EURÓPA,  Island,  Túlačky svetom

Výstup na Kristínartindar (1.126 m.n.m), vodopád Svartifoss a jeho okolie

VÝSTUP NA KRISTÍNARTINDAR (1.126 m.n.m)

 Kristínartindar je krásna hora nachádzajúca sa v národnom parku Skaftafell na juhu Islandu. Týči sa medzi splazami ľadovcov Vatnajökull, Skaftafellsjökull a Morsárjökull. Z vyhliadkového bodu Sjónarnípa sa otvára nádherný výhľad na najvyššiu horu Islandu – Hvannadalshnjúkur.

Asi 17 km dlhá túra na túto úchvatnú horu s prevýšením 1.100 metrov jednoznačne patrila medzi highlighty našej cesty po Islande.

Výstup sme začali od campu Skaftafell, kde sme blízko návštevníckeho centra nechali auto. Väčšina turistov z tohto miesta chodí na kratšie výstupy. Buď na vyhliadku k ľadovcu Vatnajökull  alebo k známym vodopádom Svartifoss, ktoré vám priblížim nižšie.

Prvé kilometre turistický chodník stúpal len mierne. Najprv viedol cez brezový les a potom pokračoval otvorenou krajinou. Asi po štyridsiatich minútach sa nám naskytol prvý pohľad na ľadovcový splaz Skaftafellsjökull.

Pokračovali sme ďalej turistickým chodníkom, ktorý postupne začínal stúpať smerom na sever. Po zhruba hodine sme sa ocitli na ďalšej vyhliadke – glam, v nadmorskej  výške 650 m.n.m. Výhľady na okolitú krajinu boli ešte veľkolepejšie. V diaľke  sme zahliadli aj sopku Hvannadalshnjúkur. Dopriali sme si krátku foto pauzu a keďže nás čakalo ešte celkom dosť kilometrov, pokračovali sme ďalej.

Za krátky čas sme sa dostali k nenápadnému smerovníku a pokračovali sme po trase S4 (na mapy.cz uvedená ako žltá prerušovaná). Približne po pol hodine a po prekonaní krátkeho kamenného stúpania sme sa dostali na úzky šotolínový traverz, ktorý viedol na vyhliadku s asi najkrajším výhľadom na ľadovec, vrch Kristinartindar, ľadovcové rieky…. Aj tu sme neodolali a vytiahli svoje foťáky a mobily. Neodfotiť si túto prírodnú nádheru, to sa jednoducho nedalo. Po chvíli sme však opäť kráčali ďalej, až sme sa dostali k záverečnej a najnáročnejšej pasáži.

Posledný úsek viedol priamo hore a traverzoval svahom nad priepasťou. Po prekonaní tohto úseku sa ukázalo sedlo medzi predvrcholom a hlavným vrcholom. Odtiaľto po hrebeni sa dalo dostať až na najvyšší bod. Niekde v polovici poslednej časti som to však otočila. Cestu nahor by som zvládla bez problémov, avšak klesanie šmykľavou šotolinou so strmými zrazmi by mi trvalo o dosť dlhšie ako Marekovi. Dohodli sme sa, že posledný pár metrový úsek zvládne sám. Aj keď mi to trochu bolo ľúto, niekedy je lepšie neriskovať.

Z vrcholu je však naozaj nádherný výhľad na južnú časť ľadovca Vatnajökull, na farebné vrchy Kjos, či na náplavové kužele rieky Morse.

 Z vrcholu do sedla sa zostupuje rovnakou trasou, pričom v sedle sa naskytajú dve varianty cesty spať:

Buď sa by sme zostupovali tou istou trasou, akou sme šli hore, alebo by sme sa držali vpravo a po červenej by sme míňali zelené lúky, či vyhliadku Nyrdrihnaukur. Druhá varianta je síce krásna, avšak na výhľady o niečo chudobnejšia. Rozhodli sme sa preto pre prvú možnosť a zísť trasou, ktorú sme už síce šli, avšak stále s dych berúcimi výhľadmi.

Dnešná turistika nám trvala necelých 5 hodín, nachodili sme cca 18 kilometrov a nastúpali sme 1074 výškových metrov. Ak budete na Islande a máte behanie po horách, určite si dajte výstup na Kristínartindar. Vizuálna nádhera.

 

VODOPÁD SVARTIFOSS

 

Svartifoss alebo „Čierny vodopád“ nie je výškou, šírkou ani množstvom vody príliš výnimočný vodopád. Zvláštny je však čiernymi šesťuholníkovými stĺpmi, po ktorých steká. Steny 20 metrového vodopádu patria vyhasnutej sopke, z ktorej krátera po nich steká voda po čadičových „čiernych varhanoch“. Stĺpy sa často lámu a úlomky padajú do rieky, takže si daj pozor na ostré kamene pod vodopádom. Vodopád je súčasťou národného parku Vatnajokull a cesta k samotnému vodopádu od parkoviska pri campe Skaftafell tjaldsvæði zaberie zhruba pol hodiny. Horský chodník vedie nenáročným terénom cez príjemný brezový les.

Týmto unikátom sa inšpiroval aj islandský architekt Guðjón Samúelsson pri navrhovaní známeho chrámu v Reykjavíku s názvom Hallgrímskirkja.

 

ĽADOVCOVÝ SPLAZ SKAFTAFELLSFJOKULL

 

Z campu Skaftafell tjaldsvæði vedie aj ďalšia veľmi pekná prechádzka priamo k ľadovcovému splazu Skaftaffell (na Google mapách zaznačená ako Skaftafellsjökull gönguleið ako S1). Trasa tam aj naspať má dĺžku cca 4 km. Je jednoduchá, no na výhľady celkom bohatá. Určite ju nevynechajte 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram