Bajkovačky

SINGLETRAILS LECHNICA

Najkrajšie výhľady na Tri Koruny, či Tatry, rozkvitnuté lúky s kravami obďaleč a perfektné zjazdy na bajku. Slová, ktoré charakterizujú singláče v Lechnici. Navštívila som ich túto sobotu a ostala som veľmi pozitívne prekvapená aký mountainbikerský raj som objavila na severnom Slovensku.

Lechni…čo? Lechnica je zamagurská obec nachádzajúca sa v doline potoka Havka v okrese Kežmarok. Presnejšie, je asi 1,5 kilometra vzdialená od známejšieho miesta Červený kláštor. Kataster obce má členitý reliéf a leží v nadmorskej výške 452 – 861 m.n.m. Možno si niekto pomyslí, že čo už môže byť zaujímavé v obci, kde má trvalý pobyt 254 obyvateľov… Že čo? Nachádza sa tu totiž skrytý raj všetkých mountain bikerov – lechnické singletraily. Singletraily Lechnica je sieť horských cyklochodníkov, ktorá sa nachádza v prekrásnej prírode blízko Pieninského národného parku a ktoré v roku 2017 získali ocenenie za najlepší produkt cestovného ruchu Prešovského samosprávneho kraja.

V súčasnej dobe sú k dispozícii 2 okruhy. Prvý s názvom GRIFTOF s dĺžkou  11 km (video zo zjazdu napríklad TU), a druhý trail s názvom ŠPICA s dlžkou  7 km. Najnovším prírastkom je  zjazd GVIZD, ktorý ma síce len  1,4 km, no technicky je celkom výživný a určený len pre skúsenejších jazdcov.

AKO SA SEM DOSTANEM?

Aby si sa dostal na začiatok oboch trailov musíš prejsť celou obcou Lechnica a pri moste odbočiť do prava. Dostaneš sa na poľnú cestu, kde asi po 500 metroch nájdeš parking . Nie je síce označené ako platené, no platí sa 2 € /deň. Pokračuj ďalej ešte asi 1 kilometer a prídeš  popod les, kde sa cesty rozdeľujú doľava na starší trail s názvom GRIFTOF a doprava zase na jeho mladšieho brata ŠPICU.

DÁ SA POŽIČAŤ BAJK?

Áno dá, v podstate priamo od starostu a cena je dosť priateľská 15 € /4 hodiny a 20 €/ deň.

GRIFTOF

Celý okruh vrátane stúpania má necelých 11 km. Hneď v úvode ma čakalo asi polhodinové stúpanie na vrchol kopca, po ktorom sa trail volá. Išlo sa po úzkom kľukatom lesnom chodníčku, s ostrými serpentínami vpravo, vľavo… Počas výšľapu bolo riadne teplo a dusno, vypila som liter a pol vody a vypotila asi tri. Napriek tomu to bolo stúpanie zábavné. Na vrchole som si dopriala krátky oddych bez výhľadov a potom už len dlhý zjazd, ktorý asi v polovici prerušuje pár minútové šliapanie na kopec Šajba. Klopenky, vlnky, zatáčania na jednu stranu a hneď na druhú, či trošku prudší zjazd z lesa na lúku… skrátka príjemná zábava.  Po vyjdení z lesa ma potešil parádny výhľad na nedotknutú prírodu a potom už len záverečný zjazd po lúčnom traili až do Lechnice.

ŠPICA

Ak sa pri rozdeľovníku pri lese vydáš do pravej strany, dostaneš sa na začiatok trailu ŠPICA. Ten začína tiež lesným výstupom, ktorý síce nemá toľko serpentín, no niektoré pasáže mi prišli o niečo strmšie. Výstup vystriedal zjazd po lúke s točkami do oboch strán. Opäť krátky výšľap po lúke a následne krátky hrboľato-kamenistý zjazd s množstvom prekážok až do dediny. Pekne na striedačku. Na tejto trase sa vyřádili aj kravičky pasúce sa naokolo. Ako som už spomenula vyššie trail je totiž oveľa viac kamenisty a hrboľatejší než GRIFTOF.

GVIZD

Ten som ja neskúšala, keďže si nie som istá, či by som ho dala bez ujmy na zdraví. Namiesto mňa si ho však otestoval Satelit, ktorý ho ohodnotil ako “trošku viac technický so slušnými padákmi a koreňmi v ostrých zákrutách”. Na stránke trailforks.com je jeho náročnosť označená ako “double black diamond”, čiže v preklade slušne náročný papuľak. Myslím, že som urobila dobre, že som tam nešla, avšak skúsenejší bajkeri čo som čítala články, si ho pochvaľovali. Za suchého počasia samozrejme 🙂

Stráviť deň na lechnických trailoch bol skvelý zážitok, ktorý odporúčam zažiť každému cyklonadšencovi. Z tohto miesta som odchádzala unavená, so skvelým pocitom a hlavne s dvoma myšlienkami v hlave:

  1. Kiežby takéto trasy boli v každom lese
  2. Musím si kúpiť celoodpužený bajk s teleskopickou sedlovkou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram