Chorvátsko,  EURÓPA,  Túlačky svetom

Omiš a jeho okolie nikdy nesklame

Omiš

 Omiš je mesto a prístav v Dalmácii v Chorvátsku, ktorý sa nachádza asi 25 km juhovýchodne od Splitu pri ústí smaragdovo zelenej rieky Cetina do Jadranu. Omiš je známym strediskom turistickej riviéry, ktorá sa tiahne dvadsať kilometrov pozdĺž pobrežia Jadranského mora s výnimočnými prírodnými krásami, s mnohými štrkovými a piesočnatými plážami, zátokami, strmými útesmi a krištáľovo čistou vodou. Má takmer 16 000 obyvateľov. Hory sú s všade navôkol a je na nich vskutku impozantný pohľad.

Samotné centrum je malé, avšak úzke kamenné uličky zbytky starých mestských hradieb, mestské múzeum, rôzne kaviarne (odporúčam predovšetkým tú s názvom I gemelli pastry shop), či miestne reštaurácie stoja za návštevu. Za návštevu stojí aj kostol sv. Michaela a malebné námestie, ktoré sa nachádza priamo pred ním.

 Zaujímavými turistickými miestami v Omiši je pevnosť Mirabella (15 minút pešo z historického centra). Nachádza sa na skale a tyčí se nad historickým starým mestom. Cesta pozostáva z kamenných schodov Posledná časť k veži vedie po strmšom rebríku. Asi po 15 minútach chôdze budete odmenení najkrajším výhľadom na staré mesto.

Pláže v Omiši

 Velika Plaza

 Najznámejšia a pravdepodobne i najpreplnejšia pláž v Omiše. Je to dlhá piesková pláž, s kryštálovo čistou vodou s miernym svahom do vody. Aj z tohto dôvodu ju veľmi obľúbujú hlavne rodiny s deťmi.

 Pláž Brzet

 Krásna pláž, ktorá sa nachádza  15 minút pešo od starého mesta. Aj tu nájdete priezračnú vodu vrátane nádherného výhľadu na pohorie Kras. S touto panorámou sa táto pláž radí medzi tie najkrajšie v Omiši.

Mala Luka

 

zdroj: beachrex.com

Nachádza sa v nádhernej zátoke, pričom je obľúbená predovšetkým pre milovníkov šnorchľovania.

Pevnosť Starigrad

Ďalším jedinečným miestom je pevnosť Starigrad z 15. storočia. Vedie naň asi hodinová túra s približne 300 metrovým prevýšením. Pevnosť sa nachádza, na vysokom vrcholu hory tesne nad starým mestom. Z pevnosti vidieť mesto Omiš a celé jeho pobrežie s Jadranským morom. Na druhej strane vidieť nádherné hory týčiace nad Omišom. Dole sme sa vybrali inou trasou (označená ako “hard”). Nebola pritom ťažká, no na niektorých úsekoch sa kvôli šotoline celkom dosť šmýkalo. Touto cestou sme sa dostali pod prírodnú lezeckú stenu v Omiši.

Tip: Kto veľmi neobľubuje túry, môže si ju skrátiť, ak vyrazí z konca ulice Put Baučića. Odtiaľ sa na vrchol dostane  za cca 20 minút.

 

Náučný track na vyhliadku Vidlica (Educational track St. Leopold Mandic)

 Trasa začína v časti pod názvom Zakučac. Túra viedla na vyhliadku Vidlica, no bol to skôr náučný trail pod názvom “Educational track St. Leopold Mandic“. Cesta nebola náročná, začínala miernym, neskôr strmším stúpaním, pričom bola spestrená 9 informačnými tabuľami o faune, flóre, ale zároveň obsahovala aj mapu s aktuálnou polohou. Bol to naozaj veľmi pekný okruh, počas ktorého sa naskytol výhľad na rieku Cetina, kúsok Jadranského mora a okolité hory. Počas cesty je fajn dávať pozor pod nohy, keďže stretnúť hada nie je nič výnimočné :))) Tento okruh nám trval aj s 15 minútovou prestávkou cca 2 hodiny, pričom celý čas, sme išli úplne pohodovým tempom.

Údolie rieky Cetina

 

 Atraktívny kaňon Cetina je jednou z najkrajších atrakcií v celej Dalmácii. Nachádza sa na pozadí mesta Omiš, kde rieka Cetina preteká do Jadranského mora. Kaňon je impozantný z dôvodu svojej veľkosti a niekoľko sto metrov vysokých strmých útesov. Smaragdovo zelená rieka Cetina je plná vodopádov a perejí, ktoré priťahujú mnohých milovníkov prírody. Rieka je dlhá 105 km a pramení v pohorí Dinara. Vďaka zachovanému prírodnému prostrediu, bohatej flóre a faune bol kaňonu Cetina udelený štatút chránenej krajiny. Kaňon Cetina je ideálnym miestom pre výlety, extrémne športy, dobrodružstvá, prechádzky a aktívne dovolenky – rafting, kayaking, zipline, jazda na bicykli, kanoistika, turistika a vysokohorské lezenie. My sme sa „prekvapivo“ rozhodli vziať bajky a urobiť si výlet po jej údolí. Naša trasa mala  cca 50 kilometrov a prevýšenie cca 770 metrov. Našu trasa  mala 50 kilometrov a 777 výškových metrov. Viedla cez dedinky Kučice, Podgrade, Kostanje, Ostrvica, Gata a Zakučac. 

 

Kto však nie je fanúšik cyklovýletov, môže si údolie rieky Cetina prejsť na lodi. Buď sa pripojíte k výletu loďou so sprievodcom (trvá 3 hodiny), alebo si prenájmete malú súkromnú loď. Hneď vedľa mosta je k dispozícii požičovňa. Od starého mesta do konečného bodu v pôjdete asi hodinu.

 Cyklovýlet na Sv. Jure

Sveti Jure je krásny a výživný kopec v národnom parku Biokovo nad Makarskou riviérou. Týči sa do výšky 1 762 m n.m. a to doslovne. Ak chcete naň totiž vyjsť, musíte si odmakať celých 1 762 výškových metrov. Rozhľad z vrcholu je najmä za jasných dní ďalekosiahly: vidieť veľkú časť Makarskej riviéry, čiernohorské masívy, no i 250 km vzdialené pohorie Monte Gargano v Taliansku.

Pôvodne sme si mali dať spoločný cyklovýlet, avšak nakoniec sa naše cesty rozdelili. Satelit sa chcel poriadne hecnúť a dať si 90 kilometrovú jazdu v čo najlepšom čase.  Keďže mne by to trvalo 3x toľko ako jemu a zároveň hore mal byť aj sneh, rozhodla som si dať po všetkých aktívnych dňoch chill a túlať sa len tak po okolí.

Satelit vstával skoro ráno, no nakoniec na kopec vyrazil aj tak až o ôsmej, keďže dovtedy mu celý čas pršalo. Aká bola cesta hore, vrátane jeho dojmov vám podrobne opíše v samostatnom blogu sám Satelit, ktorý vyjde už čoskoro. Celá jeho trasa mala dĺžku 68 kilometrov a celkové prevýšenie 2002 metrov.

Kým však o tejto ceste vyjde samostatný blog, môžem tento cyklovýlet odporúčam všetkým, čo sa  vyžívajú v tiahlom a nikdy nekončiacom stúpaní, ktoré však v závere bude odmenené tými najkrajšími výhľadmi 🙂

Mesto Omiš a oblasť v jeho okolí je naozaj krásna a určite odporúčam túto časť Chorvátska navštíviť. Prídu si sem na svoje nielen tí, ktorí obľubujú pekné pláže, ale aj turisti preferujúci aktívnu dovolenku. Je to miesto, kde si prídu všetci na svoje 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram