Chorvátsko,  EURÓPA,  Túlačky svetom

To najzaujímavejšie z ISTRIE

Prešlo skoro 365 dní a vyrazili sme opäť do Chorvátska . Tentokrát sme sa vybrali nie na južnú časť (o ktorej si viete prečítať TU), ale opačným smerom na sever – Istriu. Prvé tri dni nášho výletu vyšlo počasie (až na jeden dážď ) celkom fajn. Aj tento rok sme poňali náš výlet cyklo-turisticky. Takáto kombinácia v jarnom Chorvátsku nikdy nesklame. V tomto článku vám prinesiem niekoľko tipov na zaujímavé miesta, ktoré sa určite oplatí navštíviť.

ROVINJ

  

Na Istrii sme mali “basecamp” v krásnom historickom mestečku Rovinj. Chorvátske mesto sa rozprestiera na západnom pobreží polostrova Istria a zo severozápadu hraničí s Limejským zálivom. Rovinj zaradzujem medzi najkrajšie chorvátske mestá. Úzke uličky, prádlo visiace medzi oknami, kamenné chodníky , farebné okenice…Na námestí  pri prístave sa nachádza Balbiho oblúk (Balbijev luk), na mieste, kde kedysi stála mestská brána. Počas prechádzky neveľkým centrom natrafíte aj na barokovú radnicu (vijećnica) a hodinovú vežu (toranj za sat) , ktoré pochádzajú zo 17 storočia. V rôznych kaviarničkách, baroch či reštauráciách si môžete pochutnať na miestnych špecialitách.

Z vína sa odporúča piť odroda malvazija a v reštauráciách špeciality z rýb. Taktiež je tu typická konzumácia hľuzoviek, ktorých tu rastie veľké množstvo takmer celý rok. Tieto prvotriedne huby milujú tunajšie miestne teplotné výkyvy. Okrem toho ponúka centrum aj nočnú zábavu, kde v južnej časti Rovinju sa nachádza veľké zábavné centrum Monvi.

Na Istrii určite treba rátať s o niečo vyššími cenami než na juhu. Neviem, či je to spôsobené prijatím eura, alebo bol sever vždy drahší, kvôli veľkému množstvu nemeckých turistov, ktorí túto oblasť s obľubou vyhľadávajú :))

CYKLOVÝLET (ROVINJ – DVIGRAD ruins – POREČ – VRŠAR – LIM FJORD – ROVINJ)

Druhý deň sme sa vybrali na 100km dlhý cyklovýlet s prevýšením 1.173 metrov. Veľmi pekná cyklotrasa istrijským polostrovom počas ktorej sme sa zastavili pri zrúcanine Dvigrad. Dvigrad je pôsobivé turistami ešte málo navštevované stredoveké mesto, neďaleko väčších letovísk Rovinj a Poreč. Čo ho robí zaujímavým sú zachovalé pozostatky kedysi impozantnej stredovekej pevnosti a pri prechádzke po okolí sa budete cítiť trochu akoby prenesení v čase.

Po krátkej pauze sme pokračovali v klesaní, aby sme už o necelý kilometer mohli všetko naklesané opäť poctivo nastúpať. Naša cyklotrasa viedla po cestách druhej až tretej triedy s minimom áut, pomedzi vinice a malé miestne dedinky. Druhú pauzu sme si dali v meste Sveti Lovreč, odkiaľ sme pokračovali do známeho letoviska Poreč. Poreč  je turistické mesto ležiace na západe polostrova Istria. Má približne 17 000 obyvateľov a jeho hlavný zdroj príjmov tvorí turizmus a potravinársky priemysel. Súčasťou mesta Poreč je aj 400m vzdialený ostrov Sv. Nikoli, ktorý ponúka taktiež ubytovacie možnosti. Prímorské mesto je rozčlenené na viacero letovísk, medzi ktoré patria napr.: Solaris, Lanterna, Plava laguna, Zelena laguna či Brulo. Všetky tieto letoviská sú však prepojené aj turistickým vláčikom. V celom starom meste je zriadená pešia zóna, takže svoje auto budete musieť nechať v novej časti, kde je vybudované parkovisko, neďaleko autobusovej stanice.

Centrum mesta sa však oplatí navštíviť, nakoľko ponúka niekoľko nádherných pamiatok ako aj typické úzke chorvátske uličky.  Z pamiatok treba spomenúť dve obranné veže, ktoré pripomínajú obdobie Byzantskej ríše. Jedna z nich je päťuholníková a druhá okrúhla.

 

V tomto letovisku sme si dopriali pivo a pizzu na posilnenie a rýchlo sme pokračovali ďalej, keďže nad hlavou sa nám začínali tvoriť nepekné sivé mračná. Ujsť pred dažďom sa nám síce nepodarilo, no do Vršaru sme dôjsť stihli. Dlho sme sa tu však nezdržiavali, keďže naším cieľom bol asi 5 km vzdialený Lim fjord. Ak však budete mať trošku čas, určite toto mesto nevynechajte. Aj Vršar sa vyznačuje veľmi pekným historickým centrom s kamennými uličkami 🙂

Limský záliv (v chorvátčine známy ako Limski Kanal) sa nachádza medzi mestami Vršar a Rovinj na západnom pobreží Istrie a je jedinečným geografickým útvarom, ktorý pripomína fjordy severnej Európy. Názov údolia pochádza z latinského výrazu limes, čo znamená hranica, keďže záliv kedysi označoval hranicu medzi rímskymi provinciami Talianska a Dalmácie. Tento záliv je technicky ria (zatopené riečne údolie, ktoré zostáva otvorené smerom k moru). S dĺžkou približne 11,5 km je to najväčšia ria v Stredozemnom mori. Zátoka kedysi tvorila ústie dnes už zaniknutej rieky, ktorá vyhĺbila 35 km dlhé údolie, ktoré sa dnes tiahne až do centrálnej časti polostrova Istria. Hĺbka mora v zálive je viac ako 50 metrov a na protiľahlých stranách sú strmé kopce. Zaujímavosťou údolia je, že vegetácia na každej strane krajiny je iná, čo je dôsledok rôzneho vystavenia slnečnému svitu. Na severnej strane je flóra tvorená prevažne vždy zelenými rastlinami, zatiaľ čo južný breh je pokrytý listnatými stromami. Na úplnom konci zálivu sa nachádza aj známa reštaurácia Viking, kde majú v ponuke aj slávky priamo z Limskeho zálivu.

CYKLOVÝLET (ROVINJ – PULA – VODNJAN – ROVINJ)

Tretí deň, cyklovýlet číslo dva. Tentokrát mierime na juh cez Peroj, Fažanu do mesta Pula a odtiaľ cez mesto Vodnaj späť do Rovinj. Cca 86 kilometrov . Počasie bolo síce tento deň o niečo slnečnejšie, no vietor ani teplota až tak optimistické neboli. Predsa len, apríl nie je horúce leto 🙂 Napriek tomu sme stihli všetko čo sme chceli, prežili sme na bikeu úzke chorvátske cesty plné áut, videli legendárne colloseum v Pule, či historické centrum prázdneho mesta Vodnaj . Medzi highlighty tohto výletu určite považujem tieto miesta:

PULA

 Viete, že slávne rímske Koloseum má svoju „dvojičku“ v chorvátskej Pule? Práve toto istrijské mesto je totiž centrom chorvátskej histórie. V najväčšom meste na Istrii nájdete okrem pekného historického centra konkrétne tieto pamiatky:

Amfiteáter v Pule

Šiesty najväčší antický amfiteáter na svete môžete obdivovať práve v Pule. Nachádza sa v centre mesta a vybudovaný bol ešte v 1. storočí nášho letopočtu. V časoch svojej najväčšej slávy dokázal pojať až 20 tisíc divákov! Svojmu účelu však slúži aj dnes. Je totiž pomerne zachovalý a preto sa tu usporadúvajú rôzne koncerty a kultúrne podujatia. Predstavte si tú atmosféru! Umocňuje ju aj výhľad na prístav. Ak sa do Puly chystáte, amfiteáter určite nesmiete vynechať. Pripravili by ste sa o jeden z najkrajších zážitkov.

Historické a námorné múzeum Istrie

Sídli v centre starého mesta, v historickej benátskej pevnosti zo sedemnásteho storočia. Nájdete tu rôzne expozície, ktoré vám priblížia nielen dejiny Puly, ale aj čosi z námornej histórie oblasti. A aj keď vás možno exponáty z histórie Puly až tak nezaujímajú, múzeum sa predsa len oplatí navštíviť. Už len kvôli samotnej stavbe, v ktorej sa nachádza.

Chrám sv. Augusta

Rovnako ako amfiteáter, aj Chrám sv. Augusta pochádza už z 1. storočia. Po odchode Rimanov z tejto oblasti sa chrám zmenil na kresťanský kostol a neskôr slúžil dokonca ako sklad obilia. V roku 1944 bol zbombardovaný a preto bola nutná jeho rekonštrukcia. Dnes je to múzeum a lapidárium.

Herkulesova brána

Brána je vybudovaná z kamenných blokov, pričom na jej vrchole sa nachádza už vekom poznačená a ťažko rozoznateľná hlava Herkula. Predpokladá sa, že brána mala veľký historický význam. Je na nej totiž nápis s menami dvoch rímskych hodnostárov.

Triumfálny oblúk Sergijevcov

Oblúk pochádza z roku 27 pred našim letopočtom. Bol vystavaný na počesť troch členov rodiny Sergijevcov, ktorí v Pule zastávali dôležité hodnostárske funkcie. Oblúk bol postavený v korintskom slohu, pričom jeho mestská strana je bohato zdobená.

Aj keď my sme sem neprišli v tzv. “plážovom období”, vám sa tipy na zaujímavé pláže pravdepodobne zídu. V Pule ich máte na výber hneď niekoľko. Turistami veľmi obľúbená je pláž Valkane. Pláž sa nachádza v zátoke pozdĺž promenády. More je tu mimoriadne čisté a pláž ponúka všetko, čo turista môže chcieť. Od športových aktivít a možností prenájmu loďky, až po kaviarne a reštaurácie. Časť pláže je dokonca vyhradená pre ľudí so zdravotným postihnutím.

Pláž Ambrela si mnohí zamilovali vďaka pozvoľnému vstupu do mora. Je preto ideálna pre rodiny s deťmi. Výhodou tejto pláže je tiež to, že v blízkosti sa nachádzajú stromy. Preto najmä ak sem idete s deťmi, nemusíte celý deň stráviť na slnku. Pomôže vám prirodzený tieň.

 VODNJAN

 Vodnjan je  dedina na juhozápadnej strane Istrie, vzdialená 10km severne od mesta Pula. Podľa povesti pochádza zo združenia siedmich víl, ktoré boli súčasťou koloniálneho zväzku Pula. Táto historická oblasť  je postavená na stopách prehistorických trosiek. V historickom centre mesta je zachovaný stredoveký vzhľad s úzkymi uličkami ,ktoré sa  nepravidelne tiahnu medzi domami s kamenným priečelím, starými uličkami s ešte stále rozpoznateľnými znakmi goticko-benátskych, renesančných a barokových prvkov, tiež množstvom kostolíkov s bohatou históriou. Za seba však môžem povedať, že vyslovene kvôli tomuto mestečku sem chodiť nemusíte. V čase našej návštevy bolo úplne prázdne, pôsobilo ospalým dojmom a centrum prejdete za desať minút :))) Spomínam vám ho však kvôli tomu, že možno niekto z vás objaví v ňom čaro na rozdiel odo mňa 🙂

MON PERIN beach

 Z Vodnjanu sme sa nevybrali do Rovinju po hlavnej trase cez Bale, ktorá bola pre množstvo áut neznesiteľná, ale vybrali sme si možno o niečo dlhšiu no oveľa krajšiu trasu po bočných cestách druhej a tretej triedy. Vďaka tomu sme objavili aj túto pláž a camp s rovnomenným názvom Mon Perin. Neviem ako je na tom toto miesto v lete, no v čase našej návštevy mala táto pláž veľmi peknú atmosféru.

KAMENJAK NATIONAL PARK

Deň číslo štyri bol bez bajku. Môj zadok a stehná si poriadne vydýchli. Namiesto bikeovačky sme si vymysleli 10km prechádzku po národnom parku Kamenjak (toto miesto je aj mojím highlightom celej Istrie). Polostrov Kamenjak leží v najjužnejšej časti Istrie. Dlhý je 9,5 km a široký od 400 do 1600 km. Od roku 1996 je Kamenjak chránenou krajinnou oblasťou a týmto štatútom si zachováva svoju nedotknutosť. Windsurfing je na Kamenjaku vrátane letoviska Premantura pokladaný za jednu z troch špičkových oblastí na Jadrane. Tiež je tu mnoho miest pre lov na udicu. Pre cyklistov je určená značená cesta, ktorá vedie celým polostrovom od severu k juhu. Podniknúť možno aj výlet loďou na okolité ostrovčeky.

Na polostrove môžete nájsť stopy dinosaurov, ktorým tu boli vytvorené aj repliky. Kamenjak je tiež vhodným miestom pre oddych a grilovanie s rodinou či priateľmi.

Nájdete tu krásne krištáľovo čisté more modrozelenej farby, menšie kamienkové pláže lemované rastlinami a tiež mnoho prašných chodníkov, ktoré vedú na pláž. My sme si na mapy.cz našli modrú trasu, ktorá viedla pozdĺž celého pobrežia, ktorú určite odporúčam (celý náš okruh mal cca 10 km). Na polostrove sú k dispozícii aj dva bary, kde je možné sa občerstviť. Príroda a výhľady na tomto mieste boli naozaj krásne, no ľudí ( aj keď bolo off season)sme stretli pomerne dosť . Úprimne , ani si nechcem predstaviť ako to tu vyzerá v lete ….

Večer opäť zakončujeme historickom centre v meste Rovinj. Hľadáme niečo pod zub, no nájsť reštauráciu s normálnymi cenami , kde by bežne jedlo stálo pod 25€ je makačka. Nakoniec nachádzame tzv. Fish fastfood, kde majú na pohľad dobré jedlo a obstojné ceny (cca 12€). Satelit objednáva vyprážané kalamáre, ktoré pre nedostatok miesta jeme sediac na chodníku a zapíjame ich na punkáča bielym vínom s potravín za 10€.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram