Chorvátsko,  EURÓPA,  Túlačky svetom

Čo vidieť v Zahrebe

Chorvátsko. Krajina, ktorú buď ľudia milujú a každoročne navštevujú, alebo sa jej oblúkom vyhýbajú. Musím sa priznať, že až doteraz som sa radila do druhej skupiny ľudí. Po mojej týždňovej návšteve tejto krajiny, môžem zodpovedne prehlásiť, že som robila chybu. Chorvátsko je veľmi pekná a zaujímavá krajina, ktorá návštevníkom má čo ponúknuť. Stačí si len vybrať ten správny čas na návštevu ( určite nie letné mesiace, kedy tu bude milión ľudí) a určite nebudete sklamaní.

Prvý deň sme strávili v hlavnom meste – Zahreb. Dorazili sme sem okolo obeda, ubytovali sa, vytiahli bicykle a vyrazili na, prieskum. Osobne si myslím, že spoznanie nových miest na bicykli má svoje výhody a čaro. Vďaka dvom kolesám sme stihli vidieť oveľa viac, než by sme videli, kebyže sa spoliehame len na svoje nohy. Určite si požičajte bicykle a skúste objavovať nové miesta, práve takto.

Zahreb ma pekné historické centrum, ktoré ničím špeciálne neprevyšuje klasické európske metropoly. Na druhej strane, poprechádzať sa po historickom centre sa oplatí. Nájdete tu dobrú cyklistickú sieť, chodcov ignorujúcich červenú na semafóre, množstvo parkov a jazier (napríklad jazero Jarun), lokálne trhy (rybí trh Dolac schované hneď za námestím Josipa Jelačića, či tržnicu Trežnjevka), ako aj zaujímavý miestny street art. Pri návšteve Záhrebu istotne nevynechajte ani tunajšiu katedrálu. Podľa historikov patrí medzi sto najkrajších a najcennejších pamiatok sveta.

Jazero Jarun

Rybí trh Dolac

Milovníci atypických zaujímavostí možno zaujme aj Múzeum rozpadnutých vzťahov. Nachádza sa tu fascinujúca zbierka predmetov, ktorými si páry vyjadrujú lásku. Okrem klasických plyšových medvedíkov a dopisov sa v zbierke nachádzajú taktiež fľaštičky naplnené slzami, sekera, papierové vrecká na zvracanie a protéza nohy :)))

Ďalším zaujímavým miestom, ktoré sa oplatí navštíviť je umelecký tunel Grič. Vedie popod Záhreb a spája niekoľko častí mesta. Bol vybudovaný ako evakuačný tunel z druhej svetovej vojny, prebudovaný ako sklad, neskôr roky opustený. V 90. rokoch sa stal obľúbeným miestom pre undergroundovú kultúru. Nakoniec bol v roku 2016 opätovne otvorené už ako kultúrne centrum.

Tunel Grič je dlhý len 350 metrov. Sú tu dva hlavné vchody – jeden na ulici Mesnička 19 a druhý na ulici Radićeva 19. Smerom na ulicu Tomićeva alebo ulicu Ilica sú štyri východy, ktoré však ešte nie sú funkčné. Šírka tunela je 3,5 metra, okrem strednej časti, kde je široký až 5,5 metra. Niektorí urbexeri si myslia, že toto je len jeden z tunelov pod Záhrebom.  Podchod  tuneli Grič je otvorený pre návštevy každý deň od 9:00 do 21:00.

Ak uprednostňujete alternatívne miesta pred klasickými kultúrnymi pamiatkami. Navštívte aj kultúrne centrum Medika. Je to miesto, kde sa stretávajú alternatívni umelci rôzneho druhu. Centrum je otvorené od roku 1997, čo znamená, že muselo to byť jedno z prvých miest svojho druhu  nielen v Chorvátsku.

Vedeli ste, že táto krajina sa pravidelne umiestňuje v rebríčku Top 20 krajín sveta pijúcich pivo? V Zahrebe nájdete množstvo lokálnych krčmičiek a barov ponúkajúcich remeselné pivo. Za seba môžem jednoznačne odporúčať The garden brewery, ktoré nájdete na Slavonska avenija 26/1. Lepšie pivo v Chorvátsku ako tu, som nemala 🙂 Jeho jedinou nevýhodou je, že sa nenachádza v centre. Od neho je vzdialené asi 4 kilometre.

Ak sa vám však nechce chodiť tak ďaleko na dobré pivo určite odporúčam aj miesto s názvom Tolkie´s house, či All in.

Na dobrú kávu si zájdite do kaviarne Cogito, Quavwa, či do Korica bakery.

Pred odchodom zo Záhrebu si musíte dopriať aj peknú vyhliadku na centrum mesta. Tá sa vám naskytne z veže Lotrščak, ktorá sa nachádza na ulici Dverce. Vstupné na vyhliadku je 20 kún. Na vrchole lanovej dráhy sa nachádza najlepšia vyhliadka Záhrebu. Strossmayerova promenáda, ktorá vedie pozdĺž starých mestských hradieb, ktoré sa kedysi používali na obranu, je atmosférickou časťou Horného mesta, kde sa môžete túlať pri západe slnka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram