Chorvátsko,  EURÓPA,  Túlačky svetom

Najkrajšie miesta na ostrove KRK

Krk je jedným z najväčších chorvátskych ostrovov. Od roku 1980 je s pevninou spojený mostom. Jeho betónová konštrukcia je dlhá 1 430 m a je to jeden z najdlhších mostov danej konštrukcie na svete. Hoci má Krk pozemné spojenie s pevninou, nestráca typickú jedinečnú atmosféru ostrova. Pobrežie Krku je členité, s mnohými polouzatvorenými lagúnami, zálivmi a krásnymi štrkovými i pieskovými plážami. Najvyššími vrcholmi Krku sú kopce Obzova (568 m), Brestovica (558 m), Veli vrh (541 m), Zmina (537 m) a Veli Hlam (482 m). Krk je tvorený prevažne vápencami a nachádza sa tu mnoho jaskýň. Severné a južné časti Krku sú typické skalnatým terénom a pastvinami. Špecifické sú pre túto krajinu suché múriky, chorvátsky zvané “gromače”, ktoré sa najlepšie dochovali v okolí Bašky. V centrálnej časti ostrova sa nachádzajú úrodné polia. Na Krku sa nachádzajú tiež dve sladkovodné jazerá – Ponikve a Omiško jazero.

Ostrov Krk je chránený horami v Kvarnerskom zálive a je tu teda veľmi sucho. Krk má mierne stredozemné podnebie. Najčastejšími vetrami sú bura, jugo a maestral. V júli na Krku nebývajú žiadne dažďové zrážky a tiež mesiace jún, august a september ich majú len minimálne. Najdaždivejším mesiacom na Krku je november. S počtom hodín slnečného svitu presahujúcim 2000 za rok patrí Krk k najslnečnejším miestam v Európe.

 JASKYŇA BISERUJKA & náučný chodník Biserujka

 Jaskyňa Biserujka sa nachádza na severovýchodnom pobreží, za obcou Rudine. Je doteraz jedinou verejnosti prístupnou jaskyňou na ostrove Krk. Názov je odvodený od chorvátskeho slova „biser“, čo znamená „perla“. Podľa legendy mal byť v jaskyni ukrytý poklad pirátov, ktorí sa so svojimi loďami ukrývali v pobrežných vodách Jadranu. Vďaka nálezom kostí jaskynného medveďa je potvrdené osídlenie tohto miesta už pred viac ako 10 000 rokmi. Doteraz bolo v jaskyni zistených 28 trvalo žijúcich druhov organizmov, z toho 6 druhov sú endemity pre oblasť Kvarneru. Biserujka je tiež domovom pre niekoľko druhov netopierov. Jaskyňa bola objavená až v roku 1834. Prístupná verejnosti je od roku 1913. Interiér jaskyne zdobia zaujímavé tvary kvaplov, často pripomínajúce postavy z rozprávok. Koncom 60. rokov minulého storočia sem bola zavedená elektrina. V roku 1997 boli vykonané úpravy mostíkov za účelom pohodlnejšej prehliadky jaskyne do tej podoby, ako ich môžeme vidieť dnes.

Praktické info:

 dĺžka 111 m, hĺbka pod povrchom 6 – 8 m, teplota 14 – 18 °C, vlhkosť vzduchu 95 %

 Dostupnosť miesta: Autom na parkovisko (bez poplatku), ďalej pešo asi 30 metrov k vstupu do jaskyne.

 Náročnosť a doba potrebná na návštevu: Vhodné pre širokú verejnost, rodiny s deťmi, seniorov. Prístup však nie je bezbariérový, je nutné zostúpiť niekoľko schodov. Prehliadka jaskyne so sprievodcom trvá 15 – 20 minút. Prehliadky sa konajú každých 30 minút, prípadne podľa počtu záujemcov aj častejšie.

 Prevádzková doba: júl a august 9:00 – 18:00 hod., máj a jún 9:00 – 17:00 hod., september 10:00 – 17:00 hod., apríl a október 10:00 – 15:00 hod.

 Náučný chodník:

Chodník začína neďaleko vstupu do jaskyne Biserujka. Pokračuje ako úzky chodník medzi kameňmi a skalkami okolo zátoky Slivanjska. Ďalej krátkym stúpaním a rovinatým terénom až k hlavnej ceste neďaleko parkoviska.

Celková dĺžka je 1116 metrov, maximálne prevýšenie 43 metrov. Chodník tvorí uzavretý okruh. Zaujímavým miestom na náučnom chodníku je malá vyvýšenina nad zátokou Slivanjska. Od pohoria Velebit a Velika Kapela obvykle vejú silné a studené vetry zvané „Bura“. Okolitá vegetácia je tejto klimatickej anomálii dobre prispôsobená. Zátoka na pobreží, ktorú je odtiaľto dobre vidno, slúži miestnym rybárom ako jedno z bezpečných miest na kotvenie malých lodí.

 VRBNIK

 Mestečko Vrbnik na severovýchodnom pobreží ostrova Krk má unikátnu polohu – nachádza sa totiž na skalnom útese. Jedná sa o miesto s bohatou históriou, siahajúcou až do doby osídlenia illyrskými kmeňmi. V stredoveku bolo kolískou chorvátskeho písomníctva – centrom hlaholiky. Dodnes sú tu viditeľné nápisy písané hlaholikou na mnohých historických stavbách. Ak Vrbnik navštívite, v jeho uličkách narazíte okrem najužšej ulici na svete, aj na mnoho rôznych vinárstiev, kde môžete víno ​​ochutnať a tiež nakúpiť. Najdôležitejším produktom vrbnických polí a Vrbnika vôbec je jeho zlatožlté víno – Žlahtina. Toto víno sa preslávilo aj v širších chorvátskych kruhoch. Všetky základné vlastnosti tejto odrody sú zachované v samotnom víne s príjemnou a živou chuťou s 11 % alkoholu. Ideálne sa podáva k syru z ovčieho mlieka, všetkým druhom rýb, morským špecialitám a jedlám z bieleho mäsa. Dnes je Vrbnik jediné miesto kde sa pestuje hrozno na výrobu tohto špeciálneho vína.

Pláže v okolí:

Pláž Kozica

Pláž Kozica, známa aj ako Tichá pláž, sa nachádza v malej odľahlej zátoke.  Viete sa k nej dostať len pešo z Vrbnika. Vedie k nej 500 metrov dlhý chodník cez borovicový les. Auto môžete nechať zaparkované na parkovisku za poplatok (mapa). Nájdete tam tiché prostredie, vďaka ktorému si táto zátoka pravdepodobne vyslúžila prezývku Tichá pláž. More na tejto krásnej pláži je nádherne čisté tak ako aj samotná pláž.

Pláž Javna

Pekný záliv, ktorý sa nachádza na pobrežnej ceste, ktorá spája Vrbnik s obcou Risika. Na ceste je niekoľko malých zátok a miest na kúpanie, ktoré pozývajú na prestávku. Po príchode na pláž Javna si môžete užiť nádhernú, čistú kamienkovú pláž obklopenú krásnou prírodou a množstvom zelene. Atmosféra tejto pokojnej pláže je jednoducho pokojná a príjemná. More je tu tiež dokonalé, až gýčovo tyrkysovo modré a láka na kúpanie a oddych. Má vybudované maličké parkovisko, ale vedľa cesty je dostatok miesta na zaparkovanie viacerých vozidiel.

 KRK

 Pôvabné historické mesto Krk sa nachádza na západnom pobreží ostrova Krk a patrí k najstarším mestám Jadranu. Návštevníkom ponúka kúpanie v mori, bohatú históriu, výbornú gastronómiu a zaujímavé atrakcie. Mestské pláže – najväčšou výhodou pláží mesta sú nesporne bohaté borovicové lesy. V meste a blízkom okolí sa nachádza hneď niekoľko pláží. V samom centre sú to pláže Porporela a Ježevac pre ktoré sú charakteristické jemné kamienky, čistá voda a pozvoľný vstup do mora. Kúsok ďalej sú pláže pred hotelmi Koralj a Valamar Koralj. Samotné mesto má veľmi zaujímavé historické centrum, v ktorom budete mať pocit, že ste cestovali časom. Mohutné staré hradby, typické úzke uličky a malé námestia si aj dnes uchovávajú stredovekú atmosféru. K najznámejším pamiatkam patrí Mariánska katedrála, v ktorej interiéroch môžete obdivovať cenné obrazy benátskych majstrov. Zo 14. storočia sa v meste nachádza Frankopanský hrad a neprehliadnuteľná je tiež zvonica s barokovou kupolou. K dominantám napokon patria aj hradby. Na tie je možné vystúpiť a vychutnať si jedinečný pohľad na mesto i more.

 Hrebeňovka troma najvyššími vrchmi ostrova KRK (Veli vrh & Brezovica & Obzova)

 Ďalší deň sme sa vybrali na tzv. mini hrebeňovku cez tri najvyššie kopce ostrova. Veli vrh, Brezovica a Obzova. Niečo nad 10 kilometrov dlhá prechádzka po kamenistom chodníku mesačnou krajinou. Na rozdiel od minulého roka, kedy sme na 3 dni vychytali ich typicky padavý vietor – bóra, tentokrát sme za odmenu vychytali bezvetrie. A to napriek tomu, že charakter tejto krajiny je typický práve kvôli tomuto vetru (v preklade, vkuse tu zvykne fúkať). Vozidlo sme zaparkovali  na malom parkovisku v sedle Treskavac. Aj keď začiatok trasy tvorila asfaltová cesta, , vjazd na ňu nie je povolený. Po niekoľkých minútach sme sa však už ocitli na kamenistej poľnej ceste. Cesty tu využívajú len miestni pastieri na dopravu vody a krmiva k svojim ovciam. Kamenistý terén nás sprevádzal celý čas a teda aj k tretiemu najvyššiemu vrcholu Veli Vrh.

Je to krásne miesto so širokým výhľadom do okolitej krajiny. Z Velého vrchu vedie úzka, kľukatá a kamenistá cesta k ďalšiemu kopcu Brestovica. Aj keď tento vrch nie je výrazne označený, jedná sa o druhý najvyšší bod ostrova.

Tretím vrcholom je Obzovo s nadmorskou výškou 569 metrov. Je tým nejvyšším bodom, ktorý môžeme na ostrove Krk dosiahnuť. Z najvyššieho vrcholu Obzova môžeme pozorovať susedný ostrov Cres a asi 1600 metrov vysoké kopčeky nachádzajúce sa v národnom parku Velebit (pevninské Chorvátsko ).

Počas túry sme stretli dokopy dvoch ľudí , na jednotlivých vrcholoch tiež maximálne 5 ľudí . Na Chorvátsko úplne prázdno. Naozaj veľmi pekná túra, keď budete na ostrove Krk, nebuďte len na pláži , ale určite ju absolvujte. Oplatí sa.

 BAŠKA

Tradičným cieľom turistov na ostrove Krk je Baška v južnom zálive ostrova Krk. Miestna krásna piesočnato-okruhliaková pláž dlhá 1,8 km bola ocenená aj Modrou vlajkou. Okrem skvelého kúpania a možnostiam najrôznejších vodných športov je Baška tiež skvelým miestom pre výlety po ostrove a turistiku. Baška je známa aj vďaka tzv. Bašskej doske, chorvátsky zvanej Bašćanska ploča, ktorá bola objavená v obci Jurandvor pri Baške. Jedná sa o jednu z najstarších písomných pamiatok – do kameňa vytesané texty v chorvátskej hlaholike.

 AQUARIUM BAŠKA

V chorvátskom meste Baška na ostrove Krk sa nachádza morské akvárium s 20 bazénami, v ktorých môžete vidieť cez 100 druhov jadranských rýb a morských živočíchov. Druhú časť expozície tvorí zbierka mušlí, ktorá patrí medzi najväčšie zbierky v Chorvátsku. Je tu 400 druhov mušlí a slimákov rôznych veľkostí od 1 mm po 20 cm.

Záliv SOLINE

Takmer uzavretý záliv Soline v severovýchodnej časti pobrežia Krku má pekné piesočné pláže. Snáď najznámejšia je pláž Komoriska Meline s jemným pieskom. V jej západnej časti sa nachádza slané liečivé bahno. More je v týchto miestach plytké – od brehu môžete ísť až 50 m a stále dosahujete na dno. Maximálna hĺbka je len 3 m a more je tu o 2 až 3 stupne teplejšie ako v okolitých zátokách.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram