Túlačky Slovenskom,  východné Slovensko

Herľanský gejzír, alebo tip na svetovú raritu

Malá obec s veľkým pokladom. Asi tak nejako by sa dali charakterizovať Herľany na východnom Slovensku. Aj keď od Prešova sú vzdialené len niekoľko desiatok kilometrov, trvalo vyše tridsať rokov, kým som ich navštívila v rámci jednodenného cyklo-výletu.

V Herľanoch sa totiž nachádza studený gejzír, ktorý je európskou raritou. Ak by ste chceli vidieť podobný, je potrebné vycestovať do Nemecka, alebo  až na Island. Gejzír bol v roku 1987 vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku a od roku 2002 je na predbežnom zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Takto sme ho videli my

 

A takto vyzerá počas erupcie (zdroj: vypadni.sk)

Edukačné okienko

Herľanský gejzír bol objavený v roku 1870, keď sa kúpele rozhodli hľadať výdatnejšie zdroje minerálnej vody. Gejzír bol aktivovaný umelo, a to vrtom hlbokým 404,5 metra. Voda vtedy vytryskla do výšky štyri metre a táto očarujúca nádhera trvala päť minút. V súčasnosti voda nevytryskuje stále, ale má svoje intervaly tzv. erupcie. Na rozdiel od klasických horúcich gejzírov ich nevyvoláva horúca vodná para, ale pôsobenie plynu v podobe oxidu uhličitého, čo súvisí s postvulkanickými procesmi v Slanských vrchoch. Voda dosahuje teplotu len okolo 14-18 °C.

Kedy sú erupcie?

Periodicita erupcií gejzíru dosahuje v súčasnosti interval okolo 32-36 hodín, pričom toto prírodné predstavenie trvá cca 25 minút. V priebehu desaťročí sa však intenzita erupcií pomaličky znižuje a interval medzi nimi sa predlžuje. Keď sa sem budete chcieť vybrať, odporúčam si predtým pozrieť oficiálnu stránku obce TU , kde nájdete info o jeho najbližšej aktivite. Stránku naozaj odporúčam navštíviť, aby ste potom nedopadli ako my, keď sme gejzír navštívili o deň skôr ako mala byť erupcia (nevadí aj cesta je cieľ :D). My sme si potrebné info síce pozreli, no poplietli sme si dátum (áno, aj to sa stáva, opäť nevadí, aj cesta je cieľ :D).

Keďže sme vytryskovanie vody zo zeme nevideli na vlastné oči, určite sa sem ešte raz niekedy vrátime. Obec je to naozaj pekná s krásnym historickým parkom a neďalekou studničkou citlivo zasadenej do okolitej prírody. Skrátka, ak sa vychytá správny čas erupcie, Herľany sú ideálnou zastávkou po potulkách východným Slovenskom 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram