Chorvátsko,  EURÓPA,  Túlačky svetom

Modrý klenot Chorvátska – Plitvické jazerá

Plitvické jazerá je najväčší, najstarší a najznámejší chorvátsky národný park v juhovýchodnej Európe. Od roku 1979 sa nachádza aj v zozname UNESCO. Je umiestnený v ďalekom severovýchode Like medzi horami Malej Kapely na západe a Plješevica na východe. Park sa skladá z 16 prepojených jazier, 140 vodopádov, ktoré boli vytvorené v priebehu tisícich rokov ukladaním travertínu a 20 jaskýň. Veľkú pozornosť na seba upútal najmä v 60. rokoch vďaka natáčaniu filmov na motívy Karla Maya, napríklad známy Poklad na striebornom jazere.

Národný park Plitvické jazerá alebo skrátene Plitvice sú skutočným rajom na Zemi.  Celý park predstavuje nádhernú spleť jazier a vodopádov s prekrásnou prírodou, ktorá na návštevníkov pôsobí upokojujúcim dojmom. Aj keď vstupenky do národného parku nie sú práve najlacnejšie, určite sa Plitvice oplatí navštíviť. Ak sa však chcete vyhnúť davom a miesto si naozaj užiť, odporúčam sem ísť  počas apríla – mája (mimo sezóny), keďže v lete tu určite bude hlava na hlave a okolitú krásu nebudete vôbec vnímať.

Vstupy do národného parku sú dva, pričom my sme si aj vybrali ten s číslom 2. Na výber je množstvo trás od úplne krátkych (cca 5 km dlhých), až po tie s dĺžkou cca 20 kilometrov. Tá naša bola najdlhšia pod označením K. Nešli sme úplne presne po nej,  Satelit z internetu totiž stiahol GPX trasu, ktorá viedla po niektorých momentálne verejnosti uzavretých častiach (trošku “rebélie” nikdy nezaškodí), ale trasa aj tak stála za to. Vedie okolo všetkých jazier a počas nej, sme uvideli asi všetko, čo sa tu vidieť dalo.

Presne GPX – TU.

Túra, ktorú sme absolvovali bola síce dlhá, ale celkom jednoduchá. Lesné cestičky striedajú drevené lávky ponad azúrovo modré jazerá s kryštálovo čistou vodou, ktoré kde – tu strieda množstvo väčších i menších vodopádov. V mysli sa mi akosi podvedome vybavovali scény zo známej “winetuovky” – Poklad na striebornom jazere.  Časť trasy si môžete spestriť podobne ako my, krátkou plavbou na loďke, ktorá je už v cene lístka. Ušetrí asi len 3 kilometre, no je to veľmi príjemné spestrenie, počas ktorého aspoň trochu odpuchnú nohy :)))

Zopár praktických info:

Podľa oficiálneho rozvrhu chodia autobus i loďka v parku každých 30 minút od 8:30 do 18:30. Počas letnej sezóny je ale realita skôr taká, že sa dopravný prostriedok pohne okamžite, ako sa zaplní.

Kde viem kúpiť lístky?

Lístky  na Plitvické jazerá sa predávajú buď ako jednodňové, alebo dvojdňové, pričom nie sú práve najlacnejšie. Jednodňový lístok mimo sezóny  za dospelú osobu vás vyjde na 23 €, no počas hlavnej sezóny sa jeho cena vyšvihne až na 300 hrk (cca 40 €). Lístky sa dajú kúpiť na mieste (v čase sezóny, je však vysoká pravdepodobnosť, že na daný deň budú vypredané), alebo aspoň deň vopred elektronicky na oficiálnej stránke národného parku, kde si viete aj  overiť ich dostupnosť –  TU. V cene lístka máte aj plavbu loďou a vláčikom ( ten však v čase naše návštevy nejazdil).

Ako dlho sa plaví loď?

Rátajte s cca 15-20 minútami. Plavbu otvorenou loďou môže  znepríjemniť iba vietor a nepriaznivé počasie.

Parking:

Pri každom vchode sú veľké záchytné parkoviská. Najmä počas sezóny však kapacity určite nestačia, je potrebné si privstať. Za osobné auto zaplatíte 7 Kn/hodina, Auto s prívesom/karavan stojí 70 Kn/deň. Koľko je v daný deň voľných miest si viete pozrieť TU.

Otváracie hodiny:

Otváracie hodiny sú od 7:00 hod do 19:00 hod.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aké okruhy si môžem zvoliť?

Vybrať si môžete z niekoľkých okruhov rôznej náročnosti. Od úplne jednoduchých, vhodných predovšetkým pre rodiny s menšími deťmi (trasa A dlhá cca 3,5 km, trasa B dlhá cca 5 km), cez stredne náročnejšie (trasa C cca 8km ) až po tie náročnejšie (viď. naša 20 km dlhá trasa na GPX, počas ktorej sme videli všetky jazerá a vodopády, ktoré národný park ponúka). Vybrať a naplánovať tú svoju si však viete napríklad TU, kde máte každú trasu znázornenú aj na mape.

Ako by som zhodnotila toto miesto? Ak sa tu vyberiete v správnom čase (mimo leta), určite budete spokojní. Aj keď vstup nie je najlacnejší, tie nádherné jazerá a vodopády sú pastvou pre oči. Ak budete v Chorvátsku a chcete zažiť krásnu prírodu, toto miesto je úplne ideálne 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram