aj auto, odpoveď bola jasná.

Tri koruny dostali názov podľa výhľadu z Červeného Kláštora. V skutočnosti je ale pieninských korún päť. Najvyššia sa nazýva Okraglica (982 m n.m.), ostatné sú Pańska Skala, Plaska skala, Ganek a Nad Ogródky.

TRASA

            Odparkovali sme auto na slovenskej strane a cez lávku pre peších sme sa dostali do Poľska, presnejšie do dediny Sromowce Niźne. Pokračovali sme k dolnému koncu dediny až k chate Trzy korony, kde sme sa napojili na zelenú turistickú značku.

Pred nami sa otváral upravený turistický chodník, ktorý miestami pozostával z drevených schodov. V lete tu vie byť slušný nátresk turistov, avšak my sme mali šťastie len na zopár ľudí. Možno práve preto, že bola zima a prognózy na výhľady neboli veľmi optimistické.

Po asi hodine slušného stúpania do kopca po šmykľavom chodníku, sme sa dostali do sedla Chvalabohu 775 m.n.m. (Przelecz Szopka, alebo Przelecz Chwala Bogu). Krátka pauza na drevených lavičkách, prvé skromné výhľady a pokračujeme ďalej. Ďalšie stúpanie trvá asi 40 minút až sa konečne dostávame k rázcestníku Trzy korony (903 m.n.m.). Nie, stále nie sme na vrchole 🙂 Pri tomto rázcestníku sa nachádza oddychové miesto s drevenými lavičkami a búdkou pre vyberača poplatkov. Áno, za vstup na vrchol sa od 20.4 do 31.10 platí vstupné vo výške 5 zł  a zľavnný 2, 5 zł. Keďže sme sa sem vybrali koncom decembra, vyberač sa tu nenachádzal, no namiesto neho nám robila spoločnosť  hmla. Napriek tomu sme pokračovali ďalej po úzkom železnom koridore o dĺžke sto metrov až k vyhliadkovej plošine. Hore nás privítal nádherný panoramatický výhľad  silný vietor a biela hmla.

Ostávame však optimistickí, máme aspoň dôvod si túru zopakovať za lepších podmienok 🙂 Za pekného počasia z vrcholu uvidíte prielom Dunajca, Gorce nad Nowym Targom, Beskid Sadecki, Spišskú Maguru, Ľubovniansku vrchovinu, Vysoké Tatry a samozrejme okolité Pieniny.

PRAKTICKÉ INFO

→ výstup na Trzy Korony je u turistov veľmi obľúbený, preto za dobrého počasia treba rátať aj s hodinovým radom na vyhliadkovú plošinu

→ z Troch korún túra pokračuje ďalej na Sokolicu (747 m.n.m.), kde sa taktiež platí rovnaké vstupné 5 zł  a zľavnný 2, 5 zł . Platiť však nemusíte ak ste v ten istý deň už uhradili vstupné na Tri koruny (platí i naopak), info aj TU

→ celková túra na Tri Koruny trvá 4h s prestávkami (2h jeden smer)

→ vyhľadávanou atrakciou je aj plavba na pltiach po Dunajci. Zvyčajne sa nastupuje v obciach Červený Kláštor alebo Majery a plavba končí po približne 10 kilometroch v obci Lesnica. Odtiaľ sa dá pokračovať chodníkom cez štátnu hranicu do poľskej obce Szczawnica alebo naspäť do Červeného Kláštora.

VEDELI STE, ŽE:

→ V Červenom Kláštore od 14. storočia sídlili mnísi a jedným z nich bol aj tzv. lietajúci mních Cyprián, ktorý žil v 18. storočí. Narodil sa práve 28. júla v roku 1724. Bol lekárnikom, liečil odvarmi z bylín, tinktúrami, čajmi. Bol jediným chirurgom na Zamagurí. Dodnes sa hovorí, že jeho lekáreň patrila k najstarším v strednej Európe. Jeho dielom je unikátny Herbár z roku 1766. S ním sú úzko spojené dve legendy. Prvá hovorí o tom, ako Cyprián na vlastnoručne zostrojených krídlach preletel Dunajec z Troch korún a pristál na lúke pri kláštore. Druhá neskončila až tak šťastne. Pri zbieraní liečivých bylín pozoroval orla a veľmi mu závidel ako sa vznáša do výšin. Rozhodol sa skonštruovať lietajúci stroj, na ktorom by mohol vyletieť vyššie ako operenci, keďže ho fascinoval vesmír. Po zostrojení klzáka vzlietol z Troch korún a na čarovných krídlách, poháňaný láskou ku švárnej pastierke letel tak vysoko, že anjel zazrel jeho zrkadlový obraz až na dne plesa Morskie oko v poľských Tatrách a zrazil ho bleskom na zem. Na tomto mieste vyrástla skala-veža a tá sa dodnes nazýva Mních

→ Pieninský národný park sa patrí k najmenším slovenským národným parkom

Okraglica  na poľskej strane Dunajca je s výškou 982 m. n. m. najvyšším vrcholom poľskej časti Troch korún (na slovenskej strane je to Holica s 824 m. n. m.).

→ Najvyšším bodom Pienin ako takých sú Vysoké skalky (1.050 m.n.m.), ktoré sa nachádzajú v hlavnom hrebeni vo východnej časti pohoria, v podcelku Malé Pieniny nad obcou Stráňany

→ Najužším miestom na Dunajci je Jánošíkov skok – Dunajec je tu široký len 10 m, ale dno je až v hĺbke 12 m. Aj s týmto miestom je spojená legenda. Na tomto mieste údajne Jánošík preskočil Dunajec pri úteku pred žandármi, pričom dodnes tam údajne ostal odtlačok jeho topánky. Iná povesť zas hovorí, že členom Jánošíkovej družiny sa mohol stať len ten, kto na tomto mieste Dunajec dokázal preskočiť.

→ V závere prielomu vyviera krasový prameň nazvaný Storočná voda, ktorý ani v zime nezamŕza. Ten, kto sa z neho napije, sa vraj dožije sto rokov.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram