EURÓPA,  Kanárske ostrovy,  Tenerife

AKO ZAŽIŤ TENERIFE ÚPLNE INAK

Tenerife, je najväčší zo siedmich Kanárskych ostrovov ležiacich v Atlantickom oceáne. Z geopolitického hľadiska je stále v Európe, keďže ide o španielsky ostrov, no geograficky už patrí k Afrike. Od Maroka je vzdialený asi 320 km, a rozloha ostrova je 2.034 km2. Ak hľadáte príjemnú exotiku, no nechcete tráviť dlhý čas v lietadle, myslím, že je to určite dobrá voľba. Na tomto ostrove je skvelé to, že si tu prídu na svoje nielen všetky vekové kategórie, ale aj rôzne typy turistov. Nájdete tu nemeckých dôchodcov, rodinky s deťmi, ale aj  hippiesákov, či pravých backpackerov. Po príchode sa vám taktiež zíde nastaviť si hodinky o hodinu späť ?

POČASIE

Počasie na Tenerife, tak ako na celých Kanárskych ostrovoch je ideálne. Priemerná teplota na ostrove je 25 stupňov celzia. V lete môžete očakávať teplotu až do 30 stupňov, v zime je o niečo chladnejšie, kedy sa teploty pohybujú okolo 17 – 20 stupňov. Samozrejme takéto teploty neočakávajte na horách, resp. v národnom parku Teide, kde sa Vám aj v letných mesiacoch zíde perová bunda.

Ja som Tenerife navštívila v novembri a počasie bolo pre mňa ideálne. Slnko hrialo na príjemných 25 stupňov, a keď vám neprekážajú trochu väčšie vlny a teplota vody do 20 stupňov, tak si v pohode zaplávate aj vo vlnách Atlantiku.

Jedinou nevýhodou Tenerife je vietor. S týmto sa však stretnete aj na Gran Canárii, Lanzarote a asi najveternejší ostrov je Fuerteventura.

AKO SA SEM DOSTAŤ?

 Najčastejší a najlacnejší spôsob je využiť ponuku európskych nízkonákladoviek ako Ryanair, ktorý sem letí napr. z Krakowa (výhodnejšia poloha letiska pre východniarov), alebo z Viedne, čo je pre zmenu výhodnejšie pre západniarov. Alebo môžete využiť služby Wizzair, ktorý sem letí taktiež z Viedne, ale aj z Budapešti, čo je zase výhodné pre obe strany ?

Akciové letenky na Kanárske ostrovy sa objavujú celkom často a ak sa vám ju podarí zriešiť do 100,- €, myslím, že môžete byť spokojní. Mne sa ju podarilo  kúpiť za 80 eur, kedy som neváhala a túto akciu využila, keďže tento ostrov som mala v pláne odkedy som z lietadla videla nádhernú sopku Pico del Teide.  Jednoducho láska na prvý pohľad, čo vám poviem  ?

AUTO – POVINNÁ VÝBAVA

Tak ako všade na mojich cestách, aj tu sa mi potvrdilo pravidlo, že na tie najkrajšie miesta sa inak ako autom dostanete len veľmi  ťažko. Požičanie auta určite odporúčam. Nestojí veľa, máte oveľa väčšiu dávku slobody, keďže nie ste viazaní na odchody autobusov (ak sa na ne vôbec dá spoliehať) a hlavne ušetríte množstvo času ako keby ste mali napríklad stopovať (aj keď verím, že aj to má svoje čaro). Slabšie povahy nech si pribalia do vaku aj kinedril, keďže vás budú čakať úzke a kľukaté serpentíny napr. z Los Gigantes cez dedinu Masca, či v severnej časti ostrova, v oblasti Anaga. Pár krát do dňa cez tieto cesty ide aj autobus, hmm je lepšie si túto situáciu nepredstavovať 🙂 . Odmenou vám ale budú nádherné fotogenické výhľady, ktoré za to naozaj stoja.

My sme si auto požičali od spoločnosti CicaCar, ktorú vrelo odporúčam. Asi najlepšia a najlacnejšia autopožičovňa, akú som kedy využila. Ceny priateľské,  vyzdvihnutie auta rýchle a bezproblémové. Keď si požičiavame auto, vždy využívame plné krytie tzv. fullcover, kedy si zaň samozrejme za každý deň doplácate, ale aspoň nemusíte mať obavy pri šoférovaní cez úzke serpentíny, ktorých tu je celkom dosť, alebo sledovať každý kamienok, či vám oškrel lak. Keď si požičiavame auto, využívame aj službu „full to full“, čo znamená, že dostanete auto s plnou nádržou, pričom taktiež s plnou ho aj musíte vrátiť. Pri preberaní si od vás vypýtajú zálohu, ktorú vám pri vrátení auta a skontrolovaní nádrže hneď vrátia. Naša skúsenosť bola taká, že keď sme auto vracali, tak nám tú zálohu vrátili hneď  a to bez akéhokoľvek overenia stavu nádrže. Nás vyšlo požičanie auta na 7 dní s plným krytím vrátane služby full to full na 120,- €.

„MILLION STARS HOTEL vs. HOTELOVÁ IZBA“

Ubytovanie na Tenerife sme neriešili, okrem jednej noci v hl meste Santa Cruz de Tenerife a jednej noci v horskej chate pod sopkou Teide, Refugio del Altavista, kde je nutné sa ale dopredu objednať na ich oficiálnej stránke, ideálne mesiac dopredu. Ostatné noci sme strávili v stanoch, predovšetkým v campoch, alebo len tak pod hviezdami za zvuku vĺn oceánu. Za seba môžem povedať, že tento spôsob bol skvelá voľba, pretože sme zažili ten pravý „milion stars hotel“, ktorý vám neposkytne žiadna hotelová izba, objavili sme nové krásne miesta a taktiež nám táto forma extrémne ani nezaťažila peňaženku, čo je taktiež veľké pozitívum. 😀 Ak by ste aj vy chceli nejakú tú noc stráviť v campoch, majte na pamäti, že oficiálne je potrebné každý pobyt v konkrétnom campe nahlásiť úradom, ktoré je bezplatné. Potrebné info je napr. TU . Keďže nie sme vždy najvzornejší, nejakú tú noc v campe sme strávili aj bez potrebného nahlásenia  a nič zlé sa nestalo, nikto aj tak nič neriešil a keby ste náhodou stretli „rangera“, postačí sa tváriť, že o tejto povinnosti netušíte. To zaberie vo väčšine prípadoch ? Túto byrokratickú formalitu vyžadujú z dôvodu, aby mali aspoň ako-taký prehľad o množstve turistov národných parkoch.

PREČO SEM ÍSŤ?

Tenerife je ostrov, ktorý má nádhernú prírodu, bola by preto veľká škoda tráviť čas len na jednom mieste. Keďže sme prileteli na južné letisko Tenerife South (nezabudnúť, že ostrov ma letiská dve a to druhé je logicky, Tenerife North), vybrali sme sa pozrieť na blízku pláž Playa la Tejita. Je to rozľahlá pláž so zlatistým pieskom. Je celkom veterná a z tohto dôvodu obľúbená medzi fanúšikmi surfingu, alebo windsurfingu. Na východnej strane pod kráterom Montana Roja, si nájdu súkromie a pokoj aj priaznivci nudizmu, keďže sa tam nachádza nudapláž.

Hneď vedľa Playa la Tejita sa nachádza o dosť menšia aj o to menej veterná pláž Montana roja beach, pričom aj táto je obľúbená medzi fanúšikmi  nudizmu. Na oboch plážach očakávajte kryštáľovo čistú vodu a väčšie vlnky.

Nad oboma plážami sa týči sopečný kráter Montana roja (171 m.n.m.), na ktorý sa určite oplatí vyšľapať. Cesta naň trvá približne 25 minút pohodovou chôdzou a odmenou vám bude takýto krásny výhľad na nielen južnú časť ostrova, ale aj na samotnú sopku Teide. My sme si tu vychutnali v potravinách kúpené guacamole s rožkami a miestnym pivom čo celý tento zážitok len umocnilo ?

Prvú noc sme strávili pod hviezdami na pláži Playa de los Morteros. Presnejšie, na skalných vyvýšeninách, z ktorých sme mali krásny výhľad na pobrežie a Atlantický oceán. Cesta na toto miesto bola trochu komplikovanejšia, kedy sme museli zapojiť svoju intuíciu, aplikáciu maps.me a nebáť sa preliezť už polorozpadnutý plot ? Toto miesto nepatrí medzi bežne turistami navštevované a o to bolo zaujímavejšie. Svoj druhý domov si tu našli predovšetkým hippiesáci, ktorý si vo vytvorených prírodných jaskyniach postavili akoby improvizované bytové jednotky. Skoro v každej „diere“ v pieskovcovom masíve ste videli fragment ľudskej činnosti, ako solárne lampy, vankúše, deky, taniere, grill, či dokonca improvizovanú knižnicu. Do jednej takej navonok opustenej jaskyne som chcela aj vojsť, no na moje prekvapenie a skoro srdcový infarkt, som v nej objavila čierneho obrovského psa, ktorý sa ma zľakol asi ešte viac ako ja jeho ?

Druhý deň sme sa vybrali do mesta Los Gigantes. Toto miesto je známe predovšetkým pre svoje nádherné skalné útesy s rovnomenným názvom, ktoré patria medzi najvyššie v Európe (ak sa budeme na to dívať geopoliticky). Názov v preklade zo španielčiny znamená „Obrie“. Skaly sa týčia do výšky 500 – 800 metrov a jedinou cestou ako sa dostať do ich blízkosti je loďou po mori.

Mestečko je to pokojné, pekné, my sme sa však vydali na hlavný cieľ tohto dňa a to na trek údolím Masca. Východiskovým bodom na uskutočnenie tejto túry je dedinka Masca, vzdialená od Los Gigantes asi 20 kilometrov, avšak po ceste tam je potrebné rátať so slušnými serpentínami a úzkymi cestami.  Hneď na úvod podotýkam, že v ide skôr o jednosmernú túru, avšak pre jej uskutočnenie existujú viaceré varianty:

  1. Kúpite si v meste lístok na loď z Mascabeach do Los Gigantes (cca 10 €) a vezmete si taxík ktorý vás do dedinky Masca bezpečne dostane (lístok na loď si viete kúpiť aj u taxikárov). Cena za túto jednu jazdu taxíkom sa pohybuje okolo 25 – 30 €, prípadne menej, v závislosti od vášho šarmu a vyjednávacích schopností. Z dedinky Masca absolvujete trek údolím až na pláž, kde počkáte na svoju loď, ktorá vás privezie opäť do Los Gigantes. V cene jazdy loďou máte 1 pivo a možnosť pozorovať delfíny.
  2. Pôjdete svojím autom do dedinky Masca, kde odparkujete auto, vyrazíte na trek ku pláži Masca beach a potom tú istú cestu absolvujete naspät do dediny
  3. Zaplatíte si organizovaný výlet Masca walking tour, kde budete mať v cene sprievodcu, autobus do dediny Masca a výlet loďou a počas treku nejaké to občerstvenie.

Keďže nemáme veľmi radi davy a organizované výlety, zvolili sme prvú možnosť a myslím, že sme urobili dobre, keďže naspäť by sme museli absolvovať tú istú trasu hore. Takto sme zažili spestrenie v podobe výletu loďou a dostali sme sa tak blízko k útesom Los Gigantes. A hlavne – bez davu ľudí za pätami ?

Dedinka Masca je maličká, avšak naozaj krásna a fotogenická. Samotný trek údolím je dlhý 3,25 kilometra a dá sa zvládnuť aj za dve hodiny. Určite si vezmite so sebou dostatok vody, jedlo, plavky a pevnú obuv, ak si nechcete vytknúť členok. Rovnako sa neodporúča absolvovať tento trek počas dažďa, kedy môže hroziť pošmyknutie. Tento trek je však veľmi krásny, čím hlbšie pôjdete, tým viac sa budete cítiť ako v labyrinte. Ja som sa miestami cítila ako v Jurskom parku ? Na konci cesty nás nakoniec čakala odmena v podobe peknej pláže Masca beach  s čiernym pieskom, na ktorej sme sa za odmenu okúpali počas toho, ako sme čakali na svoju loď.

Aj druhú a tretiu noc nášho výletu sme strávili v „Millionstars hotel“ avšak tentokrát o jednu hippies pláž ďalej vedľa –  Playa de Diego Hermandez. Za seba môžem povedať, že je to kúzelné miesto so zaujímavými ľuďmi a s nádherným výhľadom. Aj tu môžete v skalných útesoch vidieť malé pieskovcové jaskyne v ktorých si hippiesaci, ale aj rôzni backpackeri vytvorili dočasný domov, prípadne malé chaty postavené zo sušených vetiev, balvanov a listov banánovníkov. Niektorí aj dlhšie ako dočasný, bývajú tu aj niekoľko mesiacov. Zaplávať si na peknej pláži, pozorovať zo svojho improvizovaného príbytku na útese západ slnka, počúvať tóny akustických gitár, jednoducho vychutnávať si ten dokonalý moment bytia s miliónmi hviezd nad hlavou sa dá asi naozaj len tu ?

Ďalší deň sme sa rozhodli posunúť viac na sever po západnom pobreží ostrova. Objavili sme prírodné bazény v meste Garachico, ktoré vznikli v dôsledku vulkanickej erupcie v r. 1706, kedy láva navždy pochovala prístav El Caletón. Tieto prírodné bazéniky vyzerajú na prvý pohľad šialene, kedy sa vlny mlátili o jednu aj druhú stranu, avšak nájdete tam aj pokojné vyhradené miesta na kúpanie. Vstupné sa neplatí, rovnako tu nie sú žiadne otváracie hodiny.

Blízko Garachico je ďalšie miesto, ktoré si zaslúži vašu pozornosť je mestečko Icod de los Viňos, ktoré vás očarí svojou architektúrou, malebnými uličkami, ale aj 1000 ročným stromom Dragon, ktorý sa nachádza v srdci nádhernej záhrady. V záhrade sa nachádza aj jaskyňa s múmiami. Vstupné do záhrady je 5 €. My sme však našli možno ešte lepší výhľad na tento 1000 ročný strom bez toho, aby sme do záhrady museli vstúpiť a zbytočne tak platiť, stačí od vstupu prejsť pár metrov ďalej a záhradu pekne obísť popri plote 🙂

Pokračujeme kľukatými cestičkami ďalej na sever, až sa dostávame na pláž Playa el Bollullo nachádzajúcej sa v údolí Orotavy. Je považovaná za jednu z najkrajších pláži na Tenerife. Playa el Bollulo je ohraničená strmými skalami na ktorú sa dostanete buď 45 minútovou prechádzkou od mesta Puerto de la Cruz, alebo autom, pričom od auta vás bude čakať asi 8 minútová prechádzka s krásnym výhľadom na túto pláž.

Ku koncu prechádzky sa dostanete na maličkú vyhliadku z ktorej sa vám po ľavej strane naskytne pohľad na túto pláž vrátane pohľadu na sopku Teide a po pravej strane na ďalšiu divokú pláž Playa de El Ancón, na ktorú sa dostať už bolo trošku problematické, keďže chodník bol úzky, strmý a v polorozpadnutom stave.

Ďalšiu noc sme strávili v campe El Lagar vo vnútrozemí ostrova. Veľmi pekný camp v srdci lesa a ďaleko od civilizácie (rozumej asi 25 minút autom po kamenistej lesnej ceste). V tomto campe sme ohlasovanie neriešili, keďže sme sami počas dňa ešte netušili kde budeme spať. Nakoniec to ani vôbec nevadilo, stretli sme tam českých turistov, ktorí nám povedali, že „rangeri“ chodia skontrolovať camp až okolo deviatej ráno. Mali sme teda celý príjemný večer pred sebou a skoro ráno sme sa zbalili a putovali ďalej. Tento camp môžem len odporúčať (skoro ako každý camp na Kanárskych ostrovoch ? ), keďže bol v krásnom lesnom prostredí, v dispozícii ste mali toalety, ale aj grilly, či „prírodné ihrisko“ ?

Tenerife ma veľmi špecifické klimatické podmienky. Kým juh ostrova je skôr vyprahlý a prší tu málo, sever ostrova je naopak daždivý a obdarený bujnou vegetáciou. Tieto prírodné podmienky sa odrazili aj v prítomnosti tropických dažďových pralesov v severovýchodnej oblasti ostrova nazývanej Anaga. Podobne ako pri campoch, aj tu platí, že keď chcete v pralesoch Anagy podnikať rôzne treky, je potrebné si vybaviť povolenie na jeho vstup. Povolenie si taktiež vybavíte na internete, je bezplatné, avšak počet vstupov na dané treky sú limitované, preto je fajn si takéto veci poriešiť v predstihu. My sme absolvovali trek v chránenej zóne Monte de Aguirre (povolenie naň si viete vybaviť TU ), pričom od nás nikto za celý čas povolenie nepýtal, avšak to neznamená, že sa to nemôže stať vám. Správcov národného parku som  na hlavnej komunikácii videla dosť, no počas nášho treku som nevidela ani živej duše ? V tejto časti ostrova nie je dážď ojedinelým javom, preto si na trek pribaľte nepremokavú bundu, prípadne nejakú mikinu (nie sme už pri mori, ale v horách) a hlavne vodu a dobré topánky, určite nie šľapky ?

Počas hlavnej cesty, ktorá viedla naprieč Anagou sa nám naskytli nádherne panoramatické výhľady a množstvo viewpointovov na ktorých sa dali tieto prírodné krásy zvečniť. Jedným z nich je aj Mirador Pico de Inglés, na ktorom sa určite oplatí urobiť malá zastávka.

Naše túlanie pokračovalo ďalej. Tentokrát sme si vzali do nášho hľadáčika krásnu málo turistami prebádanú oblasť Taganana. Jedna z najkrajších a zároveň najodľahlejších pláží v tejto oblasti je pláž Benijo playa s typickým čiernym sopečným pieskom, ukrytá pod útesmi Roques de Anaga. Táto 300 metrov dlhá pláž je síce veľmi krásna, divoká, ale na druhej strane aj dosť veterná a pre vysoké vlny vhodnejšia skôr pre surferov, ako pre bežné čľaptanie vo vode.

Ak ste fanúšikmi surfingu, tak tu si prídete určite na svoje, pretože k dispozícii tu máte aj množstvo iných pláži blízko pri sebe, napríklad Playa de Almáciga. My sme sa nakoniec okúpali na inej pláži, ktorú sme objavili po ceste a to Playa san Roque, kde boli vlny podstatne menšie.

Zo severu sme sa postupne otočili späť na juh, avšak tentokrát naša cesta viedla po východnom pobreží ostrova. Zastavili sme sa na notoricky známej komerčnej pláži Playa Teresitas. Dlhá pláž so zlatým pieskom dovezeného až zo Sahary. Táto pláž je podľa turistických sprievodcov považovaná za najkrajšiu na Tenerife, avšak osobne si myslím, že všetky v článku vyššie spomenuté, sú neporovnateľne krajšie a zaujímavejšie. Jedinou výhodou tejto pláže je, že sa tu dá dobre a bezpečne plávať, keďže v jej blízkosti sa nachádzajú vlnolamy. Taktiež na pláži máte k dispozícii sprchu a rôzne reštaurácie. Ak máte radi komerčnejšie pláže, s reštauráciami toto miesto je presne pre vás ? Jej asi najväčšou nevýhodou sú však ropné plošiny nachádzajúce sa v jej blízkosti, ktoré dosť kazia estetiku výhľadu do okolia. Nad touto plážou sa nachádza vyhliadka, z ktorej môžete mať krásny výhľad nielen na Playa Teresitas, ale aj na okolitú krajinu. Váš fotoaparát sa určite poteší 🙂 .

A ideme ďalej. Smer –  hlavné mesto ostrova Santa Cruz de Tenerife.  Slnko už pomaly zapadá a nás čakala neľahká misia, nájsť prvú regulérnu strechu nad hlavou s vlastnou sprchou. Bol november, čiže obdobie mimo sezóny. Navonok by sa to mohlo zdať ako jednoduchá úloha, avšak nie je vždy všetko tak, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Odparkovali sme auto na parkovisku pri prístave a vybrali sme sa obehať mesto a nájsť nejakú free wifi. Nájsť wifi problém nebol, ten nastal až keď som na Bookingu zistila, že 98,9 % normálneho ubytovania už bolo na ten deň obsadené.  Nepovedala by som, ak by bol jún, júl, alebo august, ale v novembri? Nakoniec sa nám predsa len niečo podarilo zohnať. Hotel v centre mesta, s komplikovaným parkovaním a  s recepčným, ktorý nevedel ani slovko po anglicky. Ešteže máme tie ruky a nohy 🙂 . Názov ubytovania vám nebudem písať, keďže to bol taký priemer.

Samotné hlavné mesto je pekné. Zaujímavú atmosféru vytvárala aj nainštalovaná vianočná výzdoba. Bolo veľmi príjemne sa večer prechádzať pomedzi historické uličky a večer ukončiť v miestnej reštaurácii. Čo môžem odporučiť, je určite steak z tuniaka s papasarugadas (malé zemiaky uvarené v morskej vode a potom zapečené v rúre) a omáčkou mojo. Mojo je pikantná omáčka podávaná k rybám a pozostáva z olivového oleja octu, cesnaku, papriky, feferónok, soli, čierneho korenia, šafránu a rasce.

Čo by to však bol výlet po Tenerife, ak by sme vynechali návštevu národného parku Teide, spojeného s výstupom na tretiu najvyššiu a stále aktívnu sopku sveta Pico del Teide (3.718 m.n.m.). Ak pôjdete do národného parku Teide zo severu na juh, zastavte sa po ceste na vyhliadku Mirador de Chipeque a cez západ slnka si určite naplánujte svoju trasu cez cestu T21, ktorá vedie cez sopečnú kalderu. Vaše oči a foťáky zažijú neskutočne krásne výhľady na národný park na čele s majestátnou sopečnou dominantou. Na tejto trase uvidíte aj jednu z najväčších observatórií na svete, keďže na tomto mieste je obloha úplne jasná a bez svetelného smogu.

Na sopku Teide sa môžete dostať viacerými spôsobmi:

  1. Cestu na sopku si rozdelíte na dva dni. Prvý deň si pohodovým tempom vyšľapete na chatu Refugio Altavista (3.260 m.n.m.), kde strávite noc a skoro ráno (okolo štvrtej) sa vyberiete pozorovať východ slnka na samotný vrchol sopky. Unikátnosť východu slnka na sopke spočíva aj v tom, že uvidíte na vlastné oči najdlhší 200 km dlhý tieň na svete, ktorý sopka vrhá do Atlantického oceánu. Tieň sa zjaví iba na niekoľko minút a je to unikátny zážitok.
  2. Dáte si poriadny jednodňový trek na vrchol sopky bez prespatia na chate
  3. Využijete jazdu lanovkou, ktorá vás vyvezie do výšky 3600 m.n.m. a odtiaľ budete pokračovať na vrchol peši (cca 30 minút).

V druhom a v treťom prípade, budete potrebovať pre výstup na vrchol permit. Bez neho výstup na Teide nie je možný. Permit je bezplatný a viete si ho vybaviť online. Odporúčam si povolenie vybaviť čím skôr, keďže počet ľudí, ktorý dosiahnu vrchol je denne limitovaný na 150 z dôvodu, že trasa hore je kamenistá a kvôli nadmorskej výške môže byť pre niekoho náročnejšia. Ak sa rozhodnete vyjsť hore bez sprievodcu označte pri výbere permitu možnosť „general public“.  Jednosmerný lístok na lanovku stojí 13,50 € a obojsmerný 27,50 €.

Ak sa rozhodnete pre prvú možnosť výstupu (tak ako aj my), permit na vrchol nepotrebujete, musíte sa však z vrcholu na hornú stanicu lanovky vrátiť najneskôr o 9:00, kedy začínajú hore chodiť prví „lanovkári“. Ubytovanie na horskej chate Refugio Altavista (3.260 m.n.m.) vás výjde na 21,- € a je taktiež dobré si ho v značnom predstihu rezervovať, keďže záujem je častokrát väčší ako počet ubytovacích miest (54) ? Ja som chatu rezervovala cca tri týždne pred naším plánovaným príchodom a to už bola na 90% plná. Určite si vezmite so sebou jedlo a dostatočnú dávku tekutín, keďže na chate sa nevarí, avšak k dispozícii budete mať wc a kuchynku, kde si môžete prípadne nejaké to „expedičné jedlo“ zohriať. Vstupná hala sa otvára o 11:00, ubytovať sa však môžete až od 17:00, pričom na chate je možné si objednať len jednu noc a musíte ju opustiť najneskôr o 7:30 ráno. V podstate aj tak, každý kto si tu noc rezervoval, to urobil s cieľom skorého ranného výstupu, čiže predpokladám, že aj tak budete chatu opúšťať okolo piatej ráno ?

 

Národný park Teide nie je len o 3. najvyššej sopke sveta. Určite odporúčam urobiť si aj malú zachádzku na Montaňa Blanca. Na jej vrchole ma síce skoro odfúklo, ale aj tak tie výhľady stáli za to ?

Tenerife je úžasný ostrov, v ktorom si určite každý nájde to svoje. Ak niekto tvrdí, že to a to miesto je nezaujímavé, komerčné, som si na 99% istá, že toto tvrdenie sa nezakladá na pravde. Každá krajina, každé miesto má svoje skryté krásy, je ale len na našej šikovnosti, či ich dokážeme objaviť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram