EURÓPA,  Gran Canaria,  Kanárske ostrovy

PREDĹŽENÝ VÍKEND NA GRAN CANARII

Bol chladný november, prvý sneh už  stihol Slovensko svojou prítomnosťou potešiť a mňa, Satelita, Dadu a Erika akosi chytila nostalgia za už dávno skončeným letom. Pred nami sa rysoval predĺžený víkend a túlavé topánky sa opäť začali ozývať, keď videli akciové letenky na Gran Canariu. Ako inak, neodolali sme a pribrali sme do partie aj Marcela 🙂 Ako to už po našich európskych túlačkách býva zvykom, leteli sme nízkonákladovkou Ryanair. Letenky nás vyšli na 80 €. Celkom slušný deal, čo už ale také super nebolo, že sme odlietali z Warszawy (blázni, áno viem, avšak eufória z leteniek nám trochu zatemnila racionálne myslenie :D). Ujo Google síce hovoril, že cestu autom z Prešova dáme za cca 6 hodín, avšak nerátal s plnými cestami, a snehovými závejmi, ktoré nám na niektorých úsekoch v Poľsku robili spoločnosť. Cesta sa nám predĺžila asi o hodinu a pol no odlet sme s vyplazeným jazykom predsa len stihli. Ide sa na Kanárske ostrovy!

Tento ostrov večnej jari, asi ako aj väčšinu mojich výletov sme poňali už tradične backpackersky. Pretočili sme si hodinky o hodinu dopredu, zhodili sme zo seba vetrovky a mikiny, požičali sme si auto s plným krytím a službou “full to full” (dostaneš natankované – vrátiš natankované) cez výbornú autopožičovňu CICAR a konečne sme vyrazili za dobrodružstvom.

ČO SA DÁ ZAŽIŤ ZA ŠTYRI DNI? VEĽA!

1. Výstup na najvyšší kopec ostrova – Pico de las Nieves (1.949 m.n.m.)

 

Ak si chcete vychutnať dokonalý moment a nechať sa uniesť atmosférou daného miesta, neexistuje nič lepšie, ako vyjsť na najvyšší kopec ostrova ležiaci v jeho strede, Pico de las Nieves.  Odmenou vám budú fotogenické  panoramatické výhľady na biosferickú rezerváciu UNESCO, s nekonečnými strmými roklinami. Na samotnom vrchole sa však nachádza aj vojenská základňa, z tohto dôvodu naň vedie asfaltová cesta, čo určite poteší tých, ktorým sa šľapať do kopca veľmi nechce 🙂 Ak však patríte do tej druhej skupiny a radšej by ste si naň vyšli po svojich, využite jednu z prístupových ciest, ktorá vedie z verejného campu Llanos de la Pez (prípadne názov Garanon). Najskôr pôjdete po spevnenej ceste, avšak čoskoro odbočíte na cestu vedúcu nádherným borovicovým lesom, v ktorom viete nájsť gigantické šišky 🙂 Cesta vás dovedie do sedielka, odtiaľ budete naďalej stúpať cez voňavý les až sa vám postupne začnú odkrývať nádherné výhľady na úbočia sopečnej kaldery. Ešte zopár metrov hore, až sa dostanete na vyhliadku pod vrchol.

2. Výlet na skalný útvar Roque Nublo (1.813 m.n.m.)

Tento v minulosti posvätný čadičový skalný útvar Roque Nublo je jedným z najznámejších symbolov tohto ostrova. Nachádza sa podobne ako Pico de las Nieves v samotnom srdci ostrova. Z Roque Nublo sa naskytnú výhľady predovšetkým na západ do obrovského kaňonu, ktorý je nazývaný aj malým európskym Grand Canyonom, ako aj na ďalší čadičový monument Roque Bentaiga. Pri troche šťastia v skorých ranných hodinách, kedy ešte nehrozí opar, je možné zahliadnuť aj sedemdesiat kilometrov vzdialený ostrov Tenerife, o ktorom som podrobne písala TU.

3. Túlať sa úzkymi uličkami horskej dedinky Tejeda (1.050 m.n.m.) ochutnať sladké skvosty v miestnej cukrárni.

Mierne ospalá no malebná horská dedinka rozprestierajúca sa vo výške 1.050 m.n.m. si získala moje srdce. Krásne miesto s úzkymi uličkami je ešte stále nedotknutá masovou turistikou, čím sa jej darí zachovávať autentickú atmosféru. Väčší rozruch tu pravdepodobne zažijete akurát tak vo februári, kedy sa koná miestna slávnosť mandloňových kvetov spojená s polnočným ohňostrojom.  Z Tejedy sa nám z každej strany naskytli  pôsobivé výhľady na okolité prírodné scenérie. Po našich túlačkach pomedzi úzke uličky bielych domčekov sme natrafili aj na skvelú miestnu cukráreň, ktorú každý kto tu príde, by mal určite navštíviť. Posedenie vo vnútri síce nemá, avšak ten výber asi z 50tich druhov rôznych sladkých dobrôt za 1 euro to vynahradí. My sme si tam nakúpili toho neskutočné množstvo, až mi potom napadlo, či z toho náhodou nedostaneme glykemický šok 😀 . Ako amatérska fotografka som si v tejto horskej dedine riadne prišla na svoje 🙂  Asi najväčšie tunajšie lákadlo pre cestovateľov  patrí horský priesmyk Cruz de Tejeda (1500 m. n. m.) s kamenným krížom, ktorý označuje geografický stred ostrova Gran Canaria. Je to asi najpopulárnejšie vyhliadkové miesto na ostrove.

4. Strácať sa v sopečných dunách v Maspalomas

Mesto Maspalomas sa nachádza na úplnom juhu ostrova, kde sa okrem vysokého bieleho majáku, nachádzajú aj tridsať metrov vysoké duny z pravého saharského piesku. Ten sem vietor nafúkal asi tony. Skvelé miesto, kde sme sa parádne vybláznili skákaním do dún, zašportovali behaním po piesku (nie je to vôbec jednoduché :D), či len tak sa prechádzali a fotili si efektné zábery.

V bezprostrednej blízkostí dún sa nachádza pekná rozľahlá no celkom veterná pláž s názvom Kiosco beach. V čase, keď sme tam boli my, bola skoro prázdna, no predpokladám, že v hlavnej sezóne tam takúto romantiku asi nenájdete. Napriek tomu prechádzka po tejto pláži pri západe slnka poteší každú romantickú dušu ?

5. Úžívať si scenérie z vyhliadky Caldera de los Pinos de Gáldar na borovicové údolia a  3000 ročnú sopku Montañón Negro, ktoré sú súčasťou biosferickej rezervácie UNESCO od r. 2005.

  1. Potulovať sa národným parkom na západnej časti ostrova, Parque Natural De Tamadaba a objavovať čarovné skryté pláže ako napr. divokú Playa de Guayedra

Playa de Guayedra je asi 200 metrov dlhá pláž nachádzajúca sa pod kamenným útesom Barranco de Guayedra. Vďaka svojej izolovanej polohe a mierne komplikovanej ceste je veľmi obľúbená u nudistov. Veľmi pôsobivé miesto vsadené do najkrajšieho  chráneného kútu Gran Canarie ceneného pre svoje geologickú výnimočnosť, flóru, faunu či dokonca archeologické nálezy.  Veľké vlny Atlantického oceánu, čierny sopečný piesok, oceánom obrúsené kamene a dokonalý pokoj sú jej typickými znakmi. A hlavne v čase mojej návštevy, nikde nikto. Len my a slaný vietor vo vlasoch. A ak budete mať kúsok šťastia, zahliadnete aj tretiu najvyššiu sopku na svete, Teide (3.718 m.n.m.), nachádzajúcu sa na vedľajšom ostrove, Tenerife.

7. Ochutnávať plody mora a pozorovať západ slnka z krásnej promenády v mestečku Agaete

Biela & modrá. Dominantné farby mesta Agaete nachádzajúceho sa na juhozápade ostrova. Objavili sme tu malebné domčeky, fotogenický kostol Iglesia de La Concepción, reštaurácie s tými najlepšími vôňami, ale aj promenádu popri Atlantiku, z ktorej pozorovanie západu slnka sa zmenilo na unikátny zážitok.  Pekné mestečko, ktoré stojí za to navštíviť.

8. Pozrieť si nočný život v hlavnom meste Las Palmas

Gran Canaria je známa aj pre svoj bohatý nočný život. Ja síce na svojich cestách párty život nevyhľadávam, ale tí, ktorý si svoj trip chcú spestriť, je nočný život v Las Palmas tým pravým.  Plaza de Espana, miesto kde to žije až do skorých ranných hodín,  klub Cuasquias, ktorý je známy živými koncertmi, či Meloneras so štýlovými kaviarňami a barmi, kde sa dá vychutnávať drink pri západne slnka.

9. Osláviť Dadine narodeniny na pláži pod hviezdnou oblohou

Každú noc na Gran Canarii sme strávili pod hviezdnou oblohou. Prvé dve noci v campe v horách pod Pico de las Nieves a tretiu, narodeninovú, na skalnom útese s výhľadom na Atlantik a na pôvodne rybársku pláž, Playa del Burrero. Toto miesto sa nachádzalo relatívne blízko letiska, preto sa nám okrem výhľadov na pláž, asi každých desať minút naskytol pohľad aj na v diaľke pristavajúce lietadlá. A vôbec nám to neprekážalo, možno to bolo tou narodeninovou whiskey, ktorú Dada otvorila, ale akýmsi zvláštnym spôsobom to prispelo k dotvoreniu celej pohodovej atmosféry.

Gran Canaria je ostrov, ktorý sa oplatí navštíviť. Prídu si tu na svoje nielen vyznávači pláži, ale aj turisti. Najlepší spôsob ako objaviť čaro tohto ostrova je požičať si auto, pretože na tie najkrajšie miesta sa inak nedostanete. Pripravte sa na úzke cesty, strmé serpentíny a dych berúce výhľady. Ak si podobný blázon ako ja, máš obmedzený budget a množstvo dovolenky, neváhaj a vyskúšaj na tomto ostrove  stanovačku cez predĺžený víkend. Stojí to za to 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram